Politică

Victor Ponta, discurs surprinzător la Congresul PSD: Întâi trebuie să creezi bunăstarea şi apoi să o redistribui

Victor Ponta, discurs surprinzător la Congresul PSD:...

Autor: Iulian Anghel

18.10.2015, 13:01 3102

Premierul Victor Ponta a avut în discursul la Congresul PSD în care îi predă ştafeta lui Liviu Dragnea un discurs explicit de dreapta.

Adresându-se direct lui Ion Iliescu, prezent în sală, Ponta a spus că partidul nu trebuie mutat “mai la stânga”, cum cere fostul preşedinte ci “mai la centru” aşa cum a susţinut, în timp, fostul premier Adrian Năstase.

În 1999 în sânul stângii europene a avut loc o schimbare importantă. Tony Blair premierul Marii Britanii (consilier ocazional al lui Ponta, acum) şi Gerhard Schroeder, cancelarul federal al Germaniei, au lansat manifestul “A Treia Cale” care a mutat stânga spre centrul spectrului politic îmbinând nevoile sociale cu pretenţiile capitalului. Sloganul celei de-a treia căi a fost: “nu contează ideologia ci guvernarea”. (În mandatele lui Scroeder, în Germania, a fost pusă la punct Reforma Hartz a pieţei muncii – care a fost clar în favoarea angajatorilor, lucru surrpinzător la un partid de stânga. Peter Hartz, autorul, era pe atunci director de personal al Volkswagen, un detaliu care nu are de-a face cu scandalul actual în care este implicată compania.)

În România Adrian Năstase a preluat această ideologie nouă - Năstase a dorit cota unică de impozitare introdusă apoi de Băsescu – Tăriceanu, dar s-a opus Ion Iliescu. Din punct de vedere economic, guvernarea Adrian Năstase (2000 – 2004) a avut totuşi parte de cele mai spactaculoase creşteri economice de după revoluţie, cu un avans al PIB de 6 – 8% anual.

Pe plan european “A treia cale” a decăzut, Germania este condusă, pentru al treilea mandat, de dreapta creştin-democrată a Angelei Merkel, iar în Mare Britanie Partidul Laburist a fost preluat de un om cu profunde convingeri socialiste (spre stânga comunistă), Jeremy Corbyn, dupa infrangeri consecutive in fata dreptei.

La 15 ani distanţă de când Adrian Năstase, ales preşedinte al PSD în urma câştigării alegerilor de către Ion Iliescu, anunţat “A treia cale” pentru România, Victor Ponta (pe care Adrian Năstase l-a lansat în politica mare) anunţă şi el că va deschide o dezbatere despre nevoia de poziţionare a partidului “pe centru” şi nu “pe stânga” cu un motiv larg cunoscut în literatura politică a dreptei: “Întâi trebuie să produci bunăstarea şi abia după aceea să o împarţi”.

Ponta a anunţat că, după ce-şi va încheia mandatul de premier, în 2016, nu va mai candida la nicio funcţie în partid, dar va provoca această dezbatere în PSD despre nevoia poziţionării partidului “mai spre centru”.

Ce surprinde acum la Victor Ponta este că el justifică ideologic reducerea TVA, de pildă, cu argumente care aparţin partidelor de dreapta (acumulare de bunăstare). Or, ideologia de stâga este: cei care au mai mult plătesc mai mult la stat, bani ce vor fi reâmpărţiţi, tocmai pentru că aşa ne arătăm solidaritatea socială.

Ponta a anticipat cumva întrebările viitoare: de ce nu a anunţat aceste lucruri la începutul mandatului de preşedinte al PSD şi le anunţă la sfârşit. Ei bine, a spus el, raţiunea alianţei cu PNL în cadrul fostului USD chiar asta a fost: o îmbinare a politicilor sociale cu cele economice din care să rezulte bunăsterea ce poate apoi fi reîmpărţită.

Un discurs surprinzător, dar care poate fi şi înşelător, având în vedere avalanşa de promisiuni de măriri de salarii şi de cheltuieli din banii care nu s-au strâns încă în urma politicilor pro – business.

Replica lui Ion Iliescu: protecţi socială nu este pomană electorală!

În discursul de la Congresul PSD Ion Iliescu i-a dat replica lui Victor Ponta, premierul social-democrat care susţinuse că partidul trebuie să mediteze la calea de urmat ce, în opinia şefului guvernului, trebuie să fie una de centru şi nu una de stânga.

"As fi vrut sa avem o discuţiei serioasă despre rolul statului, despre mecanisme active de combatere a sărăciei, dar noi nu reuşim să dăm un răspuns coerent şi convingător unui cliseu, acela ca orice forma de protecţie socială este privită ca o pomană electorală.”

Este bine că s-au redus taxe şi impozite, dar aceste reduceri nu vor ţine loc de o creştere reală a puterii de cumparare a angajaţilor, a susţinut Ion Iliescu.

Potrivit primului preşedinte al PSD, polarizarea socială şi economică excesivă este o realitate.

“Am uitat de funcţia de redistribuire a statului, de promisunea revenirii la impozitarea progresiva care se foloseşte şi în ţările dezvoltate ale Europei.”

Faptul că avem creştere economică nu înseamnă că am depăşit starea de subdezvoltare, a spus Ion Iliescu.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO