Politică

Voinescu: Demersul USL privind suspendare din funcţie a şefului statului "nu are nicio bază juridică"

Voinescu: Demersul USL privind suspendare din funcţie a şefului statului "nu are nicio bază juridică"

Foto: Octav Ganea

Autor: Emma Toader

21.11.2011, 15:25 158

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat, luni, după şedinţa BPN al PDL, că demersul USL de suspendare din funcţie a şefului statului "nu are nicio bază juridică" şi, dacă se va ajunge în Parlament, şansele ca această acţiune să treacă "sunt zero".

"Dacă ajunge la vot în plen, pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu vor fi mai puţine voturi decât numărul de parlamentari ai USL. Cred că (reprezentanţilor USL - n.r.) ar trebui să le fie frică de ce se întâmplă în propria lor ogradă", a apreciat Voinescu.

El a susţinut că "nu există niciun motiv de suspendare" şi "nu există niciun argument" în favoarea demersului USL, "în afara febrilei propagande antibăsesciene", scrie Mediafax.

"Nu există temei juridic, preşedintele nu a făcut decât să vorbească despre o realitate: lipsa banilor la buget. (...) Nu avem niciun motiv să ne temem", a spus Sever Voinescu.

Purtătorul de cuvânt al PDL a mai spus că pentru România există trei riscuri majore: incertitudinea din zona euro, deteriorarea situaţiei regionale din punct de vedere economic şi riscul instabilităţii politice din 2012, arătând că atât Guvernul, cât şi clasa politică trebuie să facă faţă acestor riscuri.

"Este limpede că USL joacă pe cartea eşecului României. Cred că USL a înţeles că nu poate creşte decât dacă România eşuează", a adăugat Voinescu, apreciind că o instabilitate politică ar duce la creşterea dobânzilor.

Liderii USL au anunţat, luni, că au decis declanşarea procedurii de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a susţinut că acest demers al USL "nu e un moft, nu e o invenţie de agendă" şi a adăugat că este conştient de faptul că "este o lume în care politicienii i-au obişnuit pe toţi cu demersuri care să însemne altceva".

Antonescu a afirmat că PSD, PNL şi PC urmează să desemneze reprezentanţi proprii într-o comisie comună a USL care să redacteze cererea de suspendare care va fi trimisă Parlamentului.

El a precizat că, probabil după o săptămână, această cerere de suspendare va fi discutată de grupurile parlamentare ale opoziţiei, iar, dacă aceasta va fi asumată, se va iniţia procedura prevăzută de Constituţie.

Antonescu a afirmat că USL doreşte să iniţieze "o largă dezbatere publică" în legătură cu procedura de suspendare, pentru a constitui "un larg curent public".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO