Politică

Valeriu Stoica: Propunem PNL un parteneriat pe cel putin doua cicluri electorale

Valeriu Stoica: Propunem PNL un parteneriat pe cel putin doua cicluri electorale
24.11.2009, 00:00 44

Unul dintre strategii PD-L, Valeriu Stoica, sustine ca, dacaliberalii vin intr-o alianta cu partidul sau, le va fi propusa ointelegere care sa depaseasca un ciclu electoral. Stoica crede ca,daca leadership-ul PNL va refuza o intelegere in acest sens, CrinAntonescu va avea soarta fostului presedinte liberal, CalinPopescu-Tariceanu, care a pierdut in cursa pentru un nou mandat,dupa ce a lasat partidul in opozitie.

"Batalia pentru turul al doilea a inceput. Traian Basescu acastigat primul tur, dar trebuie sa-l castige si pe al doilea. Suntconvins ca va castiga", sustine Stoica.

El sustine ca Traian Basescu nu va avea o problema sa formeze oalianta de guvernare, daca va castiga, si afirma ca liberaliitrebuie sa-si aduca aminte ca, in decembrie trecut, aveau ointelegere tacita cu PSD pentru guvernare, dar, in final, PSD "i-alasat balta" facand o intelegere cu PD-L care, este adevarat, nu adurat.

Insa nu a durat nici alianta dintre PNL si PD care a inceput safunctioneze in 2004.

"Nu a durat pentru ca ea a fost facuta pe patru ani. Cand ointelegere este facuta pe patru ani, a doua zi dupa alegeri fiecareincepe sa se gandeasca la urmatoarele alegeri. O alianta facuta pedoua cicluri electorale sau pe mai multe elimina acest risc. Acestlucru il vom propune liberalilor", afirma Stoica intr-un interviupentru ZF. "Daca nu ajungem la o intelegere inainte de turul aldoilea, atunci ei oricum va trebui sa ia o decizie dupa. Nu potface aceeasi greseala de doua ori (in iarna trecuta PNL a refuzatsa guverneze alaturi de PD-L si a ramas in opozitie - n.n.).

Ce se va intampla, totusi, daca Basescu castiga, dar PSD, PNL siUDMR nu renunta la intelegerea lor de principiu? "Acest lucru nu seva intampla si amintiti-va ca, in 2004, Basescu a format omajoritate in conditii mult mai grele, iar in 2008 a facut la fel",spune Stoica. Vorbele sale suna ca o amenintare pentru ca, in 2008,el a impins spre o alianta PD-L cu PSD, dupa refuzul liberalilor,in vreme ce in 2004 a rupt, practic, alianta dintre PSD, PC siUDMR, facand o majoritate in jurul Aliantei PNL-PD.

Insa trebuie luata in calcul varianta ca alegerile vor ficastigate de Mircea Geoana. Ce va face atunci PD-L? "Atuncilucrurile se vor juca altfel, iar tactica se va schimba", afirmaStoica.

Rep: De ce ar functiona acum o alianta PD-L cuPNL, de vreme ce ea nu a functionat in trecut?

Valeriu Stoica: Nu a durat pentru ca ea a fostfacuta pe patru ani. Cand o intelegere este facuta pe patru ani, adoua zi dupa alegeri fiecare incepe sa se gandeasca la urmatoarelealegeri. O alianta facuta pe doua cicluri electorale sau pe maimulte elimina acest risc. Acest lucru il vom propuneliberalilor.

Rep: Dar daca Traian Basescu castiga, iaralianta dintre PSD, PNL si UDMR ramane in picioare, presedintele vafi pus in imposibilitatea de a forma guvernul.

V.S.: Acest lucru nu se va intampla siamintiti-va ca, in 2004 Basescu a format o majoritate in conditiimult mai grele, iar in 2008 a facut la fel.

Rep.: Daca Mircea Geoana castiga, cel carepleaca in opozitie va fi PD-L...

V.S.: Atunci strategiile se vor schimba. DarPNL nu trebuie sa se mai lase amagit si amintiti-va ca, acum un an,liberalii au fost lasati in afara guvernarii. Noi le spunem sa nuse lase amagiti de PSD.

AFACERI DE LA ZERO