Prima pagina

100 de comenzi pentru masina electrica

20.11.2003, 00:00 12

Nu polueaza si costul pe kilometru este cateva ori mai mic decat in cazul masinilor pe benzina sau motorina. Acestea ar fi doua argumente determinante pentru achizitia unui automobil electric. Nu a fost cazul in Romania, unde nu latura practica a fost pretuita, cat cea de curiozitate, de distractie.
"Clientii nostri nu au fost avocati si notari, (adica oameni care sa foloseasca masina pentru serviciua€“n.red), ci oameni de afaceri si in general oameni cu bani, care au vrut sa cumpere un automobil electric pentru ei sau pentru copiii lor", spune Cristi Ionescu, project manager Reva Automobile Electrice Romania, companie care a adus de aproape doua saptamani primul automobil electric de pe piata romaneasca.
Obiectivul initial de vanzari al companiei care importa pe  piata romaneasca masinile produse de grupul indian Reva era de 30 de unitati, insa pana acum au fost comenzi pentru aproape 100 de unitati, primele masini urmand a fi livrate incepand cu luna martie a anului vitor.
"Cea mai mare parte a clientilor erau interesati de o astfel de masina, insa abia dupa ce am adus primul model in urma cu aproape doua saptamani, iar acestia au si incercat-o, au decis sa o cumpere", adauga Ionescu. Pretul automobilului este de 12.590 de euro fara taxe, iar un "plin" de energie electrica ajunge pentru 80 de kilometri. Pentru a face din nou "plinul" trebuie gasita o priza si bateria se incarca in 6 ore. Pentru cei grabiti exista si posibilitatea de a incarca doar 80% din "rezervor", care va ajunge pentru 65 de kilometri.
Potrivit lui Ionescu, pentru incarcare se consuma 9 KW, ceea ce inseamna un cost pe kilometru de 300 de lei. Avand in vedere ca masina este produsa in India, cu taxele vamale, accize si TVA pretul acesteia se apropie de 20.000 de euro Aproape toti clientii au optat pana acum pentru achizitia in sistem leasing.
ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO