Politică

Tudose: Tarom are 2000 de angajaţi şi o pierdere istorică; Corpul de control va investiga

Tudose: Tarom are 2000 de angajaţi şi o pierdere...

Autor: Liviu Dadacus

20.08.2017, 21:12 190

Întrebat, la Antena 3, ce se întâmplă la Tarom şi dacă această companie merge spre redresare sau spre închidere şi vânzare, Tudose a răspuns: „Acum mi se pare că merge mai rău ca anul trecut, date fiind cifrele. A reuşit să aibă o pierdere istorică”.

„Va trebui făcut ceva fiindcă este o companie naţională, este un simbol naţional, şi nu va fi nici închisă, nici vândută. Ea va trebui să intre pe profit şi să se dezvolte”, a adăugat premierul.

Întrebat de moderator dacă a dispus efectuarea de investigaţii la Tarom, în condiţiile în care au existat speculaţii că Tarom era pregătită pentru „măritat” cu ţintă fixă, Tudose a răspuns: „De luni, credeţi-mă, Corpul de control al primului-ministru va avea treabă acolo”.

„Totuşi, sunt 2000 de angajaţi. Dacă erau o mie de piloţi, era în regulă. Dar sunt mai mulţi la departemante suport, gen marketing. Piloţii produc banii, personalul navigant. Cei care zboară produc banii şi pentru cei de la sol. (...) Sunt companii în România, care zboară, private, lor le merge bine. La a noastră nu îi merge bine. Nu vi se pare că ceva e în neregulă?”, a mai spus Tudose.

Corpul de control al premierului Mihai Tudose va merge luni la Tarom şi la Compania Naţională de Investiţii (CNI), au precizat, duminică, pentru MEDIAFAX, surse guvernamentale.

Sursele citate au menţionat că Tudose a luat această decizie în cursul zilei de duminică, când s-a aflat la Guvern, după ce, vineri, în cadrul şedinţei de Guvern, i-a cerut ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, să dea explicaţii legat de situaţia de la TAROM.

Premierul Mihai Tudose i-a cerut astfel, ministrului Răzvan Cuc să dea explicaţii legat de situaţia de la TAROM, susţinând că la o pierdere de 104 milioane de lei, în şase luni, ministrul ar fi trebuit să facă urgent o analiză.

”Domnule ministru Cuc, acum trei săptămâni v-am întrebat de ce i-aţi prelungit cu patru luni mandatul celui de la TAROM şi mi-aţi spus că vă asumaţi şi că aveţi încredere în el. Înţeleg că aveţi încredere în el (n.r. directorul companiei TAROM) şi vă asumaţi ce e acolo? 104 milioane pierdere pe 6 luni?”, l-a întrebat premierul Mihai Tudose pe Răzvan Cuc.

Ministrul Transporturilor a încercat să ofere explicaţii: ”La TAROM sunt pierderile pe care le-aţi amintit, dar la TAROM au operat cu două aeronave în minus şi în urma unei decizii comerciale anumite rute comerciale au fost anulate şi acum se reiau. Au avut şi probleme tehnice şi au redus numărul de aeronave, s-a lansat procedura de achiziţie pentru trei aeronave de lung curier pentru a preîntâmpina pierderile. Vor urma şi evaluări ale personalului şi disponibilizările care se impun”, a spus Cuc.

Explicaţia nu l-a mulţumit însă deloc pe Tudose, care a anunţat că va urma o discuţie personală pe subiect.

”Daţi-mi voie să nu vă cred. Nu mai am pic de încredere. După ce avem pierdere, după ce luăm avioane, ultimul punct este să facem analiza? Păi era primul punct. Vom avea o discuţie şi personală. Că el (directorul Tarom) şi-a luat leafa în fiecare lună şi noi toţi plătim 104 milioane piederea de la TAROM”, a declarat premierul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO