Prima pagina

35.000 de ingineri lipsesc de pe piata fortei de munca

15.07.2008, 19:06 20

Constructiile, IT&C-ul si industria auto sunt cele mai afectate de lipsa absolventilor de facultati cu profil tehnic, angajatorii estimand ca in aceste domenii deficitul cumulat este de aproximativ 35.000 de ingineri.
Doar industria auto are nevoie de 15.000 de ingineri pe an. "Estimez ca un numar de 14.000 - 15.000 de ingineri pe an ar putea sa satisfaca necesitatile industriei in urmatorii ani", spune Constantin Stroe, vicepresedinte al Automobile Dacia.
Pe santierele romanesti se estimeaza ca lipsesc aproximativ 50.000 de angajati. "Dintre acestia, aproximativ 15% sunt din zona de inginerie", apreciaza Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO).
Absolventi buni de inginerie se pot angaja in constructii pe salarii de cel putin 700 - 800 de euro pe luna, insa multi dintre acestia nu sunt pregatiti pentru ceea ce se cauta in piata. "Absolventii care ies in prezent de pe bancile facultatii pot fi cel mult buni ingineri proiectanti, insa piata cere alte specializari, cum sunt project managerii, spre exemplu", apreciaza Plosceanu.
Venitul lunar net al unui inginer cu experienta de 3 - 4 ani este cuprins intre 1.000 si 2.000 de euro, in timp ce un junior castiga 400-500 de euro. Desi au crescut accelerat in ultimii ani, salariile inginerilor romani intarzie sa se apropie de cele din Germania sau Franta, unde un inginer roman cu experienta castiga intre 3.000 si 5.000 de euro pe luna. "Salariile inginerilor din Occident sunt duble daca nu chiar mai mari decat ale romanilor. Acesta este motivul pentru care specialistii continua sa plece in strainatate", spune Larisa Condriuc, consultant in cadrul companiei de recrutare Manpower Professional.
Pe piata locala, cel mai bine stau la castiguri inginerii din IT&C, care pot castiga in marile companii de software si 2.500 - 3.000 de euro net pe luna. Bogdan Constantinescu, CEO al Cisco Romania, filiala locala a celui mai mare producator de echipamente de retea din lume, estimeaza deficitul de personal din IT&C la 9.000 de oameni. "Daca in urma cu 10 ani, sase din zece absolventi erau gata sa inceapa sa lucreze din prima zi dupa angajare, in prezent procentul acestora a scazut. Doar doi din zece absolventi de facultate sunt gata sa inceapa sa munceasca inca din prima zi", spune Constantinescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO