Politică

Viitorii "stapani" ai judetelor iau startul uninominal

Viitorii "stapani" ai judetelor iau startul uninominal

Click pentru imaginea marita

08.05.2008, 19:37 16

Presedintii de Consilii Judetene vor fi alesi din 2008 in mod direct, pe o lista uninominala similara cu cea de pentru primariile de orase si comune.
Sistemul de vot este simplu: castiga din primul tur de scrutin candidatul care obtine cele mai multe voturi. Candidatura poate trage in sus si lista de consilieri, dar si pe candidatul la primariile de judet, in cazul in care acestia intra in al doilea tur de scrutin.
Noul sistem de vot elimina, asadar, "aranjamentele" facute la nivel local intre consilierii judeteni, care isi alegeau presedintele in urma negocierilor. Asa a ajuns, de pilda, Vasile Mocanu presedinte al Consiliului Judetean Buzau in vara lui 2004, din pozitia de candidat al Partidului Conservator, desi PSD si Alianta D.A. au obtinut cele mai mari procente in urma alegerilor.
Pozitia de sef al consilierilor judeteni este esentiala in administrarea unitatii teritoriale, pentru ca acestia au ultimul cuvant in privinta proiectelor de investitii si a dezvoltarii judetelor.
Multi demnitari ai PSD au castigat in notoritate si si-au consolidat baza de vot dupa ce au preluat presedintia Consiliilor Judetene, dand nastere unei noi valente titulaturii de "baron", utilizata in urma cu cativa ani pentru vicepresedintii democrati care constituiau echipa fostului lider PD Petre Roman.
Guvernarea Nastase a dat nastere unei noi categorii de administratori ai judetelor, asa-numitii, de catre presa, baroni locali pentru puterea pe care o exercitau in teritoriu. Cei mai cunoscuti dintre acestia sunt Marian Oprisan (PSD) la Vrancea, Nicusor Constantinescu (PSD) la Constanta, Constantin Contac (PSD) la Botosani, Nicolae Mischie (PSD) la Gorj, Silvian Ciuperca (PSD) la Ialomita, Gavril Marza (PSD) la Suceava.
In perioada 2004-2008, dupa ce PSD a trecut in opozitie, si-au consolidat pozitiile la Gorj Dan Ilie Morega (PNL) sau la Caras-Severin, vicepresedintele PD Sorin Frunzaverde.
Acum multi politicieni cu vizibilitate la nivel central aleg sa se intoarca in teritoriu unde candidatura pe stil uninominal la presedintia CJ-urilor poate sa le sporeasca propriul capital politic. Partidele au aruncat in lupta nume importante pentru a castiga batalia din judete.
PD-L merge cu fostul senator Radu Berceanu la Dolj pentru a spulbera suprematia PSD-ului in judet, PNL il arunca in lupta pe senatorul Mario Oprea, iar PSD merge pe mana lui Ion Prioteasa. Deputatul PD-L Cristian Boureanu ataca la randul sau pozitia de presedinte al CJ Arges, judet in care PSD detine presedintia CJ prin Constantin Nicolescu. PNL il propune pe deputatul Adrian Miutescu.
La Vrancea - unde este "domeniul" lui Marian Oprisan, un apropiat al secretarului general al PSD Miron Mitrea, in afara de social-democrati marile partide nu au castigat mare lucru in ultimele alegeri. Incearca acum marea cu degetul deputatul Nini Sapunaru, liderul filialei PNL din Vrancea si senatorul Jan Vraciu, "omologul" de la democrat-liberali.
La Constanta, liberalii incearca sa bata tandemul Mazare (primarul in functie)-Constantinescu (presedintele CJ), propunandu-l pe deputatul Gheorghe Dragomir, iar liderii PD-L merg si ei in competitie cu Ion Popescu la CJ.
Deputatul PD-L Mircea Man se va bate la Maramures cu social-democratul Calin Matei si cu liberalul Pamfil Berceanu. Colegul sau din Senat Gheorghe Flutur candideaza la Suceava impotriva lui Gavril Marza si a liberalului Tiberiu Prodan. Trei deputati liberali vor incerca sa castige judete importante din Moldova. Liviu Campanu candideaza la Botosani impotriva lui Mihai Tabuleac (PD-L) si a "baronului" Constantin Contac (PSD).
La Vaslui candideaza Dan Marian, un apropiat al ministrului liberal al internelor Cristian David, impotriva actualului sef al CJ Corneliu Bichinet si a social-democratului Vasile Mihalachi. La Bacau deputatul PNL Ioan Paler candideaza impotriva unui fost parlamentar - Vasile Nistor (PD-L) si a social-democratului Dragos Benea. La Buzau, deputatul Cezar Preda (PD-L) va candida impotriva lui Vasile Mocanu (fost PC, fost PD-L, acum PSD) si a liberalului Caton Mateesescu.
In Brasov, actualul presedinte al CJ, liberalul Aristotel Cancescu pleaca din pole-position, fiind concurat de social-democratul Otilian Neagoe si de democrat-liberalul Ioan Dumitru Puchianu.
UDMR mizeaza pe judetele cu populatie predominant maghiara si il sustine la Covasna pe deputatul Tamas Sandor, unde mai candideaza Ciprian Vranceanu (PD-L), Adrian Casunean (PSD) si Marius Obreja (PNL). UDMR mai tinteste presedintia Consiliilor Judetene in Harghita, Arad, Bihor Timis, Alba, Cluj si Salaj.

Atributiile Consiliilor Judetene (potrivit legii 215/2001)
Repartizeaza pe municipii, orase si comune cotele din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat sau din alte surse.
Adopta strategii, prognoze si programe de dezvoltare socio-economica a judetului.
Coordoneaza consiliile locale ale oraselor si comunelor pentru realizarea serviciilor publice de interes judetean.
Aproba bugetul propriu al judetului.
Stabileste taxe si impozite la nivelul judetului.
Administreaza domeniul public al judetului.
Hotaraste darea in administrare, concesionarea sau inchirierea bunurilor proprietate publica ale judetului sau a serviciilor publice de interes judetean.
Hotaraste cu privire la vanzarea, concesionarea si inchirierea bunurilor proprietate privata a judetului.
Hotaraste asupra reorganizarii regiilor autonome de interes judetean.
Aproba construirea, intretinerea si modernizarea infrastructurii judetene.
Aproba documentatia pentru investitiile de interes judetean.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO