Politică

Toader, despre partenerii europeni: După deciziile CCR, nu cred că vor putea spune altceva

Toader, despre partenerii europeni: După deciziile CCR,...

Autor: Departamentul Social

20.01.2019, 20:10 514

Ministrul Tudorel Toader a declarat, referitor la o posibilă reacţie a partenerilor europeni, că atâta timp cât Curtea  Constituţională a spus că justiţia s-a înfăptuit pe lângă lege, aceştia nu vor putea spune altceva, deoarece ar  însemna implicit o invalidare a deciziei CCR.

"Membrii familiei europene sunt dorninci de stabilitea statului de drept. Câtă vreme avem o instanţă constituţională naţională şi ea spune justiţia s-a înfăptuit pe lângă lege, nu cred că partenerii europeni, MCV, vor putea spune altceva pentru că ar însemna implicit o invalidare a deciziei CCR ceea ce nu s-a făcut şi nu cred că se face", a declarat Tudorel Toader, la România Tv.

Ministrul Justiţiei a anunţat că ministerul a pregătit o ordonanţă de urgenţă pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegal constituite.

În luna noiembrie 2018, Curtea Constituţională a admis sesizarea formulată de premier şi a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, generat de hotărârile Colegiului de conducere a ÎCCJ privind constituirea completurilor de 5.

Curtea a stabilit că aceste completuri au fost constituite încălcând legea încă din anul 2014, atunci când, prin Hotărârea nr.3/2014, au fost desemnaţi prin tragere la sorţi doar 4 din cei 5 membri ai completurilor.

Curtea a stabilit totodată că există un conflict şi în ceea ce priveşte încheierea protocoalelor secrete. Ministrul Justiţiei a anunţat că probabil va fi emisă Ordonaţă de Urgenţă şi cu privire la această temă, dar mai întâi este aşteptată motivarea CCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO