Politică

Viorica Dăncilă: Şomajul a ajuns la minime istorice. Numărul de salariaţi depăşeşte pragul de cinci milioane

Viorica Dăncilă: Şomajul a ajuns la minime istorice....

Autor: Diana Grigore

09.01.2019, 17:06 138

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, miercuri, că şomajul a ajuns în România la minime istorice, înregistrând şi cea mai redusă rată de şomaj din Uniunea Europeană. Numărul de salariaţi din România a ajuns la cinci milioane de persoane.

„Ocuparea se îmbunătăţeşte. România şi-a îndeplinit angajamentul asumat în cadrul strategiei Europa 2020, şomajul a ajuns astfel la minime istorice. În trimestrul trei al anului 2018 rata de ocupare a populaţiei cu vârsta între 20-64 de ani a fost de 71.3%, depăşind cu 1.3% ţinta naţională de 70% stabilită în contextul strategiei 2020. Numărul de salariaţi depăşeşte pragul de cinci milioane persoane, ca urmare a preluării a aproximativ 100 de mii de noi locuri de muncă. România a înregistrat, de asemenea, una dintre cele mai reduse rate de şomaj din UE, respectiv de 4% în octombrie, 3.9% faţă de 6.5% pe ansamblul UE. Pe baza acestui bilanţ încurajator vom stabili priorităţile pentru acest an”, a declarat Viorica Dăncilă, miercuri la Guvern.

Premierul a precizat că România se situează, în privinţa exporturilor totale, pe locul şapte în UE, ritmul de creştere al exporturilor româneşti de pe piaţa europeană fiind de două ori mai mari faţă de media statelor membre ale Uniunii Europene.

„România se situează pe locul şapte în ceea ce priveşte dinamica exporturilor totale, devasând state puternice precum Franţa cu 4.6%, Germania cu 4,1% sau Italia cu 3.8%. ritmul de creştere al exporturilor româneşti pe piaţa unică europeană a fost de aproape două ori mai mare faţă de media ţărilor UE, 10.5% comparativ cu 5.4%, ceea ce înseamnă că România a câştigat noi segmente din piaţa unică europeană. Astfel, exporturile către Germania în primele nouă luni ale acestui an au fost mai mari cu 1,2 miliarde euro decât în aceeaşi perioadă a anului 2017. Exporturile către Italia s-au majorat cu 500 milioane euro, iar cele către Franţa cu 400 milioane euro”, a adăugat Dăncilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO