Politică

Timofte vorbeste de presiuni politice, Blaga da vina pe Parchet

25.07.2006, 19:46 19

Ieri a fost vremea disculparilor in cazul Omar Hayssam (de la care a plecat cutremurul din serviciile secrete), dar si a unei masuri punitive - eliberarea din functie a procurorului care ancheta cazul.
Fostul director al SRI Radu Timofte si ministrul de interne Vasile Blaga au aruncat ieri vina pierderii lui Omar Hayssam in curtea Parchetului - primul afirmand ca procurorul de caz avea obligatia sa ceara urmarirea sirianului, cel de-al doilea sustinand ca Internele au avertizat inca din mai ca Hayssam avea de gand sa paraseasca tara.
Radu Timofte a declarat ieri, dupa audierea sa la Comisia parlamentara de control al SRI, ca serviciul nu are vreo vina in pierderea lui Hayssam. Mai mult, el a facut referiri si la ceea ce el a numit presiuni politice asupra Serviciului, dar nu a dat multe detalii, rezumandu-se sa afirme ca regreta ca nu a plecat din fruntea serviciului la schimbarea puterii politice (Timofte a fost pus in fruntea SRI in vremea guvernarii PSD).
Radu Timofte a spus ca isi reproseaza ca nu a parasit conducerea institutiei in urma cu un an si jumatate, precizand ca nu a prevazut o evolutie a situatiei, inclusiv politice, care sa determine implicarea SRI in diverse dispute politice. Intrebat daca isi reproseaza ceva, Timofte a raspuns ca regreta ca nu a parasit conducerea SRI in urma cu un an si jumatate, "odata cu schimbarea puterii".
"Imi reprosez multe. De exemplu, imi reprosez ca, poate, trebuia sa fiu mai insistent, odata cu schimbarea puterii, pentru eliberarea mea din functie", a declarat Timofte. El a admis ca nu a prevazut o evolutie a situatiei, inclusiv politice, "care sa determine o implicare a SRI in diverse dispute politice care au avut si au loc in continuare".
"Imi reprosez deci ca nu am plecat atunci. Mi-ar fi fost mai usor. Probabil veneam din nou la Comisie sa intreb care sunt conditiile de pensionare cu pensie de parlamentar", a sustinut Timofte.
Ministerul de interne Vasile Blaga a prezentat si el ieri o noua ipoteza in ecuatia disparitiei omului de afaceri Omar Hayssam: sirianul ar fi parasit Romania cu o masina a corpului diplomatic acreditat la Bucuresti. El a mai spus ca Directia de Informatii si Protectie Interna, serviciul secret al Ministerului de Interne - de care este direct raspunzator -, "a transmis, inca din data de 5 mai, institutiilor abilitate informatii ca Hayssam ar intentiona sa plece din tara si din nou, in 19.06".

Procurorul de caz, pe tusa

Procurorul de caz Ciprian Nastasiu - cel care a anchetat dosarul rapirii jurnalistilor in care este implicat Hayssam - a fost eliberat din functia de sef adjunct al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), in care fusese numit cu delegatie la inceputul lunii iulie. Nastasiu este procurorul care a instrumentat dosarul de terorism al lui Hayssam si a cerut instantei judecarea acestuia in libertate in baza unei simple adeverinte medicale eliberate de Penitenciarul Rahova, din care ar fi reiesit ca Hayssam este grav bolnav, suferind de metastaza. El a cerut instantei schimbarea arestului preventiv in cazul Hayssam cu masura de interzicere de a parasi tara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO