Politică

UDMR ar putea să nu depăşească pragul de 5% necesar intrării în Parlament

UDMR ar putea să nu depăşească pragul de 5% necesar...

Autor: Gândul

09.12.2012, 18:35 1025

Rezultatele la ALEGERILE PARLAMENTARE 2012 încep să dea frisoane UDMR. Calculele UDMR arată că la prezenţa la vot înregistrată până la ora 10.00 a comunităţii maghiare, partidul nu va atinge pragul de 5% pentru a intra în Parlament. "Estimările noastre arată că acum suntem sub 5%", a declarat pentru gândul secretarul general al UDMR, Kovacs Peter. Reprezentantul UDMR spune însă că UDMR va intra în Parlament pe baza pragului alternativ, adică va avea şase deputaţi şi trei senatori care vor câştiga colegiile în care candidează. Asta ar însemna o diminuare substanţială a prezenţei UDMR în Parlament, acum având 27 de parlamentari 20 de deputaţi şi 7 senatori.

Analiza UDMR arată că, la ora 14.00, prezenţa la vot a etnicilor maghiari era mult în urma prezenţei medii la nivel naţional. Măsurătorile UMDR arată că doar 17,4% dintre aceştia ar fi votat, adică cu 3,2% mai puţin decât media naţională de prezenţă de 20,6%.

Prezenţa comunităţii maghiare la vot la ora 10.00 era de 3,5%, cu un procent sub media prezenţei naţionale. Potrivit reprezentanţilor UDMR, dacă acest trend se menţine pe tot parcursul zilei există posibilitatea ca UDMR să nu atingă pragul de intrare în parlament de 5%.

"Există o nelinişte în UDMR în ceea ce priveşte atingerea pragului de 5%. Estimările specialiştilor noştri arată că acum suntem sub 5%. Din cauza condiţiilor meteo, populaţia nu se prezintă la vot în număr suficient de mare în judeţele din Secuime, Harghita, Covasna, Mureş, respectiv în Cluj, Sălaj, Bihor şi Satu-Mare. În aceste judeţe ninge în continuare. Sperăm că în a doua parte a zilei să avem o mobilizare mai bună", a declarat pentru gândul secretarul general al UDMR, Kovacs Peter.

Citiţi restul articolului pe gandul.info

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO