Prima pagina

2.240 euro, datoria externa pe cap de locuitor

2.240 euro, datoria externa pe cap de locuitor

Click pentru imaginea marita

15.08.2008, 20:44 115

Doar de la inceputul anului indatorarea externa a urcat cu 16,6%, fiind alimentata atat de finantarile atrase de banci si de companiile private, cat si de imprumuturile contractate de stat.
Datoria externa publica si public garantata a inregistrat la 30 iunie un sold de 10,39 mld. euro si a reprezentat 23,2% din datoria externa pe termen mediu si lung (fata de 26,7% la 31 decembrie 2007).
Datoria externa negarantata public a insumat 28,45 mld. euro la finele primului semestru, fiind cu 14,1% mai mare decat in decembrie 2007, iar rata serviciului datoriei externe pe termen mediu si lung a fost de 20,4%, comparativ cu 21,8% anul trecut.
Cresterea datoriei externe vine pe fondul evolutiei deficitului de cont curent, care a urcat in primul semestru cu 8,48%, la 7,98 mld. euro, avans mult mai redus insa decat in primul semestru al anului trecut, cand valoarea indicatorului s-a dublat. In primele sase luni ale anului trecut, deficitul de cont curent s-a majorat cu 108%. Soldul transferurilor curente a urcat la sase luni la 2,69 mld. euro, comparativ cu 2,33 mld. euro in perioada similara a anului trecut. Surplusul inregistrat de servicii a fost de 579 mil. euro, fata de 421 mil. euro in ianuarie - iunie 2007.
Influenta determinanta asupra soldului contului curent a avut-o deficitul balantei comerciale care a insumat 8,67 mld. euro, mai mare cu 10,3% fata de primul semestru al anului trecut.
Dupa problemele aparute pe pietele financiare internationale la sfarsitul anului trecut, analistii straini au devenit foarte preocupati de nivelul ridicat al deficitului de cont curent si slaba acoperire prin investitii directe, in conditiile in care se anticipa o deteriorare semnificativa a accesului la finantari de pe pietele externe.
Si agentiile de rating au taxat deteriorarea indicatorilor fundamentali ai economiei, atat Fitch, cat si Standard&Poor's punand calificativele acordate Romaniei sub perspectiva negativa. Analistii anticipeaza totusi o temperare a deficitului de cont curent, nivelul estimat pentru finele anului plasandu-se in jurul a 14% din PIB.
"Aceasta temperare a adancirii deficitului va rezulta in urma imbunatatirii balantei comerciale. Celelalte componente, cum ar fi transferurile curente, au o tendinta de crestere, care este de asteptat sa contrabalanseze soldul negativ, tot in expansiune, la balanta veniturilor, reprezentand dividende si alte venituri realizate de straini in Romania si trimise in afara tarii", spune Rozalia Pal, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank.
Comisia Nationala de Prognoza anticipeaza, pentru 2008, un deficit de cont curent de 13,6% din PIB, pondere in scadere fata de anul trecut, cand s-a situat la 14% din PIB.
Comisia Europeana estimeaza insa ca deficitul de cont curent se va adanci in acest an la echivalentul a 16,1% din PIB, plasand astfel Romania pe locul locul trei in UE dupa nivelul acestui indicator macroeconomic.
Deficitul contului curent din primele sase luni a fost acoperit in proportie de 61% prin investitii straine directe, care s-au ridicat la 4,84 mld. euro, din care participatiile la capital si profitul reinvestit au reprezentat 59%, iar creditele intragrup 41%.

Romania ramane atractiva pentru straini
Topul primelor 40 de firme dupa participarea straina la capitalul social total subscris este condus in luna iunie de Filiala de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice Electrica Muntenia Sud, detinuta de italienii de la Enel (foto), cu 53,9 mil. euro. Pe urmatoarele pozitii se afla Smithfield Romania, care a primit 23,4 mil. euro, si VPK Packaging din Bihor cu 9,9 mil. euro. Analistii sustin ca Romania ramane atractiva din punct de vedere investitional avand in vedere potentialul ridicat de crestere, insa apreciaza ca infrastructura precara reprezinta un impediment major pentru investitiile viitoare si pentru dezvoltarea economica. Estimarile pentru sfarsitul anului oscileaza in intervalul 7-10 mld. euro. "Noi prognozam un nivel al ISD de circa 8,6 mld. euro in 2008. Cu toate acestea, acoperirea deficitului de cont curent prin ISD va ramane scazuta (sub 45%) avand in vedere prognoza noastra de largire semnificativa a deficitului de cont curent de la circa 17 mld. euro la circa 20 mld. euro.", spune Nicolaie Chidesciuc, senior economist in cadrul ING Bank. Dan Bucsa, director de cercetare al Bancpost enumera printre factorii care ar putea determina depasirea nivelului de 7,5 mld. euro, atractivitatea investitiilor, cresterea cererii care ar putea determina intrarea unor companii de comert si cresterea creditului in valuta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO