Politică

Votul uninominal al lui Tariceanu este partial neconstitutional, constata Curtea Constitutionala

13.12.2007, 19:32 15

Curtea Constitutionala (CC) a declarat neconstitutionale ieri trei articole ale legii votului uninominal pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament si care a fost contestata de presedintele Traian Basescu.
Inaintea referendumului pentru introducerea votului uninominal pur (toti parlamentarii ar fi urmat sa fie alesi uninominal) convocat de presedintele Traian Basescu Guvernul si-a angajat raspunderea pentru o lege a votului uninominal care prevede ca jumatate dintre parlamentari sunt alesi direct, in circumscriptii uninominale, iar cealalta jumatate pe liste de partid.
Potrivit acestei legi, partidele au dreptul sa aiba si o lista suplimentara la nivel de tara. Lista poate fi folosita pentru desemnarea reprezentantilor in Parlament doar in situatia in care numarul de voturi valabil exprimate dobandite ii permit unui partid sa obtina, conform algoritmului de repartizare, mai multe mandate decat numarul candidatilor inscrisi in colegiile uninominale. Acest articol are urmatorul continut: "In situatia in care un partid politic, alianta politica sau alianta electorala obtine la nivelul unei circumscriptii electorale un cat electoral care este superior numarului total de candidati din circumscriptia respectiva, se va proceda la atribuirea de mandate catre persoanele de pe lista nationala suplimentara, in ordinea de pe lista intocmita de competitorul electoral respectiv".
Presedintele a spus in sesizarea catre Curte ca acest lucru este neconstitutional, intrucat legea fundamentala spune ca parlamentarii sunt alesi de cetateni in mod direct, iar cei care ar fi urmat sa intre in Parlament de pe listele suplimentare nu sunt sunt practic alesi direct. Curtea nu si-a motivat decizia, dar i-a dat dreptate sefului statului.
Un alt articol declarat neconstitutional prevede ca la reorganizarea administrativ-teritoriala a tarii sunt organizate automat alegeri anticipate (ceea ce presupune dizolvarea Parlamentului).
Curtea spune ca acest articol "adauga la prevederile constitutionale" ale articolului 89 privind dizolvarea Parlamentului. Potrivit Constitutiei, Legislativul este dizolvat doar daca nu valideaza un guvern de doua ori la rand.
Decizia Curtii Constitutionale va fi motivata si publicata in Monitorul Oficial, moment de la care devine definitiva si general obligatorie. Parlamentul este obligat ca, in termen de 45 de zile de la publicarea deciziei in Monitorul Oficial, sa reexamineze dispozitiile respective pentru punerea lor de acord cu decizia Curtii.
Presedintele Traian Basescu a declarat aseara ca va promova orice lege a votului uninominal, daca aceasta este constitutionala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO