Politică

Traian Băsescu în FT: Menţinerea datei de adoptare a euro, importantă pentru disciplina financiară

Autor: Alexandra Fusoi

07.06.2011, 09:16 247
Traian Băsescu a declarat, într-un interviupublicat de Financial Times în ediţia online de marţi, cămenţinerea obiectivului de aderare la euro în 2015 este importantăpentru păstrarea disciplinei fiscale, însă a afirmat că România vaanaliza atent oportunitatea adoptării monedei europene în2015.

"Anul 2012 este un an electoral, cândpoliticienii pot deveni extrem de generoşi" cu fondurile publice, aspus el, adăugând însă că "oamenii vor fi nevoiţi să plăteascăpentru această generozitate după alegeri".

"Menţinerea obiectivului de 2015 pentru eurogenerează disciplina necesară", a afirmat Băsescu, potrivittextului interviului publicat în ediţia online a cotidianuluiFinancial Times.

El a afirmat însă că România va analiza cuatenţie oportunitatea aderării în 2015, chiar şi în condiţiileîndeplinirii criteriilor de convergenţă de la Maastricht. "Esterelativ uşor să îndeplineşti obiectivele de deficit bugetar şiobiectivele de inflaţie", a spus el, adăugând însă că este necesarăşi evaluarea competitivităţii economieinaţionale.

Băsescu a apărat şi măsurile dure deausteritate adoptate în ultimii doi ani, inclusiv reducerea cu 25la sută a salariilor şi creşterea cu 5 la sută a TVA. Măsurile auafectat semnificativ popularitatea preşedintelui şi a guvernului,care a supravieţuit după cinci moţiuni de neîncredere, însă pieţeleau salutat decizia României de a-şi controla finanţele, comenteazăFinancial Times.

"Uneori, politicienii trebuie să plăteascăpreţul atunci când oamenilor nu le plac măsurile", a spus Băsescu."În cazul în care creşterea va începe să devină consistentă,probabil că partidul de guvernământ va fi salvat" la alegerile deanul viitor", a adăugat el. "În caz contrar, nu", a spuspreşedintele român.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO