Politică

UE transmite pe mai multe canale avertismente autoritatilor

29.09.2005, 19:52 12

Cu trei saptamani inaintea aparitiei raportului de monitorizare al Comisiei Europene, UE transmite pe mai multe canale avertismente Romaniei. Astazi la Bucuresti ajunge unul dintre cei mai puternici comisari europeni, vicepresedintele Executivului European Franco Frattini, responsabil cu Justitia. Este o ultima vizita importanta de evaluare inainte aparitiei raportului.

Desi responsabilii europene recunosc anumite progrese, concluziile nu sunt totusi foarte optimiste. Ieri, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Quinton Quayle, a declarat ca Romania nu are in prezent o administratie calificata, competenta si impartiala. Aprecierea vine la o zi dupa ce ambasadorul, a carui tara detine in prezent presedintia Uniunii Europene, laudase progresele facute de Guvern in domeniile legate de integrarea europeana, mentionand lupta impotriva coruptiei, in domeniul concurentei, precum si in ceea ce priveste reforma administratiei publice si a justitiei.

Pe de alta parte, la Strasbourg, intr-o intalnire cu usile inchise cu euroobservatorii romani si bulgari, comisarul european pentru extindere, Ollie Rhen, le-a transmis acestora ingrijorarile legate de indeplinirea calendarului de aderare, subliniind faptul ca trebuie adoptate cat mai repede proiectele de lege care tin de integrare. Acest indemn a venit, potrivit unor surse participante la intalnire, dupa ce euroobservatorul Adrian Severin (PSD) i-a povestit comisarului despre dezbaterile nesfarsite din Parlamentul roman asupra regulamentelor interne. Ollie Rhen s-a mai referit la justitie si afaceri interne, administratie locala si concurenta, ca la cele mai sensibile domenii in care Romania mai are de recuperat, au mai declarat aceleasi surse.



Quayle: Romania nu a renuntat la mentalitatea de gasca

"Romania trebuie sa fie foarte activa in toate domeniile de activitate ale Uniunii Europene si in acest scop are nevoie de o administratie publica calificata, competenta si impartiala. Dar se intampla oare acest lucru? Sincer sa fiu, raspunsul este ''nu''. Dar vreau sa raspund intr-un mod pozitiv si sa spun ''inca nu''", a declarat Quayle, la un seminar privind dezvoltarea resurselor umane in domeniul administratiei, unde a fost invitat si seful Delegatiei Comisiei Europene, Jonathan Scheele.

Ambasadorul a admis ca in sistemul administratiei publice s-au inregistrat si progrese si a enumerat aici crearea sistemului integrat al functionarilor publici, adoptarea codului etic, precum si instituirea procedurilor mult mai transparente de selectie si de dezvoltare a carierei in acest domeniu.

Quayle crede ca in Romania exista "un fel de rezistenta" fata de nou-veniti si fata de tanara generatie, care vrea sa se distanteze de "vechiul mod de a face lucrurile, iar aceasta rezistenta vine din partea unor membri ai vechii generatii, care sunt tributari unor "obisnuinte" si care privesc schimbarea mai degraba ca pe o amenintare decat ca pe o oportunitate. "Mi-e teama ca o parte dintre ei (dintre membrii vechii generatii - n. red.) lucreaza mai degraba pentru propriile interese decat pentru cele ale Romaniei", a subliniat Quinton Quayle, adaugand ca, in calatoriile sale prin Romania, a "avut sentimentul" ca la nivel local mai exista inca "mentalitatea de gasca". "Ii poti vedea pe presedintele Consiliului Judetean, pe primar si pe prefect luand cina impreuna, deseori cu oameni de afaceri importanti, cu proprietari ai institutiilor mass-media locale. Se creeaza astfel un cerc vicios unde fiecare protejeaza interesele celuilalt", a declarat Quinton Quayle.

"Nu vreau sa zugravesc o imagine prea pesimista deoarece, pe ansamblu, sunt optimist. Cred ca Romania se schimba si de asemenea si adminstratia publica", a conchis Quinton Quayle, adaugand ca "Romania merita sa devina un stat membru al UE si acesta este, cu siguranta, si scopul presedintiei britanice". Scheele a spus la randul sau ca Romania poate deveni un membru de succes al UE, daca poate derula reforma administratiei publice.

El a adaugat ca este nevoie ca membrii importanti ai administratiei publice din Romania sa inteleaga importanta delegarii de autoritate. "Daca nu ai oamenii necesari, care sa stie ce sa faca si care sa beneficieze de un grad de autonomie, atunci noile structuri nu mai au nici un sens", a adaugat Scheele. El a precizat ca in Romania termenul pentru desemnarea membrilor administratiei publice este cel de "functionari de stat" sau "functionari publici". "Poate ar trebui sa traduceti direct termenul englezesc ''civil servants''", a adaugat Scheele.



Frattini: Romania este intr-un moment decisiv

"Sunt absolut constient ca vizita mea are loc intr-un moment foarte dificil pentru Romania, care se confrunta cu inundatii dezastruoase, si doresc sa-mi exprim intreaga compasiune pentru cetatenii Romaniei. Este insa si un moment decisiv pentru Romania pe calea aderarii sale la Uniunea Europeana. Pe 25 octombrie, Comisia Europeana va publica Raportul de Monitorizare a progreselor realizate de Romania in vederea aderarii. Sunt convins ca vom avea discutii fructuoase pe subiectele de importanta majora pentru aderarea Romaniei la UE, cum ar fi controlul viitoarelor frontiere externe ale UE, precum si eforturile Romaniei de lupta impotriva diverselor forme ale crimei organizate. Doresc in special sa discut cu ministrul Macovei despre reforma justitiei si pasii realizati in lupta anticoruptie, pentru ca acestea sunt doua domenii in care am observat un numar considerabil de evolutii pozitive. Voi fi foarte interesat sa aflu care sunt eforturile ce se fac pentru asigurarea punerii in aplicare a acestora, astfel incat rezultatele sa se vada cat mai curand." Vicepresedintele Comisiei Europene, Franco Frattini, care soseste astazi la Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO