Politică

Ungureanu: Nu există o contradicţie între mine şi preşedintele Traian Băsescu. Reducerea CAS era doar un mesaj de încurajare

Ungureanu: Nu există o contradicţie între mine şi  preşedintele Traian Băsescu. Reducerea CAS era doar un mesaj de încurajare

Autor: Mediafax

14.03.2012, 09:11 832

Premierul Ungureanu susţine că între el şi preşedintele Traian Băsescu nu există o contradicţie privind recuperarea salariilor pentru bugetari şi reducerea CAS, afirmând că problema salarială era oricum "în mintea" guvernanţilor, iar mesajul privind scăderea CAS a fost doar unul de "încurajare".

"Tentaţia este să priveşti cele două opţiuni în contradicţie, când de fapt se succed în modul în care au fost expuse", a afirmat Mihai Răzvan Ungureanu, la postul Antena 3.

El a arătat că recuperarea salarială era primul punct din programul de guvernare, "un scenariu care exista oricum în mintea noastră când am preluat guvernarea", în timp ce reducerea contribuţiilor de asigurări sociale s-a dorit a fi un semnal de încurajare către mediul privat, fără o dată certă de aplicare.

"Am simţit nevoia unui mesaj de încurajare către mediul privat, fără a spune că acest lucru se va întâmpla peste noapte. Am spus că mă interesează acest lucru, dar nu am dat un termen", a susţinut premierul.

El a arătat că reducerea CAS ar avea un impact foarte mare asupra deficitului structural "gravisim" al bugetului de pensii, admiţând însă în acelaşi timp că şi majorarea salariilor poate avea un impact serios.

"Ne interesează însă oportunitatea, capacitatea de aplicare în funcţie de spaţiul fiscal şi repronirea economiei prin consum", a adăugat Ungureanu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la emisiunea "După 20 de ani" de la PRO TV, că declaraţia privind revenirea salariilor la nivelul anterior tăierilor nu a fost făcută din populism, ci deoarece s-au îndeplinit condiţiile stabilite.

Şeful statului a mai spus că, în opinia sa, nu este momentul pentru reducerea CAS, pentru că această măsură, deşi îndreptăţită, ar reduce deficitul la fondul de pensii.

Cu două zile înainte, premierul Ungureanu a declarat că Guvernul analizează o posibilă reducere a contribuţiilor de asigurări sociale într-o marjă cuprinsă între 3-5%, "sigur pentru angajaţi, poate şi pentru angajatori", dacă situaţia economică internă şi externă va favoriza aplicarea unei astfel de măsuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO