Politică

Verheugen: Incheierea negocierilor cu UE depinde de raportul de tara

14.05.2004, 00:00 20

Raportul de tara al Comisiei Europene pentru Romania care va fi publicat la inceputul lunii octombrie, va stabili daca negocierile de aderare se vor incheia sau nu in acest an.
Comisarul pentru extindere Gunter Verheugen a spus, dupa o intalnire cu premierul Adrian Nastase, la Bruxelles, ca raportul va lua in considerare progresele din ultima perioada si, pe baza lui, Comisia va recomanda sau nu incheierea negocierilor in acest an. Actuala Comisie isi incheie mandatul la sfarsitul lunii septembrie, ultimele trei luni de negociere a dosarelor de aderare urmand sa fie purtate cu o alta comisie. Cutumele de la Bruxelles cer ca, noua comisie, sa respecte recomandarile precedentei. Miercuri dupa ce a inaugurat, in prezenta lui Adrian Nastase, o expozitie de pictura romaneasca, in biroul sau, Verheugen a spus ca integrarea Romaniei in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007 este "un obiectiv realist".
Scandalul din urma cu cateva luni, cand Parlamentul European a recomandat Comisiei reorientarea negocierilor cu Romania, din cauza nerespectarii criteriilor politice de aderare - coruptie, subordonare a justitiei, presiuni asupra presei, adoptiile internationale - nu a ramas fara urmari. Dupa saptamani intregi in care a tratat cu usuratate cazul ("noi negociem cu Comisia, nu cu Parlamentul"), avertismentul a fost inteles. Guvernul a promis sa ia un set de masuri urgente, iar Adrian Nastase i-a prezentat, personal, lui Gunter Verheugen o lista cu prioritati (to do list), care vizeaza imbunatatirea modului de functionare a justitiei, rezolvarea problemelor copiilor institutionalizati, finalizarea cazurilor cu ziaristii agresati. Termenul pe care Guvernul si l-a dat este sfarsitul lui iunie. La cateva luni de la acea intalnire cu Nastase, Verheugen spune ca s-au facut progrese: "Ceea ce pot sa spun astazi este ca vedem clar un dinamism nou, impresionant, in pregatirea negocierilor de aderare". Comisarul pentru extindere, a spus ca a analizat impreuna cu premierul roman situatia unor "domenii cruciale": reforma administrativa, reforma justitiei, continuarea reformei economice, lupta impotriva coruptiei si imbunatatirea managementului fondurilor UE. Adica exact domeniile pentru care Romania este cel mai des criticata de forurile europene. In aprecierile comisarului european pare ca a cantarit mult masurile luate in ultima vreme (chiar daca, deocamdata, ele s-au materializat doar in proiecte de legi) pentru eliminarea controlului politic al ministerului de justitie asupra activitatii magistratilor, faptul ca s-au promis mai multi bani si personal pentru PNA, ca se incearca profesionalizarea administartiei si ca adoptiile internationale au fost interzise. Parlamentul recomandase Comisiei sa se concentreze mai mult pe aceste aspecte decat pe rezolvarea, pur tehnica, a capitolelor de negociere. Comisarul Verheugen ar fi urmat sa prezinte la inceputul lui mai, forului legislativ european, decizia Comisiei, dar acest lucru nu s-a mai intamplat, motivul oficial fiind situatia din Cipru, unde grecii ciprioti respinsesera planul de reunificare. Comisarul urma sa faca o informare in scris.
Problemele semnalate raman in continuare pe agenda, iar capitolele de negociere care le cuprind vor ramane sa fie negociate ultimele. Verheugen a spus, intr-o conferinta comuna cu Nastase, ca este de acord ca pe perioada presedintiei irlandeze a UE, care va dura pana la sfarsitul lunii iunie, Romania sa inchida cateva dintre cele opt capitole ramase in discutie. Trei capitole importante - justitie si afaceri interne, mediul si concurenta vor ramane, cu siguranta, pentru a doua parte a anului si vor fi rezolvate pe perioada presedintiei olandeze, a declarat comisarul pentru extindere.
2007, un obiectiv realist
Extinderea Uniunii spre Est a fost unul dintre obiectivele mandatului lui Verheugen, ca, de altfel, a intregii Comisii condusa de Romano Prodi. Daca Romania ar fi mers bine ar fi fost, probabil, acum in UE, pentru ca Executivul Uniunii nu avea nici un interes sa piarda pariul pe care singur l-a facut. Insistenta cu care Verheugen vorbeste despre Romania si Bulgaria ca despre tari ce fac parte din acelasi proces de extindere, ca si Cei 10 din primul val, se incadreaza in retorica aceluiasi obiectiv ambitios. Miercuri Verheugen a reluat teza: "Trebuie sa obiectez, in mod ferm, impotriva unei eventuale intarzieri a negocierilor de aderare a Romaniei in scopul crearii unui nou grup la care Romaniei sa se alature Croatia si Turcia". Ideea amanarii datei de aderare a fost vehiculata de membri au Parlamentului European care au spus ca Bulgaria, care este mai sprintena,  nu trebuie trasa in jos de Romania, care poate sa mai astepte si dupa 2007, si sa se integreze o data cu Croatia. Miercuri, la Praga, Verheugen si-a reluat argumentele, afirmand ca Romania si Bulgaria se vor integra in 2007, iar Croatia si alte state balcanice, ulterior. Comisarul a tinut sa dea un raspuns si scepticilor care cred ca extinderea cu zece state va determina o criza majora, care va obliga UE sa amane integrarea Romaniei si Bulgariei: "Este nevoie de curaj si de noi politici de actiune pentru a asigura un climat de dezvoltare. Extinderea nu este completa, aderarea Romaniei si Bulgariei in 2007 este un obiectiv realist".
La atatea dovezi de bunavointa premierul Adrian Nastase a trebuit sa admita ca, "depinde de noi sa ne facem temele si sa finalizam negocierile in acest an. Daca nu vom reusi, va fi numai vina noastra".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO