Politică

Vor mai putea fi respectate angajamentele din acordul cu FMI?

Vor mai putea fi respectate angajamentele din acordul cu FMI?

Premierul Emil Boc si ministrul sau de finante, Gheorghe Pogea, s-au intalnit ieri dupa amiaza cu ambasadorii tarilor UE, incercand sa-i asigure ca acordul cu FMI nu va fi afectat de criza guvernamentala

01.10.2009, 23:30 24

Principalul avantaj al acordului de finantare externa cu FMI siUE a fost tocmai "importul de credibilitate", dupa cum au sustinutoficialii de la banca centrala si Guvern, iar nerespectarea luireprezinta un risc major pentru modul in care este perceputaRomania de investitorii straini.

Daca pana acum analistii aveau oricum dubii in privintacapacitatii Romaniei de a-si respecta angajamentele - in special inprivinta deficitului bugetar -, cu un guvern minoritar la puteresansele sunt si mai mici.

Ruperea coalitiei aflate la guvernare a avut ieri efecteimediate pe pietele financiare, cursul de schimb fiind primul sicel mai sensibil indicator fata de criza politica. Cursul a urcatcu peste 5 bani, in timp ce bursa a inregistrat o corectie de peste2%.

"Reactiile cursului de schimb si bursei sunt normale, deasteptat. Pe termen scurt vor continua sa fie presiuni pe curs, darsi la nivel de imagine, criza influentand perceptia riscului detara. Ministerul Finantelor are nevoie de bani. Daca urca prima derisc, trebuie sa se imprumute la dobanzi mai mari. Exista si risculca bugetul pentru 2010 sa fie intarziat", a explicat Laurian Lungu,managing partner la firma de cercetare si analizaMacroanalitica.

Dealerii sunt de parere ca deprecierea monedei nationale a fostcauzata de instabilitatea mediului politic din Romania, fiind siopinii potrivit carora se putea si mai rau. "Pe toata duratasedintei valutare, evolutia a fost nefavorabila leului. Chiar siinainte de anuntul propriu-zis. Totusi pietele au fost neasteptatde calme, avand in vedere conotatiile ingrijoratoare aleevenimentului. Probabil pietele asteapta reactia FMI la acestscandal", comenteaza un dealer de la o banca de top. "Nu stiu catde mult se datoreaza scaderea de astazi scandalului politic, catmai degraba cresterilor din ultima perioada. A fost o corectieaproape normala. Bursa nu a fost influentata semnificativ imediatdupa anuntul facut", comenteaza Marius Veltan, director detranzactionare la Carpatica Invest, la mijlocul sedintei detranzactionare.

Presedintele Traian Basescu a semnat joi dimineata decretele derevocare a ministrului internelor Dan Nica, iar liderul PSD MirceaGeoana a anuntat demisia ministrilor PSD din Guvern si, implicit,ruperea coalitiei.

Ce spun agentiile de rating

Neindeplinirea programului de consolidare fiscala agreat cu FMIpoate duce la retrogradarea ratingului Romaniei, dupa cum auatentionat chiar de ieri analistii agentiei de rating S&P.

Daca situatia politica va conduce la neindeplinirea programuluide consolidare fiscala si economica la care s-a angajat in acordulcu FMI, Standard & Poor's ar putea retrograda ratingulRomaniei, spune Marko Mrsnik, analist al S&P.

"Exista riscul unei retrogradari a ratingului de tara dacasituatia politica va conduce la esecul guvernului in indeplinireaprogramului de consolidare fiscala si economica, producand oinrautatire a finantelor publice, sau daca deteriorarea continuadin sectorul bancar va duce la o dislocare in sistemul financiar",a explicat Mrsnik.

El a aratat ca, Guvernul s-a angajat odata cu programulinternational multilateral de asistenta financiara la o consolidarebugetara semnificativa. "Consolidarea fiscala continua sa fie inopinia noastra, o provocare in indeplinirea obligatiilor, datafiind severitatea recesiunii asociata cu ajustarea economica simediul politic tensionat. Totusi, era de asteptat ca angajamentulde a implementa programul negociat cu FMI sa fie supus unui testdin cauza neintelegerilor din cadrul coalitiei, in special incontextul alegerilor prezidentiale."

Analistul S&P a precizat ca ramane de vazut cum va afectasituatia politica capacitatea Guvernului de a implementa programulcu FMI, incertitudinile exercitand presiuni si asupra cursului deschimb.

Moody's, singura mare agentie de rating internationala care maiacorda Romaniei calificativ cu recomandare de investitii, daasigurari ca actuala criza politica nu afecteaza momentan ratingul,perspectiva ramanand stabila. "Un nivel ridicat al «zgomotuluipolitic» este deja cuantificat in ratingul actual Baa3, acordatRomaniei. Pe termen scurt, acordul cu FMI si UE este o componentaimportanta a ratingului. Ratingul ar putea fi amenintat daca FMI siUE vor deveni iritati de situatia politica din Romania si vorretrage sprijinul financiar. Insa Moody's nu vede acest scenariufoarte posibil acum. Organizatiile internationale nu se vor grabisa traga concluzii pripite", a declarat Kenneth Orchard, analist alMoody's.

Orchard a completat ca FMI a aratat "o toleranta remarcabila"fata de Romania in ultimele sase luni, tocmai pentru ca situatiaactuala de pe scena politica era usor de anticipat, fiind deinteles ca va deveni agitata in apropierea alegerilor.

Insa pe termen mediu si lung, daca o asemenea instabilitatepolitica va continua, va impiedica reformele structurale si valimita consolidarea fiscala, sustine Orchard, estimand ca situatiase va calma probabil spre sfarsitul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO