Politică

Viorica Dăncilă, la Varşovia: Intenţionăm să organizăm la Bucureşti un forum de afaceri româno-polon

Viorica Dăncilă, la Varşovia: Intenţionăm să...

Autor: Ana Petrescu, Mediafax

25.05.2018, 17:30 274

Premierul Viorica Dăncilă a declarat vineri, la Varşovia, după întrevederea cu omologul polonez, Mateusz Morawiecki, că pe viitor Executivul vrea să organizeze la Bucureşti forumul de afaceri româno-polon pentru dezvoltarea antreprenoriatului şi a relaţii bilaterale economice.

"Faptul că am avut cosultări interguvernamentale reprezintă o parte a istorie comune şi a cooperării noastre tot mai bune din prezent. Am avut domenii aprofundate apărare şi securtatea, integrarea europeană şi afacerile externe, economia, cultura, agricultura, turismul. Am convenit să organizăm periodic consultări interguvernamentale şi l-am invitat deja pe domnul prim-ministru să viziteze România şi să organizăm la Bucureşti următoarea sesiune a consultărilor interguvernamentale. (...) Intenţionăm să organizăm la Bucureşti un forum de afaceri care să dea expresie voinţei noastre de a face mai mult pentru componenta antreprenorială a relaţiei bilaterale", a afirmat premierul Viorica Dăncilă într-o conferinţă de presă comună la Varşovia.

Liderul de la Palatul Victoria a detaliat discuţiile pe care le-a avut în cadrul întrevederii cu premierul polonez acestea axându-se pe extinderea cooperării bilaterale şi în domenii precum economia, investiţiile. Dăncilă a reamintit despre susţinerea acordată de Polonia demersului României de aderare la spaţiul Schengen.

"Am notat cu satisfacţie implicarea deosebită a României şi Poloniei pe palierul de securitate şi apărare. Ambele guverne alocă 2% din PIB pentru apărare, în conformitate cu angajamentul asumat în interiorul NATO. Totodată, avem şi o prezenţă militară reciprocă pe teritoriile ţărilor noastre. România participă deja de anul trecut cu 120 de militari în Polonia ca parte a prezenţei întărite a NATO, iar Polonia participă cu o companie mecanizată şi ofiţeri de stat major în România, ca parte a prezenţei înainte adaptate. În acelaşi timp am discutat să extindem această cooperare şi la alte domenii, mă refer la economie şi investiţii.În perspectiva preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene (UE), i-am transmis preşedintelui consiliului de miniştri interesul României de a conta pe sprijinul Poloniei. Am mulţumit pentru sprijinul continuu al Poloniei pentru aderarea la spaţiul Schengen", a completat Dăncilă.

Prim-ministrul român a anunţat că a semnat Acordul bilateral privind regimul juridic al mormintelor militare române aflate pe teritoriul Poloniei şi al mormintelor militare polone aflate pe teritoriul României.

"Am semnat astăzi acordul bilateral pentru mormintele de război cinstind astfel memoria eroilor noştri. (...) Anul viitor vom celebra împreună trei lucruri fundamentale pentru relaţiile bilaterale. Un secol de la stabilirea legăturilor diplomatice, 30 de ani de la prăbuşirea comunismului şi 10 de ani de la semnarea parteneriatului strategic", a conchis premierul României.

De asemenea, au fost agreate de ambele state încheierea, în viitorul apropiat, a unui acord bilateral de cooperare în industria apărării, intensificarea dialogului politic la toate nivelurile în pregătirea Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene şi promovarea perspectivei europene a statelor vecine.

Premierul Viorica Dăncilă a efectuat, vineri, o vizită la Varşovia unde a fost primită de omologul polonez Mateusz Morawiecki. Din delegaţia română care a însoţit-o pe Viorica Dăncilă la Varşovia au făct parte şi miniştri vicepremierul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Ana Birchall, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, ministrul Agriculturii, Petre Daea, ministrul Fondurilor Europoene, Rovana Plumb, ministrul Culturii, George Ivaşcu, ministrul Turismului, Bogdan Gheorghe Trif, ministrul pentru Românii de pretutindeni, Natalia Intotero secretarul general al Guvernului Ioana-Andreea Lambru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO