Politică

Ungureanu: banii primiţi de soţie de la OMV nu reprezintă un conflict de interese

06.03.2012, 09:39 1306

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu susţine că banii primiţi de soţia sa din partea companiei OMV, în perioada în care el conducea Serviciul Român de Informaţii (SIE), nu reprezintă un conflict de interese, conform definiţiilor prevăzute de legea în domeniu.

Prezent luni seara la postul public de televiziune, premierul a citit o serie de prevederi din legislaţie, precizând că le are "întâmplător" la el, arătând că acestea interzic demnitarului să emită în acest context un act administrativ, să încheie un act juridic, să ia parte la luarea unor decizii care produc foloase pentru sine, soţ sau rude.

"Se uită care este competenţa directorului SIE. În momentul în care uiţi care este competenţa directorului SIE şi ceea ce face managerul politic în fruntea unei instituţii cum este SIE, se vede clar foarte clar că acest conflict de interese este practic inexistent. Dar las discuţia juridică pe seama juriştilor şi vă spun următorul lucru: chiar crede cineva că ANI nu îşi face treaba? În momentul în care pe site-uri, pe site-ul instituţiei, declaraţia de interese este postată aşa cum trebuie, ANI este prima instituţie chemată să verifice dacă există sau nu conflict de interese. Eu însumi am întrebat acest lucru, n-am aşteptat să fie luat în verificare, pentru că am vrut să fiu sigur că nu există niciun fel de abatere de la lege", a spus Ungureanu.

Potrivit premierului, banii acordaţi de OMV fac parte dintr-un proiect social al companiei, care a implicat medici foarte buni din România şi din străinătate şi la construcţia căruia a participat şi soţia sa mea, un medic anestezist "probabil bun".

În ceea ce priveşte sesizarea Parchetului, şeful Guvernului a arăat că tratează aceste demers ca un act de normalitate în raportul dintre organizaţii ale societăţii civile şi imaginea unui demnitar în raport cu legea.

Grupul de Investigaţii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică, a sesizat, săptămâna trecută, Parchetul ICCJ în legătură cu conflictul de interese în care s-ar fi aflat fostul director SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, din cauza contractului soţiei acestuia cu firma austriacă OMV AG.

"Grupul de Investigaţii Politice (GIP) a sesizat Parchetul General în legătură cu conflictul de interese în care s-a aflat fostul director SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, a cărui familie a primit 170.000 de euro în 2009 şi 2010 de la firma austriacă OMV AG. GIP consideră, de asemenea, că era de datoria Comisiei Parlamentare de control al SIE să îl ancheteze pe Mihai Răzvan Ungureanu cu privire la problemele de securitate naţională pe care le implica relaţia sa cu OMV AG", se arată într-un comunicat al GIP, condus de Mugur Ciuvică, remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

GIP menţionează că, potrivit declaraţiilor de avere ale lui Mihai Răzvan Ungureanu, în perioada în care a fost director al SIE, "principala sursă de venit a familiei sale a fost firma austriacă OMV AG", întrucât DanielaUngureanu, soţia actualului premier, a primit, în 2009 şi în 2010, în baza unui contract de "servicii de consultanţă medicală", suma totală de 711.866 RON, adică 170.000 de euro, de la firma austriacă.

GIP a sesizat Parchetului faptul că fostul director al SIE s-a aflat în conflict de interese începând cu anul 2009, când soţia sa a început să fie plătită de OMV.

Grupul de Investigaţii Politice menţionează că, potrivit art. 70 din Legea 161/2003 (Legea Anticorupţie), "prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative".

"În decembrie 2007 Mihai Răzvan Ungureanu a fost numit director al SIE, funcţie de demnitate publică asimilată rangului de ministru. Începând cu 2009, firma OMV a devenit principala sursă de venit a familiei Ungureanu, Daniela Ungureanu încasând de la aceasta câte 85.000 de euro pe an (7000 de euro pe lună), de aproape 6 ori mai mult decât încasa Mihai Răzvan Ungureanu de la SIE", se arată în comunicat.

GIP aminteşte că, potrivit art. 1 din Legea nr. 1/1998 privind organizarea şi funcţionarea SIE, "Serviciul de Informaţii Externe este organul de stat specializat în domeniul informaţiilor externe privind siguranţa naţională şi apărarea României şi a intereselor sale".

Grupul de Investigaţii Politice arată că firma austriacă OMV AG face parte din zona de interes a SIE deoarece este proprietara Petrom, fiind una dintre firmele străine cu cele mai importante interese în România, cu rol strategic în domeniul energiei.

"Prin urmare, Mihai Răzvan Ungureanu s-a aflat în conflict de interese. Pe perioada în care a exercitat demnitatea publică de director SIE, Mihai Răzvan Ungureanu a avut un interes personal de natură patrimonială (cei 7.000 de euro pe lună primiţi de la OMV) care ar fi putut influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor sale (activitatea SIE referitoare la firma austriacă)", susţine GIP.

Pe de altă parte, GIP cere Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra Serviciului de Informaţii Externe să explice de ce nu a realizat o anchetă cu privire la problemele de securitate naţională pe care le implica relaţia dintre fostul director al SIE şi OMV AG.

GIP subliniază că activitatea şi acţionariatul OMV AG sunt probleme care ţin de securitatea naţională a României. Grupul aminteşte că, în noiembrie 2006, de exemplu, preşedintele Traian Băsescu declara că a cerut Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) să analizeze acţionariatul OMV, deoarece "avem riscul de a nu şti, de fapt, cine este acţionarul majoritar al OMV Petrom". Preşedintele Băsescu se declara îngrijorat de faptul că compania rusă Gazprom "cumpăra masiv acţiuni OMV". Potrivit lui Traian Băsescu, "nu am vândut OMV-ului nici producţia de ace, nici producţia de bricege, ci am vândut, pur şi simplu, exploatarea resurselor energetice".

La un an de la aceste declaraţii, presedintele Traian Băsescu l-a numit în funcţia de director al SIE pe Mihai Răzvan Ungureanu. Ulterior, soţia directorului SIE a început să primească sume foarte mari de bani de la o companie care face obiectul activităţii instituţiei conduse de soţul ei. Acest fapt poate crea probleme care ţin de securitatea naţională, mai arată GIP.

În opinia GIP, Comisia de control a SIE trebuie să explice de ce nu l-a audiat pe Mihai Răzvan Ungureanu referitor la problemele pe care le implica relaţia dintre familia Ungureanu şi OMV, respectiv să răspundă la următoarele întrebări: Cum este posibil ca soţia directorului SIE să primească bani de la o companie străină cu interese strategice în România? Ce servicii a prestat Daniela Ungureanu firmei din Austria în schimbul unei sume de aproximativ 7.000 de euro pe lună? Cum se explică faptul că soţia directorului SIE este cel mai bine plătit medic din România (Spre comparaţie, Irinel Popescu, la acea vreme director medical al Institutului Fundeni, a avut în 2009 un salariu de 81.825 RON pe an, adică de 4 ori mai puţin decât suma încasată de Daniela Ungureanu de la OMV)? Ce fel de "consultanţă medicală" poate acorda un medic anestezist, cum este Daniela Ungureanu, unei firme austriece? În ce ţară şi-a desfăşurat Daniela Ungureanu activitatea de consultanţă medicală pentru firma austriacă OMV?

Potrivit declaraţiei de avere, Ungureanu a încasat de la SIE în 2010 un salariu de 66.147 de lei, iar de la Universitatea Bucureşti 28.574 de lei. Soţia sa a încasat la rândul său venituri salariale de aproximativ 45.000 de lei de la Institutul Clinic Fundeni, dar şi aproape 356.000 de lei din servicii de consultanţă medicală pentru OMV AG Viena. Mihai Răzvan Ungureanu a mai încasat aproape 2.000 de lei de la Adevărul Holding.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO