Politică

Vicepremierul Raluca Turcan: Pregătim o Lege a pensiilor care să introducă sistemul contributivităţii

Vicepremierul Raluca Turcan: Pregătim o Lege a pensiilor care să introducă sistemul contributivităţii

Autor: Diana Grigore

07.12.2019, 15:47 825

Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat că Guvernul pregăteşte o Lege a pensiilor care să introducă sistemul contributivităţii, însă Legea în vigoare va fi respectată, astfel că pensiile vor creşte de la 1 ianuarie 2020.

„Vreau să menţin un angajament ferm, anume că drepturile câştigate şi legislaţia se aplică. Din perspectiva pensiilor, noi dorim să eliminăm pensiile speciale, cu anumite excepţii ale magistraţilor, care beneficiază de o decizie a CCR şi a militarilor. O să ajungem ca pensiile să fie calculate pe bază de contributivitate. Noi mergem cu actuala Lege a pensiilor în aplicare cu creşterea pensiilor de la 1 ianuarie, cu creşterea salariului minim şi pe măsură ce avansăm pregătim o lege a pensiilor care să îţi introducă pentru toate pensiile din România sistemul contributivităţii şi dacă, la un anumit moment legea nouă cu legea în vigoare se întâlnesc, avantajele câştigate nu se diminuează, însă se elimină inechităţile din sistemul de pensii”, a spus Raluca Turcan, la Digi24.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că o nouă Lege a pensiilor ar fi necesară, deoarece mulţi pensionari şi şefi de instituţii publice au semnalat inechităţi în legea actuală. Şeful statului susţine că Guvernul Orban va face o analiză în acest sens.

Actuala Lege a pensiilor a fost promulgată în iulie 2019 şi prevede o creştere a punctului de pensie care va intra în vigoare treptat, începând cu 1 septembrie 2019 şi încheind cu 1 septembrie 2021.

Astfel, valorile punctului de pensie sunt următoarele:
a) la data de 1 septembrie 2019 - 1.265 lei;
b) la data de 1 septembrie 2020 - 1.775 lei;
c) la data de 1 septembrie 2021 - 1.875 lei.

AFACERI DE LA ZERO