Prima pagina

Amiantit vede afaceri de 90 mil. $ in 2004

05.12.2001, 00:00 79



Grupul de companii Amiantit din Arabia Saudita intentioneaza sa stabileasca in Romania un centru de productie a tevilor cu utilizare in domeniul alimentarilor cu apa, constructiilor si a industriei petroliere pentru Europa Centrala si de Est, care va atinge o cifra de afaceri anuala de circa 90 de milioane de dolari in 2004, a declarat directorul reprezentantei grupului in Romania, Ghiorghe Dabu.

Intentiile grupului saudit depind insa de adoptarea de catre Executiv a unei hotarari privind preluarea de catre Amiantit a activelor viabile de la societatea Sidermet Calan.

"Noi ne-am manifestat interesul pentru productia de tevi din fonta ductila la Calan inca de acum un an de zile si asteptam ca Guvernul sa aprobe formarea societatii mixte dintre Sidermet si Amiantit", a spus Dabu.

Guvernul a acordat, in urma cu cativa ani, un credit de 15 milioane de dolari pentru importul a doua masini produse de compania americana

Centricast pentru tevi din fonta ductila la Sidermet Calan. Valoarea echipamentelor a fost partial achitata, iar masinile nu sunt in prezent instalate, aproape jumatate dintre utilaje fiind depozitate in containerele aduse din SUA.

"Noi vrem ca Guvernul sa aprobe cat mai rapid hotararea ca sa incepem montajul instalatiilor si sa le facem proba inainte ca garantia acordata de Centricast sa expire", a adaugat Dabu.

Utilajele au fost garantate pana in luna noiembrie 2002, iar Amiantit vrea sa lanseze productia de tevi cel mai tarziu in luna septembrie a anului viitor.

Decizia Executivului ar putea interveni intr-un moment in care angajatii de la Sidermet ar putea declansa oricand un conflict, atmosfera pe platforma siderurgica fiind tensionata din cauza lipsei fondurilor de investitii si a neacordarii integrale a salariilor.

Societatea mixta va avea un capital de peste 20 de milioane de dolari, cu o participare de 8,3 milioane dolari din partea Sidermet, reprezentand terenuri, cladiri si alte active si cu o participare de 12 milioane de dolari din partea grupului saudit. Amiantit va detine 58% din pachetul de actiuni al societatii nou formate.

Sidermet este una dintre societatile incluse pe lista programului PSAL I, iar Dabu spune ca nu au fost probleme cu obtinerea acordului din partea Bancii Mondiale, care si-a dat avizul favorabil la numai o saptamana dupa ce APAPS a formulat propunerea privind formarea societatii mixte.

Cifra de afaceri a grupului realizata in urma operatiunilor de la Sidermet se va ridica la circa 25 de milioane de dolari anual.

O alta investitie pe care Amiantit intentioneaza sa o realizeze este preluarea unei sectii de producere a aceluiasi tip de tevi aflate in prezent in proprietatea companiei Romarm la Orastie.

"Oficialii Ministerului Industriei si Resurselor, in subordinea carora se afla sectia, ne-au spus ca acordul privind preluarea va fi incheiat atunci cand va fi finalizata si tranzactia de la Calan", a precizat Dabu.

Sectia de la Orastie dispune tot de doua masini cu o capacitate de circa 40.000 de tone de tevi din fonta ductila anual, dar de provenienta germana, de la firma Fritz Werner.

Dabu spune ca studiaza posibilitatea construirii unei linii ferate speciale de 20 de kilometri intre Calan si Orastie pentru transportul, in vagoane speciale, a fontei lichide intre cele doua orase.

Proiectul Amiantit la Orastie urmeaza exemplul celui de la Calan. Grupul saudit va achita, esalonat, creditul de 14,5 milioane de dolari garantat de Guvernul roman pentru constructia fabricii de tevi si va asigura si un capital de lucru de aproximativ 5 milioane de dolari pentru desfasurarea activitatii curente.

"Noi vom detine in acest caz 52% din capitalul social al societatii mixte", a mai spus Ghiorghe Dabu.

Amiantit intentioneaza sa produca in Romania si tevi care se utilizeaza in industria petroliera. "Cautam o locatie potrivita pentru instalarea unor echipamente destinate producerii de tevi pentru industria petroliera, proiect pe care vrem sa il lansam in viitorul apropiat", a adaugat Dabu.

O alta initiativa a grupului din Arabia Saudita vizeaza constituirea unui fond de investitii, denumit Romanian Infrastructure Fund, care sa finanteze o serie de proiecte de tip B-O-T (Build-Operate-Transfer) sau P-P-P (Public-Private Partnership).

O parte din fonduri vor fi asigurate de Amiantit, in timp ce restul urmeaza a fi atrase, potrivit declaratiilor lui Dabu, de pe piata internationala de capital.

Totalul investitiilor realizate de grup in urmatorii doi-trei ani, in Romania, se va ridica la peste 50 de milioane de dolari, suma care va duce la crearea a cel putin 1.500 de locuri de munca.

Majoritatea vanzarilor realizate de centrul Amiantit din Romania vor fi destinate exportului. "Doar o patrime din productia care va fi realizata in tara va fi destinata pietei interne, restul urmand sa mearga la export in Grecia, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Federatia Rusa", a adaugat Dabu.

Amiantit Pipe Sistems Romania estimeaza obtinerea unei cifre de afaceri de circa 3 milioane de dolari in acest an. Grupul de companii Amiantit dispune de facilitati de productie in Arabia Saudita, Germania, Argentina, Spania si realizeaza o cifra de afaceri anuala de peste 400 de milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO