Politică

Un an de USR- de la marea surpriză a alegerilor, la partidul fără preşedintele fondator

 Un an de USR- de la marea surpriză a alegerilor, la...

Autor: Petriana Condrut

01.06.2017, 18:20 85

Nicuşor Dan, activistul civic

A fost imaginea construită încă din urmă cu nouă ani, atunci când a început să se implice în problemele Bucureştiului. A reacţionat de fiecare dată când i s-a părut că se construieşte în zone protejate, că se demolează, acolo unde excavatoarele nu aveau ce să caute.

A devenit un favorit al presei, făcând publice toate lucrurile pe care le găsea în neregulă.

Patru ani mai târziu, în 2012, a considerat că nu ajunge poziţia de activist, aşa că a mers spre fotoliul de primar al Capitalei. Era o miză prea mare pentru un independent, iar rezultatul alegerilor arăta că 9 procente din electorat era pregătit să îl gireze cu încredere. În acel an, Sorin Oprescu era cel care reuşea să obţină peste 50% din voturile bucureştenilor.

Nu a renunţat însă la proiect, iar patru ani mai târziu încerca din nou să ajungă la Primăria Capitalei. Contextul era altul- cu un fost primar popular, Sorin Oprescu, arestat pentru neregulile din Primărie şi cu multe nemulţumiri ale bucureştenilor, Nicuşor Dan a obţinut 30% din voturi, fiind pe locul doi după Gabriela Firea.

USB (Uniunea Salvaţi Bucureştiul) a fost, de altfel, o surpriză a alegerilor locale. Iar Nicuşor nu era singurul din partid care a atras atenţia. Clotilde Armand, franţuzoaica propusă de USB la Primăria Sectorului 1, şi-a făcut repede loc în politică. Nu a luat postul de edil, însă în câteva luni de apariţii TV şi discuţii cu oamenii pe stradă, a reuşit să se claseze pe locul doi şi să scoată câţiva oameni în stradă care cereau renumărarea voturilor.

 

Pasul următor- alegerile parlamentare

 

La alegerile locale din 2016 USB a obţinut în Bucureşti un scor de 25%, clasându-se pe locul al doilea în preferinţele bucureştenilor. Asta i-a dat curaj lui Nicuşor Dan, care a anunţat imediat după alegerile locale, că USB, proiect politic înfiinţat în 1 iulie 2015, se transformă în USR- Uniunea Salvaţi România, odată cu fuziunea cu Uniunea pentru Codlea şi Uniunea Salvaţi România.

Miza erau alegerile parlamentare din decembrie 2016. În cadrul congresului de fuziune, Nicuşor Dan a fost ales preşedintele partidului, printre vicepreşedinţi fiind Clotilde Armand.

Cu două luni înainte de alegerile parlamentare, Uniunea Salvaţi România şi-a lansat programul politic care făcea referire la: industrie, agricultură, educaţie, cultură, sănătate, infrastructură sau protecţia mediului. Mai era nevoie doar de un nume puternic pentru a-l susţine la funcţia de premier, iar USR a mers, la fel ca şi PNL; pe varianta Dacian Cioloş.

Ce a urmat însă i-a făcut pe mulţi să creadă că lipsa unei decizii de asumare a unui partid de către Dacian Cioloş, dar şi îndemnul acestuia pentru votanţi de a alege fie PNL, fie USR, a fost o reţetă pierzătoare.

Şi totuşi, la alegerile parlamentare, un partid de doar câteva luni a reuşit să obţină 8,87%.

 

Uniunea Salvaţi nu şi-a savat liderul

 

Rezultatul alegerilor ar fi trebuit să aducă linişte în partidul care dădea semne că va creşte, dar primele probleme au apărut la scurt timp după scrutin. Locul în care şi-au dat replicile a fost Facebook-ul.

Soţul lui Clotilde Armand, Sergiu Moroianu, a acuzat echipa de comunicare/campanie a USR că ”a asociat imaginea USR cu activiştii lgbt şi cu Soros”, în replică Nicuşor Dan afirmând că Moroianu lansează în spaţiul public afirmaţii mincinoase, multe fiind similare cu ale adversarilor USR.

"Dragi colegi, Alegerile au trecut. Am obţinut în Bucureşti mai puţin ca la alegerile locale. Tot efortul nostru de un an a rezultat în jumătate din scorul partidului de apartament PPDD în 2012! S-au comis abuzuri şi greşeli din partea "echipei de comunicare/campanie" coordonate de Matei Păun. Venit la USB iniţial ca voluntar, Păun urmează să fie plătit cu o sumă consistentă. Ştie cineva datele financiare ale serviciilor lui Păun? Comisia de Arbitraj i-a cerut în mod repetat lui Matei Păun şi echipei sale să-şi depună fişa de simpatizant USR'', a scris pe Facebook soţul lui Clotilde Armand, Sergiu Moroianu.

El a menţionat că, în campania electorală, Păun a declanşat o campanie de denigrare şi sabotaj la adresa Clotildei Armand, ''principalul vector de imagine al USR în teritoriu''.

''Păun a asociat imaginea USR cu activiştii lgbt şi cu Soros, încercând chiar să-l disculpe pe Soros în loc să ne disociem viguros de el, tentativă patetică care a dus PSD la 50% din parlament şi USR sub 10%. Cer explicaţii biroului naţional al USR pentru tolerarea acestei situaţii în care o persoană străină de partidul nostru a atacat şi izolat persoana #2 din partid, a orchestrat campanii împotriva intereselor USR, a cheltuit discreţionar şi netransparent banii USR, în ultimă instanţă afectând grav şansele de succes ale USR'', a mai susţinut Moroianu.

În replică, Nicuşor Dan, preşedintele USR a susţinut, tot pe Facebook, că Matei Păun a activat voluntar, ''sacrificându-şi timpul personal, fără să ceară nimic în schimb, atât în campania electorală pentru alegerile locale, cât şi în campania electorală pentru alegerile parlamentare''.

Biroul Naţional a decis ca soţul lui Clotilde Armand să fie exclus din partid şi toată lumea a aşteptat anunţul celei care i-a fost alături în campanie lui Nicuşor Dan.

”Pentru mine este o decizie greşită a lui, care a creat o decizie greşită a Biroului Naţional. Este ca la tenis. Dacă mingea e greşită, în loc ca cineva să o oprească, se continuă mai departe şi e greşit mai departe. Cred că este o decizie greşită şi la nivel uman, pentru că o prietenie de 20 de ani cu un om loial şi sincer nu se aruncă în aer pentru un moment de criză după alegeri. Este o decizie greşită la nivel de resurse umane, pentru că Sergiu Moroianu este un om de mare calitate şi pentru USR este un atuu că el este acolo un om loial care de ani de zile luptă. Este o decizie greşită şi la nivel de management, pentru că o persoană care sesizează nişte probleme, care nu s-a făcut auzită în cazul Comisiei de Arbitraj, al cărui mesaj nu a fost auzit şi înţeles la nivel de partid şi s-a dus public din această cauză, este un om care trebuie respectat”, a declarat Clotilde.

Cu greşeala împărţită în ambele părţi, Clotilde a rămas şi alături de soţul ei, dar şi în USR. A făcut însă un pas în spate, iar în urmă cu câteva zile se vorbea chiar de o şedinţă a Comisiei de Etică pe motiv că aceasta lipseşte de la şedinţele de consiliu.

Între timp, în partid s-au format şi au ieşit la suprafaţă mai multe grupuri. Cu toate acestea, Nicuşor Dan a fost reconfirmat în funcţia de preşedinte USR în urmă cu două săptămâni, bătându-i la scor pe ceilalţi trei contracandidaţi ai săi.

Cu toate acestea, tensiunea din partid nu a trecut, iar taberele au devenit tot mai evidente. Nicuşor Dan a declarat joi, la anunţul de demisie, că sunt progresişti şi conservatori în partid, iar în acest moment formaţiunea e împinsă într-o direcţie greşită.

Supărat că structura de conducere s-a opus revizuirii Constituţiei, prin definirea familiei între bărbat şi femeie, Nicuşor a plecat din partidul fondat de el. A lăsat totuşi portiţa deschisă: În cazul în care se schimbă unele lucruri, ar reveni cu plăcere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO