Politică

Tu cine eşti? Doctrina care prinde şoareci a USR/PLUS nu va ţine mult

Opinie Iulian Anghel, editor ZF

Tu cine eşti? Doctrina care prinde şoareci a USR/PLUS...

Autor: Iulian Anghel

30.05.2019, 18:09 9027

Există în cartea lui Luca un capitol intitulat “Isus înaintea lui Pilat”.

Şi scrie acolo: “Şi Pilat L-a întrebat zicând: Tu eşti regele Iudeilor? Şi El i-a răspuns şi a zis: Da, sunt, după cum zici şi tu.”

Crede cineva că Pilat, guvernatorul roman al Iudeii, nu ştia cine este Isus?

De ce l-a întrebat atunci?

Pentru că sunt vremi şi vremuri în care răspunsurile trebuie să fie clare. Iar Isus a răspuns clar: Da!

Departe de această poveste biblică, am sugerat ieri că noua alianţă validată de alegerile europarlamentare, USR/PLUS, trebuie să-şi precizeze doctrina acum că, pe bună dreptate, poate pretinde guvernarea.

Unul din cinci români cu drept de vot a ales USR/PLUS, dar noi nu ştim dacă aceste partide sunt de stânga sau de dreapta.

Am primit o căruţă de mustrări. Nu este suficient că suntem “proeuropeni”? Că susţinem “lupta anticorupţie”?

Nu este suficient deloc. Şi este şi grav, pe deasupra, că o întrebare legitimă primeşte un astfel de răspuns.

Sunt cu siguranţă unul dintre puţinii care au citit programul pentru europarlamentare al acestei alianţe: “O Europă întărită, o Uniune Europeană fără două viteze!”. Bravo!.Dar este cineva în România care să susţină altceva?

Problema felului în care trebuie înţeleasă comunicarea este lămurită de multă vreme.

O face cu o enormă claritate Roland Barth, filosoful care a întemeiat semiotica moderna. O face apoi Umberto Eco şi mulţi alţi învăţaţi, dar un lucru este clar: există un “semnificant” şi “semnificat” şi, desigur, un “cod”. În cel mai banal mod cu puţinţă: eu sunt ăla şi vreau aia, iar tu înţelegi ce spun eu, în baza codului ştiut de amândoi.

Dar nu! Cică nu contează culoarea pisicii, atâta vreme cât prinde şoareci. Adică eşti proeuropean şi cu asta basta - să te voteze poporul!

Păi, hai să o luăm altfel. Pisica prinde şoarecii cui? Pentru că noi am avut o pisică ce prindea şoarecii vecinilor şi ni-i aducea nouă în casă şi-i scăpa pe sub pat, de nu mai ştiam noi, copiii, pe unde să fugim de groază.

Cică nu înseamnă nimic doctrina, dacă prinde şoareci. Dar, dacă eu, pe drumurile de munte, pun aceleaşi semne pe toate cărările? – că sunt proeuropean şi, dacă tot ajungi în vârf, unde e Europa, ce mai contează cărarea? Aşa să fie oare?

Unde este pisica nedoctrinară lui Tony Blair – “New Labour”? Istorie! Unde este pisica nedoctrinară lui Gerhard Schoeder, “Noul Centru”? La Moscova, în consiliul de administraţie al Gazprom! Ce s-a ales de teoria celebrului Anthony Giddens “nu contează doctrina, ci guvernarea!”? Zero! Ce-i cu vedeta politicii europene, dl Macron? A pierdut alegerile în faţa extremiştilor.

Contează enorm doctrina. Ea face diferenţa, de pildă, între alocarea de bani mai mulţi pentru salarii sau de bani mai mulţi pentru investiţii. Face diferenţa între om şi societate: alegi omul sau alegi societatea?

Contează enorm ca oamenii să ştie cine eşti, aşa cum la ţară eram întrebat când eram copil: dar tu, de-al cui eşti? Aşa cum Pilat, curios, l-a întrebat pe Isus. Tu cine eşti?

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO