• Leu / EUR4.9479
  • Leu / GBP5.5370
  • Leu / USD5.1794
Politică

USR vrea ca Piaţa Victoriei să fie rezervată manifestărilor civice

USR vrea ca Piaţa Victoriei să fie rezervată manifestărilor civice

Autor: Gabriel Pecheanu, Mediafax

04.12.2017, 15:49 78

”USR propune consilierilor municipali PNL să susţină iniţiativa privind convocarea unei şedinţe extraordinare şi să voteze proiectul privind destinaţia spaţiului din Piaţa Victoriei”, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Conform legislaţiei în vigoare, şedinţele CGMB pot fi convocate la solicitarea unei treimi din numărul consilierilor municipali.

”Voi discuta cu colegii din PNL despre această propunere. Dincolo de competiţia firească dintre partidele pe care le reprezentăm, trebuie să înţelegem că, în chestiuni majore, este necesară colaborarea şi susţinerea reciprocă”, a declarat Roxana Wring, preşedinte USR Bucureşti, potrivit sursei citate.

Demersul USR vine în contextul în care Gabriela Firea a decis zilele trecute organizarea unui târg de Crăciun în Piaţa Victoriei.

”USR a criticat acest demers şi a arătat că este unul exclusiv politic. Confirmarea acestui fapt a venit inclusiv de la un primar social-democrat care a recunoscut că decizia privind organizarea Festivalului în Piaţa Victoriei a fost luată în interiorul PSD. O astfel de practică, prin care instituţia Primăriei este pusă în slujba unui partid politic trebuie sancţionată de urgenţă. Deciziile în administraţie trebuie luate în funcţie de raţiuni administrative şi nu în funcţie de raţiuni politice. În acest context, se impune reglementarea, prin hotărârea CGMB a faptului că Piaţa Victoriei rămâne spaţiu rezervat pentru manifestări civice, sindicale etc. O astfel de hotărâre este necesară pentru a preveni adoptarea unor decizii administrative în scop politic şi pentru a garanta acestui spaţiu bucureştean destinaţia deja consacrată prin manifestările publice din ultimii ani. Evenimentele publice de tipul festivalurilor de sezon sau a concertelor se pot desfăşura în spaţiile în care, în mod tradiţional, s-au desfăşurat până acum în Bucureşti. Pentru astfel de evenimente publice, este nevoie de accesibilitate sporită pentru cetăţeni (semafoare, treceri de pietoni, acces facil la mai multe linii de transport public în comun etc.) şi de o serie de caracteristici ale spaţiului respectiv care să permită securizarea şi prevenirea riscurilor de accidente sau incidente de orice tip”, se mai arată în comunicat.

Aproximativ 150 de protestatari au venit, sâmbătă, în Piaţa Victoriei, din Capitală, pentru a-şi striga nemulţumirea referitoare la amenajarea Târgului de Crăciun de către Primăria Municipiului Bucureşti (PMB), programat pentru perioada 5-17 decembrie. A apărut şi o altercaţie între un protestatar şi un bătrân, iar protestatarii au demonstat o schelă ridicată pentru târgul de Crăciun. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că târgul va fi mutat în altă parte.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9479
Diferență: 0,085
Ieri: 4.9437
Azi: 5.1794
Diferență: 0,8077
Ieri: 5.1379
Azi: 5.5370
Diferență: -0,2576
Ieri: 5.5513
Azi: 5.2155
Diferență: 0,3869
Ieri: 5.1954