Politică

Veşti bune: Proiectul pentru creşterea copilului le permite mamelor să aibă şi indemnizaţii dar şi alte venituri din activităţi independente

Veşti bune: Proiectul pentru creşterea copilului le...

Autor: Alexandru Costea, Mediafax

14.05.2019, 15:20 2476

Proiectul de lege iniţiat de Liviu Dragnea şi depus marţi la Camera Deputaţilor prevede că mamele care primesc indemnizaţie pentru creşterea copilului vor putea realiza şi venituri din activităţi independente. Iniţiativa este semnată şi de deputaţii Alfred Simonis şi Lia Olguţa Vasilescu.

Astfel, plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu se suspendă în cazul în care persoana îndreptăţită realizează venituri din activităţi independente, din drepturi de proprietate intelectuală şi din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură definite la art. 67, art 70 şi art. 103 din Legea 227/2015.

În ceea ce priveşte impactul bugetar al schimbărilor preconizate, „nu se vor înregistra creşteri ale cheltuielilor bugetare, menţinându-se aceleaşi drepturi, însă vor fi colectate unele venituri la bugetul de stat şi pot fi atrase fonduri europene”, potrivit expunerii de motive a proiectului.

De asemenea, pentru aplicarea prevederilor proiectului de act normativ este necesară „după adoptarea acestei legi, va fi necesară modificarea Hotărârii Guvernului nr. 52/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copiilor, cu modificările şi completările ulterioare”, conform sursei citate.

Preşedintele Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea a scris, marţi, pe Facebook că a depus acest proiect pentru a permite mamelor aflate în concediu de maternitate să aibă şi venituri din activităţi independente sau drepturi de autor.

"Săptămâna trecută am primit un mesaj care îmi semnala faptul că actualele reglementări legislative nu permit mămicilor să aibă alte venituri decât cele din indemnizaţia de creştere a copilului. După ce am verificat şi am constatat că există această piedică, am rugat-o pe Olguţa Vasilescu să semneze alături de mine rapid iniţiativa de modificare a acestei legi. Astăzi am depus la Parlament şi acest proiect care permite mămicilor aflate în concediu de maternitate să aibă şi venituri din activităţi independente sau drepturi de autor. Mulţumesc celor care ne-au atras atenţia ca să putem interveni rapid şi să îndreptăm situaţia. Nimeni nu este perfect, noi aşa am gândit legea, am dublat alocaţiile pentru copii, dar asta ne-a scăpat", a afirmat Liviu Dragnea, în postare de pe Facebook.

Liderul PSD a adăugat că speră ca de această dată "PNL şi Iohannis să nu aplice blocajul cu care ne-au obişnuit în ultimii doi ani, atacând orice proiect al nostru la CCR".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO