Politică

Virgil Ardelean este amenintat cu destituirea

28.01.2005, 00:00 13

Scandalul ascultarii telefoanelor jurnalistilor este departe de a se fi incheiat. Doua evenimente au intregit ieri tabloul ascultarii telefoanelor in care sunt implicate doua servicii secrete, SRI si serviciul secret al armatei.
In urma declaratiilor sefului SRI, Radu Timofte, potrivit carora Serviciul asculta telefoanele a doi jurnalisti straini care ar lucra pentru agenturi straine, Clubul Roman de Presa si conducerea Asociatiei Presei Straine din Romania au cerut publicarea numelor celor doi. Asta pentru a nu arunca umbra de indoiala asupra tuturor corespondentilor straini din Romania.
Timofte facuse acele declaratii pe care este obligat acum sa le justifice, la putin timp dupa ce presa a demonstrat ca seful serviciului seful serviciului secret al Armatei, Virgil Ardelean, a cerut PNA sa aprobe interceptarea unor posturi telefonice ale agentilor de stiri Mediafax si AM Press. Ieri ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga,  a declarat ca interceptarea telefoanelor unor institutii este inadmisibila, iar daca ancheta interna a MAI il va gasi vinovat pe Ardelean, acesta va fi destituit.
Ieri Clubul Roman de Presa si board-ul Asociatiei  Presei Straine din Romania au protestat fata de declaratiile directorului Serviciului Roman de Informatii, Radu Timofte, privind interceptarea convorbirilor unor ziaristi.
Declaratiile publice vagi ale directorului SRI afecteaza grav credibilitatea tuturor corespondentilor de presa din Romania. "Ajuns in acest punct, dl. Radu Timofte nu poate decat sa faca publice numele celor suspecti de fapte atat de grave incit sa reclame interceptarea convorbirilor telefonice. Doar astfel se vor elimina suspiciunile asupra celorlalti jurnalisti care, in mod nemeritat, sint aruncati in categoria atentatorilor la bunul mers al tarii.", au afirmat cele doua asociatii profesionale, intr-un comunicat.
Pe de alta parte Vasile Blaga a apreciat ca interceptarea telefoanelor unor institutii este inadmisibila.
 Blaga, a comunicat, joi, prin intermediul Biroului de presa al institutiei, ca a dispus constituirea unei comisii, formata din secretarii de stat din MAI, care va analiza situatia creata prin solicitarea Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) a ministerului de a intercepta telefoanele a doua agentii de presa, in anul 2003.
 "Interceptarea convorbirilor telefonice ale persoanelor suspectate de comiterea unor infractiuni poate fi utila, insa ascultarea telefoanelor institutiilor este inadmisibila", a aprecizat Blaga. Ministrul s-a pronuntat, in special, impotriva oricarei operatiuni de interceptare a convorbirilor telefonice ale institutiilor de media, apreciind ca "astfel de actiuni ar afecta libertatea presei, esentiala intr-o societate democratica".
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO