Politică

Ungureanu vrea o dezbatere tehnică a CE privind xenofobia şi îl invită pe Van Rompuy la Bucureşti

Ungureanu vrea o dezbatere tehnică a CE privind xenofobia şi îl invită pe Van Rompuy la Bucureşti

Autor: Ovidiu Tempea

15.03.2012, 14:21 200

Consiliul European trebuie să iniţieze o dezbatere tehnică la înalt nivel privind modul în care politicile UE pot fi puse sub semnul întrebării de atutidini xenofobe, preşedintele CE fiind invitat la Bucureşti pentru se adresa Parlamentului român inclusiv pe această temă, afirmă premierul Ungureanu.

"Există o preocupare privind modul în care politicile europene pot fi puse sub semnul întrebării la nivelul executivelor şi parlamentelor naţionale de expresia politică a xenofobiei, a parohialismului politic, de atitudini antidemocratice, într-un cuvânt de atitudini antieuropene. Şi preşedintele Consiliului, şi eu considerăm că este nevoie de o dezbatere care, tehnic, poate fi legată de lucrările unui Consiliu European, antrenând factori politici de înaltă decizie, asupra valorii ideii europene şi a modului în care ne raportăm la aceasta", a afirmat premierul Mihai Răzvan Ungureanu, la sfârşitul discuţiei avute, la Bruxelles, cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Potrivit premierului, preşedintele Consiliului European s-a referit, în timpul discuţiei, la nevoia de dialog la nivel bilateral pe subiectul Schengen în interiorul Uniunii Europene şi a agreat ideea unei dezbatero tehnice la nivelul Consiliului, legată nu doar de subiectul ridicat de partea română, ci şi de multe alte teme europene, precum libertatea de mişcare.

"Este o chestiune pe care şi eu o consider absolut naturală, pentru că nu poţi să taci pe o temă atât de importantă şi, din păcate, sensibilă. Aspectele tehnice, expunerea realizărilor tehnice, ale faptului că suntem în parametrii tehnici dezirabili, calificându-ne, repet, pentru aderarea la spaţiul Schengen, are nevoie şi de o expresie politică, de dialog politic (...) Este vorba de participarea onestă la o Europă care să reprezinte interesele tuturor statelor membre şi care să nu se restrângă la voci parohiale şi limitate de calendare electorale politice interne. Este o preocupare pe care preşedintele Consiliului o împărtăşeşte fără nicio rezervă, iar formatul în care va fi este o chestiune pe care domnia sa o va decide. Din partea noastră, a fost doar o propunere", a completat premierul.

El a amintit că autorităţile române consideră atât din punct de vedere tehnic, cât şi juridic că aderarea României la spaţiul Schengen nu trebuie legată în niciun fel de Mecanismul de Control şi Verificare.

"Pentru noi este o problemă, pentru că ni se pare şi injust, dar şi nedemn pentru statutul de ţară europeană şi pentru calitatea europeană a cetăţenilor României. Nu se poate să nu ajungi la un moment dat în situaţia în care să nu vezi că există, din păcate, asemenea derive ale interpretării, să spunem culturale - deşi pun termenul între ghilimele - a Europei în 27 de state. Nu poţi să nu vezi că există atitudini care, oricât de benigne ar putea să pară prin însumare, mai ales în ultimii ani, promovate de media, ajung să corodeze ideea de egalitate între cetăţenii europeni. Acestui lucru îi dăm atenţie, este în vizorul acţiunii guvernamentale, credem că este nevoie de o acţiune pozitivă, pentru a nu lăsa, sau măcar pentru a nu permite pe cât posibil, ca aceste lucruri să continue", a spus Ungureanu.

El a arătat totodată că se doreşte organizarea în perioada imediat următoare a unei vizite la Bucureşti a preşedintelui Consiliului European, care să se adreseze Parlamentului de la Bucureşti pe teme legate de politicile europene.

"Am căzut de acord că o vizită la Bucureşti este perfect amenajabilă în interiorul calendarului acestui an şi sper că o vom putea organiza foarte curând, evident după ce preparativele formale vor fi fost încheiate. În concepţia noastră, un discurs al preşedintelui Consiliului European adresat întregului Parlament este de natură să dea substanţă gândirii de care pomeneam mai înainte", a adăugat Ungureanu.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu se află, joi, la Bruxelles, pentru discuţii cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Înaintea plecării spre Bruxelles, premierul a afirmat că este necesară convocarea unui Consiliu European Extraordinar, declaraţia fiind făcută în contextul opiniilor formulate cu privire la opoziţia Olandei faţă de aderarea României la Schengen, şi la atitudinile "xenofobe, clar antieuropene".

El a arătat că discuţia despre aderarea României la spaţiul Schengen trebuie purtată într-un context politic mai larg, al ascensiunii partidelor care promovează politici antieuropene.

"Cred că e cazul să avem un Consiliu European extraordinar, în care să discutăm foarte sincer ce se întâmplă, cum putem reacţiona pentru a susţine politicile pro-europene, în aşa fel încât asemenea cazuri care erodează politica europeană să nu ţină captive politicile de integrare. /.../ Cred că este cazul să discutăm franc cum reacţionează Europa politică la creşterea influenţei electorale a extremei drepte. Nu mi se pare indecent să recunoaştem problema, să o expunem şi să căutăm soluţii la nivelul statelor membre", a spus Ungureanu.

Şeful Guvernului urmează să aibă joi o întâlnire şi cu preşedintele Comisiei Europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO