Prima pagina

Afacerea Alro intra in vacanta de vara

04.06.2001, 00:00 21



Adunarea Generala a Actionarilor de la Alro Slatina va pune punct astazi, temporar, celei mai controversate perioade prin care a trecut una dintre cel mai bune companii romanesti de stat.

Guvernul a hotarat, la sfarsitul saptamanii trecute, amanarea oricarei decizii cu privire la privatizarea societatii pana in luna septembrie. Aceasta inseamna ca majoarea de capital prin aport in numerar in valoare de 60 de milioane de dolari, considerata o privatizare indirecta, nu va fi aprobata in AGA.

Autoritatea pentru Privatizare (APAPS) detine in prezent 54,7% din Alro si a anuntat ca, in urma deciziei Guvernului, isi va mandata reprezentantul sau in AGA sa voteze impotriva majorarii de capital prin aport in numerar.

Aceasta a fost solicitata de APAPS in urma cu trei saptamani, motivul oficial fiind nevoia urgenta de bani a companiei. O aprobare a majorarii ar fi insemnat pierderea pozitiei majoritare a statului la Alro in favoarea principalului actionar privat, compania americana de comert Marco International.

Marco International detinea, in momentul anuntarii intentiei de majorare a capitalului 10,5% din Alro prin intermediul Conef. In ultimele doua saptamani, Marco a cumparat, prin Conef si prin filiala sa de investitii, Marco Aquisitions, inca 14% din actiunile producatorului roman de aluminiu.

Compania americana de comert a anuntat ca intentioneaza sa lanseze in curand o oferta publica de cumparare prin intermediul Bursei pentru 20,9% din actiunile Alro.

"Suntem dispusi sa colaboram in continuare cu APAPS pentru a rezolva problemele prin care trece Alro. Oferta publica de cumparare demonstreaza ca planurile noastre in privinta Alro sunt pe termen lung", a declarat pentru Ziarul Financiar Peter Braun, vicepresedintele Conef.

La Alro Slatina a fost efectuat in ultimile saptamani un control din partea Guvernului, principalele aspecte analizate fiind situatia subventiilor pentru energia electrica si a datoriilor catre stat. Controlul a scos, insa, in evidenta, si alte aspecte.

"Veniturile directorului au fost, anul trecut, de 2,3 miliarde de lei iar pe primle trei luni ale acestui an de 1,6 miliarde de lei. Banuiesc ca societatea, in aceste conditii, merge destul de bine", a declarat la sfarsitul saptamanii trecute premierul Adrian Nastase.

Ministrul privatizarii afirma, insa, ca problema salariului managerului de la Alro Slatina trebuie inteleasa nuantat.

"Sub conducerea acestui director fabrica a realizat un profit de aproape 70 milioane de dolari si, sub acest aspect, castigul managerului este in raport cu profitul", a spus Musetescu.

Singurele intrebari ramase fara raspuns inaintea AGA sunt cele privitoare la majorarea de capital prin includerea diferentelor de reevaluare ale activelor.

Alro Slatina nu a facut publica valoarea lor dar surse din cadrul companiei spun ca se ridica la 1.800 de miliarde de lei. Daca se va decide includerea diferentelor in capitalul social, in prezent de 792,29 miliarde de lei, pot fi acordate 2,3 actiuni gratuite noi sau poate fi marita proportional valoarea nominala a actiunii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO