Prima pagina

Absenteismul prima optiune a romanilor

02.06.2000, 00:00 18



Sociologii si politologii se asteapta la o victorie categorica a PDSR in alegerile locale de duminica, pe fondul unei participari scazute la vot, generata si de recentul scandal FNI.

Principalul partid de opozitie va controla atat consiliile judetene, cat si cele locale in majoritatea oraselor, crede sociologul Sebastian Lazaroiu. El afirma ca prezenta la urne va fi mai mare in Bucuresti, datorita participarii in cursa a unor ,,candidati puternici'', dar ar putea fi de sub 50% in multe localitati. Lazaroiu spune ca prabusirea FNI a afectat circa 1.000.000 de oameni, multi dintre acestia urmand sa protesteze prin neparticiparea la vot. Rezultatele celor doua partide parlamentare, ApR si PNL, a caror participare repezinta o noutate fata de alegerile locale din 1996, vor fi, potrivit lui Lazaroiu, mult mai modeste decat asteptarile liderilor lor, care au anuntat ca isi propun sa obtina cel putin 15% din voturi. Lazaroiu spune ca ApR este,, slab organizat'' in teritoriu, in timp ce liberalii nu au reusit sa obtina procente semnificative in sondaje, la nivel national, in ciuda unei campanii agresive, in care au investit foarte multi bani''.

PDSR va beneficia, in alegerile de duminica, de "miscarea generala a electoratului'', afirma si sociologul Gheorghe Onut, care afirma ca participarea la urne s-ar putea situa in jurul a 50%. Pentru Onut, procentele ridicate pe care, conform sondajelor, le vor obtine actualii primari din orase importante ca Iasi, Bacau, Braila, Cluj, Brasov sau Timisoara dovedesc si "incompetenta partidelor'', care au "improvizat'' candidaturile. El se asteapta ca prabusirea FNI sa produca efecte electorale la alegerile de duminica, reducand participarea la urne si marind scorul opozitiei. Potrivit lui Onut, ApR si-a redus semnificativ sansele electorale prin promovarea unor candidati care "au tras partidul in jos'', inclusiv in Bucuresti.

Analistul politic Cristian Parvulescu afirma ca alegerile de duminica vor certifica rezultatele obtinute de principalul partid de opozitie in sondajele de opinie. PDSR va obtine cele mai multe locuri in consilile judetene, a caror componenta este cea care,, reflecta raportul de forte la nivel national''. Parvulescu crede insa ca in Bucuresti situatia este ,,incerta'', alegerile din Capitala reprezentand "un test politic foarte important in perspectiva alegerilor generale''.

Potrivit unui sondaj telefonic realizat de Data Media in perioada 10-30 mai, la cererea Mediafax, candidatul PDSR Sorin Oprescu este preferat de 33,9% din bucuresteni, Catalin Catalin Chirita de 25,8%, George Padure - 15,1% si Traian Basescu de 11,2%. Cea mai importanta problema pentru bucuresteni este, potrivit sondajului, mizeria orasului, care a fost mentionata de 75% din cei contactati.

Conform unui sondaj CURS difuzat ieri, Sorin Oprescu este creditat cu 28% din intentiile de vot, fiind urmat de Catalin Chirita - 20%, George Padure - 17%, Traian Basescu - 15 %, Varujan Vosganian - 6%, Viorel Lis - 6%. PDSR va obtine 33% din voturi pentru consilieri, CDR 18, PNL 12%, PD 10%, PRM 6%, ApR 6% sI UFD 5%. Nehotaratii sau cei care nu ar vota reprezinta 37% din electorat.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO