Prima pagina

Americanii despre Romania: taxe prea mari, pedepse prea mici

18.04.2001, 00:00 47



Romania a intrat in vizorul biroului negociatorului-sef pentru comert al Statelor Unite din cauza protectionismului excesiv practicat prin sistemul de evaluare vamala si a intarzierii liberalizarii unor sectoare precum telecomunicatiile, potrivit raportului pe 2001 al US Trade Representative (USTR).

USTR, al carei sef este principalul consilier pe politici comerciale al presedintelui SUA, este o agentie guvernamentala care are drept obiectiv cautarea si crearea de noi oportunitati de afaceri pentru oamenii de afaceri americani.

Autorii raportului sustin ca procedurile romanesti de evaluare vamala la import - bazate pe folosirea unor preturi de referinta superioare preturilor de piata - au "obstructionat in mod semnificativ" accesul exportatorilor americani pe pietele Romaniei.

In acelasi timp, producatorii romani sustin ca preturile de referinta, folosite ca principal instrument de protectie comerciala si in functie de care se stabilesc taxele vamale, sunt uneori prea scazute, permitand intrarea unor produse straine la preturi mici.

In mai anul trecut, SUA au reclamat Romania la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) pentru violarea Acordului din 1995 privind evaluarea vamala, fara sa se ajunga deocamdata la o solutie de compromis.

USTR considera ca procedurile de verificare folosite de autoritatile vamale romane includ o serie de cerinte "inutile", care pot leza afacerile americane.

De asemenea, agentia blameaza "politica inadecvata" aplicata de Romania in lupta impotriva nerespectarii drepturilor de autor si a contrafacerii marcilor straine, a€oin special a bauturilor alcoolice americane".

USTR face o referire speciala la sectorul produselor farmaceutice, pentru care legea romana nu ofera suficienta protectie pentru informatiile confidentiale, asa cum o cere acordul OMC privind aspectele de comert legate de drepturile de proprietate intelectuala.

In ceea ce priveste barierele in domeniul serviciilor, USTR aminteste obligativitatea ca avocatii straini sa obtina licenta in dreptul roman pentru a practica in Romania si mentinerea sub controlul guvernului a tarifelor la telefonia fixa.

Agentia considera ca Romania mai are mult de lucru pentru crearea unui sistem transparent, nediscriminatoriu de acordare a licentelor de telefonie, asa cum prevede Acordul de baza al OMC pentru Telecomunicatii.

Referindu-se la practicile discriminatorii la care sunt supusi investitorii straini, raportul USTR aminteste cazul companiei European Drinks, care a beneficiat in 1998 de aprobarea Finantelor pentru reesalonarea unor datorii de 200 milioane de dolari.

USTR apreciaza ca asemenea practici au facut ca economia subterana sa ajunga la jumatate din valoarea nominala a PIB.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO