Politică

Turcia lui Erdogan şi NATO, o căsătorie din interes, lipsită de iubire: de ce turcii nu vor ieşi şi nu vor fi excluşi din cea mai puternică alianţă militară de pe planetă

Preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan

Preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan

Autor: Bogdan Cojocaru

23.12.2019, 00:07 4180

„Este ceva ce alianţa va trebui să discute dacă turcii chiar vorbesc serios.“

Turcia lui Erdogan a reuşit să-şi supere aliaţii din NATO într-atât încât oameni importanţi de la Washington, capitala celei mai mari puteri militare pe glob, pun la îndoială loialitatea guvernului de la Ankara faţă de alianţa militară nord-atlantică. De asemenea, circulă tot mai mult ideea excluderii Turciei din NATO.

Însă la nivel oficial, nici la Washington, nici la cartierul general al NATO şi nici la Ankara nu se pune oficial problema ieşirii din alianţă a celui mai puternic şi important membru din Est. Şi NATO are nevoie de Turcia ca aliat în Orientul Mijlociu, şi Turcia are nevoie de sprijinul NATO în una dintre cele mai nesigure şi instabile regiuni de pe glob.

Săptămâna trecută piloţii aviaţiei militare greceşti au înterceptat avioane de luptă turceşti care au intrat ilegal în spaţiul aerian al Greciei şi de 40 de ori într-o singură zi, scrie revista Stars and Stripes. Demonstraţiile de forţă fac parte dintr-un şir de provocări legate de o dispută teritorială din estul Mediteranei care are ca miză vaste rezerve de petrol şi gaze naturale. Turcia revendică teritorii recunoscute ca aparţinând Ciprului şi Greciei pentru că altfel n-ar avea acces la aceste resurse energetice. Cele trei state sunt membre ale NATO. UE, înfuriată şi de o ofensivă a armatei turce în Siria contra kurzilor, a răspuns acţiunilor şi provocărilor Turciei cu sancţiuni, inclusiv întreruperea livrărilor de arme. De asemenea, Turcia achiziţionează sisteme de apărare ruseşti incompatibile cu tehnica NATO, ceea ce a înfuriat SUA. Recent, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a luat în râs pe omologul francez Emmanuel Macron şi a avertizat că, „dacă va fi nevoie“, va închide bazele militare americane din Turcia, Incirlik şi K¸recik, dacă Congresul SUA adoptă o lege care permite pedepsirea liderilor turci, companiilor din energie şi băncile implicate în sprijinirea operaţiunilor militare turce în Siria. Relaţiile dintre SUA şi Turcia s-au tensionat şi mai mult după ce Congresul american a adoptat o rezoluţie prin care recunoaşte genocidul armean, un subiect tabu în Turcia.

Secretarul american al apărării Mark Esper a spus că dacă Turcia va închide cele două baze ale SUA, ca reacţie la sancţionarea sa din cauza intensi­fi­cării legăturilor militare cu Rusia, poate fi pusă sub semnul îndoielii loialitatea Ankarei faţă de alianţa occi­dentală. Însă nimeni, nici UE, nici SUA şi nici Turcia, nu întinde coarda până într-acolo încât să se rupă.

„Este ceva ce alianţa va trebui să discute dacă turcii chiar vorbesc serios“, a afirmat Esper. Toate părţile recunosc că „a ţine Turcia în NATO este în interesul tuturor“, a declarat fostul vicesecretar al NATO Alexander Vershbow, un american, într-un interviu pentru Bloomberg. Tratatul de fondare a NATO nu conţine niciun mecanism care să permită expulzarea unui stat membru din organizaţie împotriva voinţei acestuia, a explicat Vershbow, în prezent asociat la think tank-ul Atlantic Council. Aceasta explică de ce alianţa cu 29 de membri a trecut peste conflictele dintre Turcia şi Franţa la summitul liderilor NATO de pe 3-4 decembrie din Londra. Tensiunile însă ard mocnit. Liderii UE au pus în discuţie  săptămâna trecută relaţiile cu Turcia, dar opţiunile prin care Erdogan poate fi potolit par limitate.

„Nimeni nu mai vorbeşte despre sancţiunea îngheţării exporturilor de arme“, a spus premierul bulgar Boyko Borissov făcând referire la sancţiunile impuse de UE Turciei în octombrie după ce Erdogan a trimis trupe în Siria. Borissov a citat nevoia de a ţine în viaţă un acord între UE şi Turcia prin care europenii dau bani Ankarei pentru ca aceasta să stăvilească fluxul de refugiaţi din Siria care altfel s-ar îndrepta spre Europa. Ameninţarea lui Erdogan cu închiderea bazelor militare din Turcia ale americanilor nu par să indice vreo dispoziţie din partea Ankarei de a părăsi NATO. Preşedintele turc vrea mai degrabă să folosească alianţa ca levier în disputele cu Washigton. Niciuna din cele două facilităţi numite de Erdogan  - de la Incirlik decolau avioanele americane pentru a îndeplini misiuni în Irak şi Siria, iar Kurecik adăposteşte o instalaţie radar operată de SUA, dar pentru NATO - nu este bază NATO. Erdogan nu a ameninţat că va închide a Cartierul general de comandă terestru al alianţei, aflat pe coasta turcă a Mării Egee. Incirlik şi Kurecik sunt baze controlate de turci pe care SUA au permisiunea să le folosească pentru misiuni specifice, aprobate de parlamentul turc. Aprobările pentru folosirea Incirlik în campaniile din Irak şi Siria au fost respinse de atâtea ori încât americanii şi-au mutat multe aeronave în Iordania şi în regiunea Golfului. Deşi importantă în trecut, Incirlik este acum mai degrabă un depozit pentru armele nucleare americane şi centru de transfer pentru misiuni în Afganistan, spune Aaron Stein, analist la Foreign Policy Research Institute. Funcţiile pe care le îndeplineşte astăzi Kurecik pentru armata SUA pot fi atribuite altei sau altor baze. Kurecik este însă mai importantă pentru că este un loc ideal pentru o instalaţia radar critică pentru NATO.

Turcia este însă de neînlocuit pentru Germania, unde o nouă criză a refugiaţilor ar putea crea o criză politică. În noiembrie, cancelarul Angela Merkel a subliniat, într-un discurs în parlamentul german, importanţa geostrategică pe care Turcia o are pentru NATO şi a avertizat că Europa nu se poate apăra fără NATO. „Turcia ar trebui să rămână un stat membru al NATO şi ar trebui ca toţi să ne asigurăm de acest lucru“, a declarat Merkel. În octombrie, mai mulţi diplomaţi americani au declarat pentru Reuters că NATO nu va renunţa la Turcia.

Turcia are a doua cea mai mare armată a NATO, după SUA. Aşa cum stau lucrurile astăzi, probabilitatea este redusă ca această ţară să fie exclusă din alianţă. Probabilitatea este însă mare să devină un membru marginalizat.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO