Politică

Vâlcov, replică pentru SRI: Nu e în stare să descopere cine a venit cu maşina incendiară în Piaţă

Vâlcov, replică pentru SRI: Nu e în stare să...

Autor: Bianca Ciocotisan

18.08.2018, 13:31 462

Darius Vâlcov s-a referit ironic, sâmbătă, la anunţul SRI privind atacurile cibernetice, precizând că SRI "nu e în stare să descopere cine a venit cu maşina incendiară în Piaţa Victoriei şi cine a adus autobuzele din Republica Moldova cu protestatari".Consilierul a mai spus că el n-a fost avertizat.

"Vreţi să îmi spuneţi tot ce aţi citit mai devreme, SRI e în stare să facă, dar nu e în stare să descopere cine a venit cu maşina incendiară în Piaţa Victoriei şi cine a adus autobuzele din Republica Moldova cu protestatari. Probabil Ministerul Finanţelor Publice a fost avertizat. Eu nu am fost avertizat", a declarat Darius Vâlcov, la Antena 3, întrebat dacă a fost informat despre atacurile cibernetice care au avut loc asupra unor instituţii financiare din România, aşa cum a anunţat SRI.

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a anunţat, sâmbătă, că deţine date şi informaţii certe, inclusiv de ordin tehnic, că asupra unor instituţii financiare din România au avut loc atacuri cibernetice de amploare în perioada iunie – august 2018.

"Serviciul Român de Informaţii, prin unitatea sa specializată în domeniul cyberintelligence - Centrul Naţional Cyberint (CNC) - deţine date şi informaţii certe, inclusiv de ordin tehnic, că asupra unor instituţii financiare din România au avut loc atacuri cibernetice de amploare în perioada iunie – august a acestui an. Recent, şi alte instituţii partenere SRI au identificat, în ţările din care provin, iminenţa producerii unor atacuri cibernetice de amploare îndreptate asupra mai multor sisteme financiare din lume", se arată într-un comunicat de presă al Serviciului Român de Informaţii (SRI), postat pe site-ul instituţiei.

Conform analizei Centrului Naţional Cyberint, hackerii folosesc mai multe unelte de atac, inclusiv unele din arsenalul Cobalt Strike, care sunt asociate cu o grupare de infracţionalitate cibernetică de sorginte estică. Una dintre metodele de lucru folosite de atacatori constă în extragerea unor sume de bani, eliminând limitele de retragere aferente unor conturi bancare. Centrul Naţional Cyberint monitorizează de mai multă vreme activităţile desfăşurate de Gruparea Cobalt.

Zilnic, mii de atacuri cibernetice vizează instituţii, entităţi şi persoane din spaţiul virtual, iar atacurile informatice împotriva instituţiilor financiare au cunoscut o creştere în ultimii ani, potrivit SRI.

Atacatorii folosesc tehnici de tipul APT -Advanced Persistent Threat - în urma cărora obţin acces la sistemele informatice şi ulterior găsesc metode să valorifice informaţiile accesate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO