Politică

Trei candidati pentru pozitia de prim-ministru si trei programe de guvernare. Care este cel mai bun?

Trei candidati pentru pozitia de prim-ministru si trei programe de guvernare. Care este cel mai bun?
29.09.2008, 21:21 273

 

  • Mircea Geoana, 50 de ani - presedinte al PSD
 
Fiscalitate
Cota unica de impozitare va fi eliminata. PSD va pastra, spune programul de guvernare al Aliantei PSD-PC, cota de 16% pentru profit si va scadea impozitul pentru veniturile sub media pe economie. PSD va supraimpozita veniturile mari. Nu este insa limpede cu cat vor fi "supraimpozitate" averile mari. Impozitul pe dividende va fi scazut, dar va creste impozitul pentru tranzactii imobiliare.
 
Infrastructura
In patru ani vor fi construiti 1.000 km de autostrada, spune oferta politica a PSD, prezentata in mai multe randuri publicului si mediului de afaceri. Vor fi construite, spun liderii partidului in urmatorii ani ai unei viitoare guvernari a social-democratilor, centurile ocolitoare pentru toate orasele resedinta de judet. Vor fi modernizate, se spune, toate aeroporturile. Vor fi construite, de asemenea, 1.000 de spatii sportive. Vor fi modernizati 1.000 km de cale ferata.
PSD spune ca va examina ipoteza reinfiintarii Ministerului Turismului, intrucat trebuie ca turismul sa aiba un rol mai proeminent in economie. Nu este posibil ca turismul sa contribuie cu doar 1% la PIB, in vreme ce turismul din tarile vecine contribuie la Produsul Intern Brut cu minim 5%, sustine PSD.
 
Macroeconomie
Salariul minim va creste intre 2009-2012 la 1.000 de lei prin corelarea salariului minim brut pe tara cu valoarea cosului minim de consum in cazul in care PSD va ajunge sa guverneze. Se va acorda a 13-a pensie. Veniturile pentru agricultori vor fi dublate. Pensiile vor fi corelate cu cresterea inflatiei. Populatia va plati gaze numai din productia interna. Un guvern al PSD va asigura, spune programul, un nivel mediu anual de crestere economica de 6% in conditiile unei inflatii sustenabile. Vor fi facute investitii masive in infrastructura si in telecomunicatii. IMM-urile vor beneficia de un regim diferentiat de taxe fata de marile companii.
 
Piata muncii
PSD va acorda 25.000 de euro pentru tinerii care muncesc acum in strainatate si care doresc sa se intoarca sa munceasca in tara. Presedintele PSD Mircea Geoana a participat, in urma cu o saptamana, la lansarea, la Milano, a doi dintre aspirantii la fotoliile de parlamentar rezervate diasporei. Cu aceasta ocazie, liderul PSD a promis romanilor aflati peste hotare cate 20.000 de euro daca se intorc acasa.
 
Administratie
Este nevoie de o reforma profunda a statului si de o regandire a organizarii teritorial-administrative. Romania, membra a Uniunii Europene si a NATO, functioneaza pe un sistem administrativ conceput de comunisti. Este momentul acum sa se puna problema reorganizarii administrative a Romaniei. Trebuie depasita bariera geografica si, uneori, si culturala intre Transilvania si restul provinciilor.
Trebuie regandit modul de functionare a regiunilor de dezvoltare, iar dupa 2013 (la finalul exercitiului financiar al UE care acorda bani regiunilor Romaniei) trebuie revazuta din nou functionarea administrativ-teritoriala.
 
Educatie si sanatate
Vor fi alocate sase procente din PIB pentru Educatie.
Vor fi infiintate 1.000 de noi crese si 1.000 de noi gradinite. Toate scolile vor fi conectate la internet. Sanatatea va beneficia incepand cu 2009 de 5% din PIB.
Vor fi eliminate plafoanele la medicamentele din farmacii, spune oferta electorala a PSD si a Partidului Conservator.
Accentul in sanatate va fi pus pe preventie, iar medicii vor fi incurajati financiar sa ramana in tara.
 
 
 
  • Theodor Stolojan, 65 de ani - prim-vicepresedinte al PD-L
 
Fiscalitate
Cota unica de impozitare de 16% va fi mentinuta. Va fi eliminat impozitul pe profitul reinvestit in tehnologie si vor fi eliminate peste 100 de taxe si de impozite minore care contribuie la birocratizarea administratiei publice. PD-L vrea sa implementeze si o lege a responsabilitatii fiscale, "care sa-l tina pe ministrul finantelor legat de servirea interesului national".
 
Infrastructura
Pana in 2012, guvernul PD-L isi propune sa realizeze 836 de kilometri de autostrada, iar alti 1.392 sa fie in constructie. Alti 850 de kilometri vor fi in diferite stadii de proiectare sau licitatii. Costurile autostrazilor se ridica la 24 mld. euro, din care o parte vor fi finantate cu venituri extrabugetare. Doar 8,18 mld. euro vor veni de la bugetul de stat, ceea ce inseamna o medie anuala de 2,045 miliarde, cu o alocare de 1,5 mld euro in 2009. Costurile exproprierilor sunt estimate la aproximativ 2 mld euro. Centura de nord a Bucurestiului va fi finalizata la nivel de autostrada in 2012, precum si centura Constanta si 5 din cele 8 tronsoane ale autostrazii Transilvania de la Bors la Targu-Mures. Vor fi finalizate autostrazile Nadlac - Sibiu, Bucuresti - Ploiesti - Comarnic, iar pe autostrada Targu-Mures-Iasi se va circula pe un sens. Vor fi in constructie autostrazile Comarnic - Brasov, alte trei tronsoane din autostrada Transilvania, Pitesti-Craiova, Targu-Mures-Iasi, Pitesti-Sibiu, Ploiesti-Focsani, Focsani-Sabaoani, Focsani - Albita, Lugoj-Orsova.
 
Macroeconomie
PD-L se angajeaza sa faca o programare bugetara multianuala. PIB-ul pe cap de locuitor va ajunge in 2.012 la 12.671 de euro pe cap de locuitor. Cursul leu-euro va fi, spune PD-L, de 3,3 la finele ciclului de guvernare, in vreme ce inflatia va fi de 3,5%. In 2011- 2012 moneda nationala va fi inlocuita de euro. Deficitul de cont curent va fi de 9,6% din PIB in 2012, fata de 13,2%, cat este estimat pentru finele lui 2008, iar deficitul bugetar va reprezenta 0,5% din PIB, fata de 2,9%, cat este in prezent. Veniturile totale ale bugetului consolidat vor fi in 2008 de 40,1% din PIB, iar cheltuielile de 40,4% din PIB, fata de 35,6%, respectiv 38,5% in prezent.
 
Piata muncii
PD-L propune desfiintarea contractului colectiv de munca, pentru a liberaliza piata muncii si a creste competitivitatea. Castigul mediu salarial va ajunge peste patru ani la 905 euro pe luna, fata de 487 de euro in 2008, salariul minim va ajunge la 405 euro fata de 152, cat este in prezent, in vreme ce pensia medie bruta va fi de 452% fata de 164 de euro in 2008. PD-L sustine pensia minima garantata de 350 de euro.
 
Administratie
Descentralizarea va fi cuvantul cheie al guvernului PD-L. La nivel central, structura guvernului va fi reorganizata, astfel incat sa corespunda nevoilor actuale. Va fi desfiintat Ministerul Economiei si Finantelor si se va reveni, astfel, la structura anterioara guvernului Tariceanu 2. In interiorul partidului sunt discutii despre o restructurare a Ministerului de Finante, in sensul unificarii a doua pozitii de secretar de stat, pe fiscalitate si ANAF, pentru o mai buna colectare a veniturilor.
Politia locala va prelua multe din atributiile angajatilor de la interne.
PD-L doreste sa modifice Constitutia, in sensul eliminarii articolului care se refera la organizarea teritoriala a Romaniei, urmand ca detaliile (eventuala reorganizare a judetelor in regiuni) sa fie prevazute intr-o lege organica.
 
Educatie si sanatate
Biserica va avea un rol fundamental in formarea cetateanului. PD-L intentioneaza sa formeze comitete in comunitatile locale, altele decat consiliile locale, formate din preoti, primari, profesori care sa supravegheze la educarea cetatenilor.
Cat despre reforma educatiei si sanatatii, PD-L doreste regandirea din temelii a celor doua sisteme.
"Daca bagi banii intr-un sistem prost, obtii numai rezultate proaste, de aceea prevedem reforme radicale in educatie si sanatate", este unul din principiile PD-L.
 
 
  • Calin Popescu-Tariceanu, 56 de ani - presedintele PNL
 
Fiscalitate
Nivelul actual al cotei unice (16%) va fi mentinut, iar contributiile pentru asigurarile sociale de stat vor fi reduse cu 10 puncte procentuale. PNL si-a propus de asemenea reducerea TVA la unele produse reglementate sau cele din domeniul energetic, care sa sprijine politica de reducere a inflatiei. Un alt principiu enuntat este inlaturarea obtacolelor in dezvoltarea afacerilor, care va fi realizata prin simplificarea legislatiei nationale si aplicarea legislatiei comunitare.
 
Infrastructura
Este considerata a fi elementul central al viitoarei guvernari liberale, PNL propunandu-si ca investitiile in infrastructura in perioada 2009-2012 sa atinga 6% din Produsul Intern Brut. In acest mod, investitiile in infrastructura vor mentine ritmul de crestere economica si vor asigura, conform programului liberal de guvernare, noi locuri de munca si salarii mai mari pentru romani.
Programul PNL de guvernare prevede astfel realizarea a aproape 1.400 km de autostrada si a peste 700 km de drumuri expres in urmatorii patru ani.
Ministrul transporturilor Ludovic Orban a declarat la lansarea programului de guvernare a PNL ca "mandatul de guvernare 2009-2012 va fi mandatul constructiei de autostrazi si al modernizarii tuturor coridoarelor de transport".
"Toate investitiile in infrastructura de transport vor fi realizate cu obiectivul de a asigura suportul dezvoltarii economice accelerate a Romaniei", a mai spus Orban.
 
Macroeconomie
Transformarea Romaniei in cea de-a saptea putere economica a Europei. De asemenea, PNL are in vedere mentinerea unui nivel de crestere economica ridicat, de 6-7% anual, fara a fi sporite deficitele interne si externe. Valoarea PIB-ului ar urma sa ajunga la peste 200 de miliarde de euro pana in 2008, ceea ce ar insemna 10.000 de euro din Produsul Intern Brut pe cap de locuitor. Asta ar insemna, conform PNL, ca PIB-ul pe cap de locuitor in 2012 ar atinge un nivel de cel putin 60% din media UE-27, comparativ cu circa 40%, cat este in prezent. Un alt obiectiv al PNL este atragerea unor investitii de peste 100 de miliarde de euro.
 
Piata muncii
Crearea a cel putin 500.000 de noi locuri de munca mai bine platite in urma cresterii volumului investitiilor. In plus, PNL isi propune cresterea salariului mediu brut cu cel putin 60% astfel incat acesta sa ajunga la peste 800 de euro in anul 2012. PNL va promova o lege de salarizare unitara pentru personalul bugetar, avand la baza performanta individuala, corespunzatoare atributiilor si complexitatii postului.
 
Administratie
Descentralizarea administrativa si financiara, prin transferul de noi competente de la nivelul ministerelor spre autoritatile locale si judetene, cu precadere in domeniile educatiei si sanatatii.
PNL mai promite facilitarea accesului la serviciile publice prin cresterea gradului de transparenta a activitatilor din administratia publica, extinderea procesului de debirocratizare si a retelei de ghiseu unic pentru asigurarea serviciilor publice cat mai aproape de domiciliu, precum si extinderea furnizarii serviciilor publice prin sistemul e-guvernare/e-administratie.
 
Educatie si sanatate
Acordarea in continuare a 6% din PIB pentru educatie, construirea a cel putin 1.200 de noi gradinite, a 600 de sali de sport si 90 de bazine de inot. De asemenea, in fiecare judet se vor construi noi campusuri scolare, destinate in principal elevilor din sate si micile orase, pentru a preintampina abandonul scolar.
In ceea ce priveste sanatarea, PNL promite infiintarea a 32 noi spitale de urgenta, reabilitarea a 15 spitale judetene de urgenta, finalizarea a 10 spitale municipale si orasenesti si dotarea cu aparatura de inalta performanta a tuturor unitatilor sanitare.
In plus, liberalii doresc cabinete medicale multifunctionale in mediul rural.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO