Politică

Traian Băsescu: România a primit solicitarea de a prelua paza unui aeroport din Afganistan

Traian Băsescu: România a primit solicitarea de a...

Autor: Liviu Dadacus

05.09.2014, 19:51 202

„România s-a angajat să participe la operaţiunea <Resolute Suport> pentru Afganistan cu 220 de militari, 200 de instructori şi 20 poliţie militară. Între timp, am primit solicitări să preluăm şi paza a două aeroporturi - Kandahar şi Kabul”, a precizat Băsescu.

El a arătat că nu există încă o decizie a CSAT în această privinţă şi că se va discuta în această structură pentru a se vedea dacă România poate asuma paza unuia dintre aeroporturi, în condiţiile în care necesarul este de 400 de militari dislocaţi.

„Încă nu avem o hotărâre CSAT. Vom discuta acasă şi vedem dacă ne putem asuma preluarea pazei unuia din cele două aeroporturi pentru care am fost solicitaţi. Asta ar însemna să dislocăm în Afganistan un efectiv de circa 400 de militari. Este, dacă vreţi, şi o împărţire de responsabilităţi, funcţie de ce capabilităţi are fiecare”, a spus Băsescu.

El a arătat că România poate să aibă o abordare pozitivă, dar nu faţă de solicitarea integrală.

„Eu cred că, atât timp cât, probabil, mii de militari ai organizaţiei (NATO, n.r.) se vor roti pe teritoriul României pentru a-i garanta securitatea, dar având la dispoziţie şi o tehnică de luptă mult superioară, la rându-i, România poate să aibă o abordare pozitivă, nu faţă de toată solicitarea, dar măcar faţă de unul din cele două aeroporturi. Vom vedem, în CSAT, vom stabili, vom analiza şi care sunt costurile şi ce posibilităţi avem”, a spus Băsescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO