Politică

Vasile Cepoi devine ministru al Sănătăţii la patru luni după ce a fost numit secretar de stat

Autor: Mediafax

01.05.2012, 22:34 692

În 2001, Vasile Cepoi a devenit şeful Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate din Iaşi, în urma unui concurs, iar în anul 2003 a fost numit secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, în guvernul condus de Adrian Năstase.

În februarie 2004, el a fost destituit din Ministerul Sănătăţii, în urma unui conflict cu premierul de atunci Adrian Năstase.

Medicul ieşean Vasile Cepoi a fost numit director general al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în anul 2005, fiind apoi desemnat secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, având sprijinul PDL Iaşi.

În anul 2008, Cepoi a revenit la Iaşi, ocupând funcţia de director de cercetare în cadrul spitalului Parhon, iar un an mai târziu a fost numit şef al Direcţiei de Sănătate Publică din Iaşi.

La începutul anului 2012, pe fondul scandalului legat de SMURD şi de Raed Arafat, Vasile Cepoi a fost desemnat secretar de stat în Ministerul Sănătăţii în guvernul condus de Emil Boc. Numirea a fost făcută prin modificarea organigramei ministerului, înfiinţându-se un al treilea post de secretar de stat, special pentru Cepoi.

Vasile Cepoi declara atunci că nu există "nicio spaimă" în cazul implicării privaţilor în sistemul de urgenţă, pentru că nu este vorba de privatizarea acestuia.

"Accesul privatului pe piaţă va fi foarte bine reglementat, vor exista standarde de calitate şi de cost, iar introducerea acestuia poate dezvolta concurenţa, dar una reală, în termenii stabiliţi de către Ministerul Sănătăţii", spunea Cepoi.

Vasile Cepoi a ocupat funcţia de director al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

Vasile Cepoi are, potrivit declaraţiei sale de avere din februarie 2012, un teren intravilan de 453 de metri pătraţi şi o casă de 70 de metri pătraţi în Botoşani, un apartament în Iaşi, în suprafaţă de 100 de metri pătraţi, cumpărat în 2000 şi două terenuri agricole, de 2.200 de metri pătraţi, achiziţionate în 2003.

Cepoi deţine un autoturism Citroen din 2006, are în conturi peste 110.000 de lei şi 600 de euro, dar trebuie să restituie până în 2016 un credit de 20.000 de euro, luat în 2006.

Ca director executiv la Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, funcţie deţinută până la numirea sa ca secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, în ianuarie 2012, Vasile Cepoi a încasat în anul fiscal anterior 33.840 de lei, iar din activitatea didactică la Universitatea Apollonia din Iaşi a obţinut 15.636 de lei. Soţia acestuia a câştigat 45.245 de lei ca director adjunct al Liceului Sportiv din Iaşi.

Cepoi a mai încasat peste 96.000 de lei din drepturi de proprietate intelectuală, respectiv din cursurile susţinute în trei proiecte, iar soţia acestuia a obţinut ca asistent într-un proiect aproape 30.000 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO