Politică

Viorica Dăncilă vrea o mână de ajutor pentru Republica Moldova: Bucureştiul doreşte „impulsionarea” proiectelor comune

Viorica Dăncilă vrea o mână de ajutor pentru...

Autor: Ionel Dancu

22.11.2018, 14:45 99

Premierul Viorica Dăncilă a declarat joi, la Palatul Victoria, după o şedinţă comună a guvernelor României şi Republicii Moldova, că Bucureştiul este gata să ofere Chişinăului experţi pentru a realiza reformele necesare pentru parcursul proeuropean.

„Am avut ca şi subiect al discuţiilor noastre preluarea preşedinţiei Consiliului UE de către România începând cu 1 ianuarie 2019. Am vorbit despre reformele pe care trebuie să le facă R.Moldova, despre apartenenţa R.Moldova la UE, iar România este dispusă să ofere expertiză şi să ofere experţi pentru aceste reforme şi să susţină R.Moldova în drumul proeuropean. Considerăm că drumul proeuropean este singura soluţie pentru R.Moldova şi pentru prosperitatea cetăţenilor din R.Moldova”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, joi, la Palatul Victoria, într-o declaraţie de presă comună cu premierul R. Moldova, Pavel Filip.

Şeful Executivului a menţionat că un alt subiect al discuţiilor s-a referit la stadiul relaţiilor bilatarale, economice şi comerciale, „pentru a vedea cum putem avea o abordare sectorială, proiecte concrete pe care să le punem în aplicare, o foaie de parcurs”.

Guvernele României şi Republicii Moldova s-au reunit, joi, la Palatul Victoria, într-o şedinţă comună, premierul Viorica Dăncilă spunând că îşi doreşte „impulsionarea” proiectelor comune, în timp ce omologul acesteia, Pavel Filip, a mulţumit pentru sprijinul financiar şi politic acordat Chişinăului.

„Mă bucur să ne revedem, aici, la Bucureşti. Doresc să felicit noii miniştri care au venit în Guvernul României, să aveţi succes în acest mandat important. Este adevărat, ţările noastre au relaţii istorice, cred că ar fi puţin să spunem că avem relaţii bune sau excelente, pentru că relaţia dintre Republica Moldova şi România depăşeşte această axă, noi suntem într-un spaţiu lingvistic comun, cultural, de valori, de aceea şi relaţia eu cred că este una specială. Vă mulţumesc pentru ajutorul constant pe care l-am simţit din partea României. Îmi aduc aminte, la începutul mandatului în 2016 atunci când România ne-a întins o mână de ajutor, mă refer la creditul de 150 de milioane, vorbesc despre toate celelalte ajutoare, dar nu numai pe relaţia bilaterală, este foarte important şi sprijinul pe care îl simţim din partea României pe platforma şi în drumul nostru european, apreciem foarte mult şi vă suntem recunoscători pentru votul de la Adunarea Generală a ONU”, a spus Filip, în debutul şedinţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO