Politică

Ultima dezbatere Obama-Romney înainte de alegerile prezidenţiale din SUA. Momente principale

Ultima dezbatere Obama-Romney înainte de alegerile...

Autor: Mediafax, Andrei Cîrchelan

23.10.2012, 06:35 1616

Ultima dezbatere dintre cei doi candidaţi la preşedinţia SUA, înainte de alegerile programate pentru 6 noiembrie, s-a concentrat la politica externă a Americii, actualul preşedinte Barrack Obama atacându-l pe republicanul Mitt Romney încă de la început. Discuţia a deviat, însă, de multe ori spre subiecte domestice, pe măsură ce Romney a căutat să îşi consolideze argumentul că Obama a ratat revenirea economică a SUA, date fiind şomajul şi datoria bugetară în creştere.

Niciunul dintre cei doi candidaţi nu a făcut vreo gafă notabilă sau dat o lovitură decisivă la dezbaterea de 90 de minute organizată în Boca Raton, Florida, comentează Thomson Reuters.

Obama l-a criticat pe Romney pentru lipsa de idei pe tema Orientului Mijlociu. În momentul în care Romney a spus că marina ar trebui să aibă 300 de nave, nu 285, Obama a răspuns cu: „Dar domnule guvernator, numerele de cai şi baionete au scăzut şi ele”, insinuând că Romney are o viziune învechită.

Altă linie de argumentaţie a lui Obama s-a referit la faptul că Romney încearcă să dea ceasul înapoi, spre vremurile Războiului Rece, după ce republicanul catalogase Rusia în trecut drept „duşman geopolitic”.

„Când vine vorba de politică externă, păreţi să căuaţi importarea politicilor externe din anii ’80”, a spus Obama către Romney.

La rândul său, Romney, care a beneficiat în ultima vreme de o creştere în sondaje, nu a lăsat atacurile lui Obama fără răspuns, acuzându-l pe democrat că nu are o soluţie împotriva unei renaşteri al Qaeda în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.   

„Atacurile la adresa mea nu constituie o agendă. Atacurile la adresa mea nu sunt o soluţe pentru problemele din Orientul Mijlociu”, a spus Romney.  

Candidatul republican, a cărui temă centrală de campanie a fost promisiunea de a repara economia locală din SUA, a întors de mai multe ori discuţia, pe parcursul dezbaterii, spre subiecte de economie domestică, prin argumentul că securitatea naţională depinde de o economie domestică puternică.

Momentele principale din dezbatere

Candidaţii au intrat pe scena din cadrul Universităţii Lynn din Boca Raton, în statul cheie Florida (sud.est), la 21:02 ora locală (04:02, ora României) pentru o oră şi jumătate de dezbatere faţă în faţă dedicată mai ales Orientului Mijlociu, Iranului şi apărării.

Mitt Romney deschide dezbaterea: "Nu doar omorându-i vom ieşi din această problemă" a terorismului global

Candidatul republican la preşedinţie Mitt Romney a apreciat că "nu doar omorându-i" vor ajunge Statele Unite să elimine ameninţarea teroristă şi Al-Qaida, luni în cadrul celei de-a treia dezbatere cu Barack Obama de la Boca Raton.

"Nu doar omorându-i vom ieşi din această problemă. Va trebui să stabilim o strategie completă şi solidă pentru a ajuta lumea musulmană şi alte zone ale lumii să respingă extremismul radical violent", a declarat Romney.

De la începutul dezbaterii consacrată politicii externe şi apărării, republicanul a salutat decizia lui Barack Obama de a îl elimina pe liderul Al-Qaida în cadrul unui îndrăzneţ raid commando pe teritoriul pakistanez în 2011, eveniment pe care preşedintele îl aminteşte cu fiecare ocazie ca dovadă a calităţilor sale de lider.

"Îl felicit pentru eliminarea lui Ossama Ben Laden şi pentru că a vânat conducerea Al-Qaida", a afirmat Romney într-un schimb de replici intens la începutul dezbaterii.

Însă pentru republican, Statele Unite duc lipsa unei strategii pentru a face faţă islamului radical care s-a manifestat în repetate rânduri de la începutul Primăverii arabe. Acesta a amintit mai ales situaţia din Libia, unde consulatul de la Benghazi a fost luat cu asalt de către "terorişti", Mali unde grupuri "de tipul Al-Qaida" controlează nordul ţării şi Egiptul, guvernat de un preşedinte ce face parte din Frăţia Musulmană.

Obama îl acuză pe Romney că a făcut mereu alegeri greşite în materie de politică externă

Barack Obama l-a acuzat pe rivalul său republican Mitt Romney că a făcut mereu alegeri greşite în materie de politică externă, mai ales când a susţinut războiul din Irak în 2003.

"De fiecare dată când v-aţi exprimat o opinie, v-aţi înşelat", a declarat preşedintele în exerciţiu la începutul ultimei confruntări directe cu Mitt Romney înainte de alegerile de la 6 noiembrie.

Barack Obama: Cât timp eu voi fi preşedinte, Iranul nu va avea arma nucleară

Negând orice acord cu Iranul pentru a începe negocieri bilaterale cu privire la programul nuclear al Teheranului, Barack Obama a amintit că obiectivul este să împiedice Iranul să obţină bomba atomică prin intermediul "sancţiunilor paralizante" care, conform acestuia, "funcţionează".

 "Motivul pentru care am provocat aceste evenimente este că un Iran nuclear este o ameninţare pentru securitatea noastră naţională şi o ameninţare pentru cea a Israelului. Nu putem permite existenţa unei curse a înarmării nucleare în cea mai instabilă regiune a lumii", a justificat acesta.

Dacă în pofida sancţiunilor, Teheranul nu va renunţa la programul său nuclear controversat, preşedintele american a amintit că "toate opţiunile (sunt) valabile".

Romney: Diplomaţii iranieni vor fi trataţi ca paria ce sunt

Candidatul republican a susţinut la rândul său sporirea sancţiunilor şi măsuri de izolare a Iranului pe plan diplomatic.

"Mă voi asigura că diplomaţii lor vor fi trataţi în lume ca paria ce sunt, în acelaşi fel în care i-am tratat pe diplomaţii sud-africani în perioada apartheid", a promis Romney.

Vorbind despre o acţiune militară împotriva Iranului, republicanul a susţinut că este vorba de o opţiune "pe care trebuie să o considerăm ca ultima măsură dacă toate celelalte căi au fost încercate".

Barack Obama: SUA vor fi alături de Israel dacă sunt atacaţi

Preşedintele Barack Obama a afirmat că în cazul unui atac iranian asupra Israelului, Statele Unite ar fi alături de acesta, după ce a fost criticat de Mitt Romney cu privire la degradarea relaţiilor cu statul evreu.

"Voi sta alături de Israel dacă vor fi atacaţi", a declarat preşedintele.

"Israelul este un prieten adevărat. Este cel mai important aliat pe care îl avem în regiune", a adăugat acesta.

Mitt Romney: Tensiunile dintre Israel şi Statele Unite sunt foarte regretabile

Mitt Romney a reclamat faptul că relaţiile americano-israeliene au suferit din cauza unor tensiuni "foarte regretabile" în decursul mandatului preşedintelui Obama.

"Trebuie să ne susţinem aliaţii. Cred că tensiunile dintre Israel şi Statele Unite sunt foarte regretabile", a declarat republicanul pentru care relaţiile dintre cele două naţiuni sunt o prioritate diplomatică.

"Cred de asemenea că retragerea programului nostru de apărare antirachetă din Polonia şi modul în care a fost făcută această retragere este regretabil".

Polonia se oferise voluntar să adăpostească sistemul antirachetă al NATO, unde a devenit un membru important, însă preşedintele Obama a anulat acest proiect sub presiunile Rusiei.

Mitt Romney a abordat de asemenea reacţia preşedintelui din momentul protestelor şi violenţelor din Iran după alegerile din 2009.

"Tăcerea preşedintelui a fost o greşeală enormă. Trebuie să ne apărăm principiile, să ne apărăm aliaţii, să promovâm o armată mai puternică şi o economie mai puternică", a afirmat republicanul care a revenit apoi asupra temei economice în decursul dezbaterii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO