Politică

Traian Băsescu: noul premier al României este Victor Ponta

Traian Băsescu: noul premier al României este Victor Ponta

Autor: Mediafax, Radu Racu

27.04.2012, 20:17 2082

Preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat vineri seara pe liderul PSD Victor Ponta în funcţia de prim-ministru, după ce parlamentarii au adoptat în prima parte a zilei moţiunea de cenzură care a dus la demiterea guvernului Ungureanu. Victor Ponta are la dispoziţie zece zile pentru a forma guvernul.

"L-am invitat la Cotroceni, am semnat decretul şi îi încredinţez misiunea de a forma noul Cabinet", a spus Băsescu.

Cele mai importante 15 măsuri economice ale lui Victor Ponta

Cine este Victor Ponta, "micul Titulescu", noul premier al României

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, vineri seară, "nu există motive de panică pe pieţe", precizând că România are o rezervă consistentă la Ministerul Finanţelor, cu care "poate face faţă oricăror evenimente".

"Nu există motive de panică pe pieţe. (...) România are o rezervă consistentă la Ministerul Finanţelor cu care poate face faţă oricăror evenimente", a afirmat şeful statului.

"Azi nu s-a întâmplat nimic dramatic pentru România. Conform principiilor democratice, opţiunea pentru Victor Ponta fost legitimă. Aş vrea să ştiţi câteva lucruri esenţiale pentru România pentru a nu se crea o panică inutilă. Misiunea FMI rămâne în România, urmând ca negocierile să se desfăşoare cu noii reprezentanţi. Nu există motive de panică pe piaţă, cu atât mai mult cu cât este cunoscut că România are la Finanţe o rezerve consistentă cu care poate face faţă oricăror evenimente. Guvernul Emil Boc a preluat guvernarea cu zero resurse , până şi cele 3,1 mld. euro fuseseră cheltuiete, iar dobânzile la care se putea împrumuta erau de 14%. Azi România se poate îmmprumuta cu 6,7% iar în rezerva Finanţelor se află 5 miliarde de euro şi mai există un program de împrumut de la Banca Mondială de un miliarde de euro. Totul este sub control din punct de vedere al siguranţei statului. Ceea ce eu am rugat, revenirea la salariile din 2010 să se producă în timp util. A fost unul din principalele puncte discutate cu delegaţia Fondului. Sper ca noul guvern să se instaleze foarte rapid", a menţionat Băsescu.

El a spus că, la Cotroceni, minorităţile au spus că rămân consecvente poziţiei lor, aceea de a susţine orice prim-ministru desemnat.


Preşedintele a avut, vineri, consultări la Cotroceni cu grupurile şi partidele parlamentare după ce moţiunea de cenzură a USL a fost adoptată.

Victor Ponta (40 de ani) a fost promovat în politică de fostul premier Adrian Năstase cu ajutorul căruia a şi câştigat, de altfel, şefia PSD, în faţa lui Mircea Geoană.

Reducerea CAS, restituirea salariilor şi pensiilor, reducerea TVA la produsele agricole, taxarea marilor averi, taxe pe tranzacţii financiare, creşterea salariului minim cu 26%, se numără printre cele mai importante măsuri pe care le-a anunţat noul premier desemnat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO