Politică

Timişoara: Peste 1.000 de persoane, la un miting de solidaritate cu românii din diaspora

Timişoara: Peste 1.000 de persoane, la un miting de...

Autor: Adina Oşan, Liliana Iedu, Ela Giurgea

14.11.2014, 20:59 64

Oamenii au început să se adune începând cu ora 18.00, în Piaţa Victoriei, având steaguri tricolore, dar şi ale regiunilor istorice ale României, precum şi pancarte cu mesaje inscripţionate precum: "Alături de românii din diaspora", "Votaţi cu capul, nu cu stomacul", "Yes la vot".

De asemenea, ei au scandat lozinci, inclusiv împotriva premierului Victor Ponta: "Jos Ponta", "Vreau o ţară ca afară", "Hai să-i ardem la vot", "Timişoara". "Jos comunismul" şi "Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara".

Pe scările din faţa Operei a fost improvizată o mică scenă, unde au fost cântate mai multe melodii, urmate de discursuri ale organizatorilor care îndemnau participanţii să meargă la vot.

Printre protestatari s-au numărat foarte mulţi tineri, dar şi părinţi cu copii.

Mitingul este autorizat până la ora 20.00, fiind supravegheat de jandarmi.

Şi la Târgu Mureş a avut loc, vineri seară, un miting anti-Ponta, la care au participat în jur de o sută de persoane. Oamenii s-au adunat la ceasul floral din centrul oraşului şi, timp de o oră, au scandat lozinci împotriva premierului Victor Ponta: "Comunismul n-a murit, Victor Ponta l-a trezit", "Mai bine cu sasul decât cu borfaşul" şi "Ponta, nu uita, eşti mai rău ca Ebola".

Ei au afişat şi bannere inscripţionate cu mesaje precum: "În turul doi ne luăm ţara înapoi", "Solidari cu diaspora", "Vrem o schimbare, faceţi secţii de votare", "Votăm, dar nu Pontăm", "Nu votezi, nu contezi", "Noi alegem bine, Iohannis suntem cu tine", "Nu Ponta", "România te iubesc, de aceea eu votez" şi "Nu vrem să plângem democraţie".

Un protest similar a avut loc şi miercuri, când la ceasul floral din Târgu Mureş au demonstrat circa 200 de oameni, tot timp de o oră. Joi, protestul s-a anulat, deşi exista aviz pentru manifestaţii pentru zilele de miercuri, joi şi vineri, între orele 17-21.

Manifestaţii similare au loc, vineri seară, în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară, printre care Cluj-Napoca, Sibiu, Iaşi, Braşov, Arad, Galaţi.

Mii de oameni au ieşit în stradă şi la sfârşitul săptămânii trecute, când şi diaspora a organizat proteste la Londra, Paris, Madrid, Viena, Berlin şi Dublin, cerând Guvernului României fluidizarea procesului de vot.

Românii din străinătate au ieşit, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, din 2 noiembrie, în număr record la vot, însă în mai multe capitale europene cozile au fost uriaşe, iar oamenii, care au aşteptat ore în şir să voteze, au protestat faţă de închiderea porţilor în faţa celor care nu şi-au mai putut exercita acest drept.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO