Politică

Uluit de înfrângere, PDL caută vinovaţii: Dacă mergeam singuri în alegeri, nu pierdeam în halul ăsta! Se aşteaptă demisia lui Blaga. ARD este istorie

Uluit de înfrângere, PDL caută vinovaţii: Dacă mergeam singuri în alegeri, nu pierdeam în halul ăsta! Se aşteaptă demisia lui Blaga. ARD este istorie

În PDL au început să circule zvonuri despre iminenta demisie a lui Vasile Blaga, şeful partidului. Mediafax Foto

Autor: Iulian Anghel, Cristian Fierbinteanu

11.12.2012, 00:07 2540

Faptul că nu au câştigat niciun co­legiu uninominal din "prima", că liderii lor aşteaptă loteria reîmpărţirii şi că sunt ju­deţe, precum Vrancea sau Galaţi, în care au ieşit pe locul al treilea, în spatele PPDD i-a uluit pe cei din ARD (alianţa formată de PDL, PNŢCD şi Forţa Civică).

Prim-vicepreşedintele PDL Cezar Preda şi-a înaintat ieri demisia, şeful par­tidului Vasile Blaga a fost surclasat în colegiul din Timiş în care a candidat, Mihai Răzvan Ungureanu, candidat în Arad riscă să nu intre în Parlament, iar Bucureştiul a fost câştigat în toate cele 40 de colegii cu peste 50% din voturi de USL - iată dimensiunea înfrângerii celor din ARD.

Duminică seara, la o oră de la anun­ţul rezultatelor, în sediul de campanie al ARD din Bucureşti bătea vântul.

Ieri liderii acestei alianţe au început să mai deschidă gura, pe măsură ce rezultatele venite de la BEC consemnau un scor în creştere al USL şi în scădere al ARD, care are acum între 16 şi 17 procente. La Bucureşti, după ce au pierdut în toate colegiile, ei nu speră la redistribuire la mai mult de 3-4 mandate de deputat şi 2-3 de senator.

Prim-vicepreşedintele PDL Cristian Preda admite că ARD a pierdut mai rău decât s-a aşteptat, acest rezultat fiind, spune el, efectul dezbinărilor din forma­ţiunea democrat-liberală, al unei auto­amă­giri şi al incapacităţii de a con­verti opoziţia faţă de suspendarea lui Băsescu într-un proiect de guvernare.

Vicepreşedintele PDL Cristian Bou­reanu a decla­rat şi el că USL a câşti­gat alegerile şi trebuie lăsată să conducă ţara, dar subliniază că a fost o mare prostie inventarea alianţei ARD cu nişte partide care nu existau.

"Cred că e devreme pentru o ana­liză complexă. Fără a considera că sunt sub imperiul emoţiilor, cred că astăzi am drep­tul să spun că a fost o mare prostie să inventăm o alianţă (ARD) cu nişte par­tide care nu existau, iar în viaţă pros­tia se plăteşte", a precizat Cristian Bou­reanu.

PDL a convocat pentru vineri co­legiul director al partidului, din care fac parte membrii conducerii centrale a PDL şi liderii organizaţiilor judeţene.

"Din dispoziţia preşedintelui PDL Vasile Blaga, vineri 14 decembrie la ora 11.00 va avea loc şedinţa colegiului di­rector naţional al Partidului Demo­crat Liberal, la Sala de Grup a PDL din Camera Deputaţilor", informează PDL. Adriean Videanu, care a condus cam­pania ARD, a declarat că în partid ur­mează să se facă o analiză, iar mă­surile decise vor fi anunţate.

În acelaşi timp, au început să circule zvonuri despre iminenta demisie a lui Vasile Blaga.

Alţi lideri din conducerea ARD sus­ţin, la rândul lor, că PDL ar fi câştigat mai mult fără alianţe.

Vicepreşedintele PDL Traian Igaş: "Pri­vind lucrurile pe termen scurt, cred că PDL ar fi câştigat procente în plus dacă ar fi participat cu vechile însemne. Dacă discutăm pe termen lung, cred că ARD este bine-venită pentru consoli­da­rea forţelor de dreapta. Sunt convins că de aici va reporni o construcţie solidă şi de perspectivă, iar nu peste mult timp va fi o forţă capabilă să guverneze pe un pro­gram de dreapta. În scurt timp, românii vor realiza ce înseamnă USL."

Igaş a candidat pentru al doilea man­dat de senator în judeţul Arad, iar po­trivit rezultatelor parţiale ale Biroului Electoral Judeţean el are 28,4% din voturi, în timp ce contracandidatul său Dorel Popa (USL) conduce cu 44,3%.

El va trebui să aştepte redistribuirea, dar faptul că ar putea avea mai multe voturi faţă de Răzvan Ungureanu, care şi el va aştepta redistribuirea la niveul circumscripţiei Arad, l-ar putea lăsa pe fostul premier fără un loc în Parlament.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO