Politică

USL vrea schimbarea, dar nu ştie cum să o facă: Demisie în bloc sau pact politic?

USL vrea schimbarea, dar nu ştie cum să o facă: Demisie în bloc sau pact politic?

Foto: Adriana Neagoe

Autor: Liviu Dadacus - Mediafax

23.01.2012, 13:06 525

Birourile Permanente reunite ale PSD şi ACD discută, la ora transmiterii acestei ştiri, variantele de acţiune politică ale opoziţiei, PSD propunând un pact politic parlamentar pentru demisia Guvernului, iar PNL solicitând demisia parlamentarilor în bloc.

Surse din USL au arătat că variantele discutate de opoziţie sunt propunerea PNL, ca parlamentarii PSD, PNL şi PC să îşi dea demisia din Parlament, respectiv propunerea PSD de a forţa demisia Guvernului printr-o moţiune de cenzură şi formarea unui pact politic între partidele parlamentare.

Propunerea USL ca parlamentarii opoziţiei să demisioneze în bloc din Parlament nu este agreată de PSD, susţine sursele citate.

De altfel, surse din USL declaraseră anterior, pentru Mediafax, că Victor Ponta, Crin Antonescu, Daniel Constantin, dar şi Dan Voiculescu, s-au întâlnit cu o oră înaintea Birourilor Politice reunite ale PSD şi ACD, discuţia vizând posibilele măsuri de protest ale opoziţiei, după ce liderul PNL, Crin Antonescu, a sugerat demisia în masă a parlamentarilor USL.

Sursele menţionate au arătat că a fost luată în discuţie o posibilă reacţie "mai atenuată" a USL, respectiv ca parlamentarii Uniunii să îşi ia concediu fără plată de la Parlament, pentru o perioadă determinată.

În şedinţa comună a birourilor politice, liderii USL au abordat varianta iniţierii de discuţii cu toate grupurile parlamentare în vederea demisiei Guvernului, fie printr-o moţiune de cenzură, fie printr-un acord politic.

Potrivit PSD, eventuala demisie a Guvernului ar putea fi urmată de un pact politic între toate grupurile parlamentare asupra unui Guvern interimar şi asupra datelor alegerilor.

Conducerile PSD şi ACD nu au ajuns, până acum, la un consens.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO