Prima pagina

Analistii: BNR nu mai creste dobanda dupa deflatia din august

11.09.2008, 19:37 19

Analistii economici se razgandesc si estimeaza ca BNR ar putea sa mentina sau chiar sa diminueze dobanda de politica monetara pana la finele acestui an, in conditiile evolutiei favorabile a inflatiei in luna august si a perspectivelor de intrare pe un trend dezinflationist dupa varful anual de 9,04% atins in iulie.
Preturile de consum au coborat in august cu 0,09%, pe fondul ieftinirii serviciilor, astfel ca inflatia anuala a ajuns la 8,02%. Anterior, analistii estimau ca banca centrala va ignora procesul dezinflationist si va continua seria de majorari ale dobanzii de politica monetara, daca vrea sa respecte tinta de inflatie stabilita pentru 2009. Argumentele principale aduse atunci in discutie au fost cresterea economica puternica care exercita presiuni inflationiste si relaxarea fiscala materializata in posibila crestere a cheltuielilor guvernamentale inaintea alegerilor parlamentare din noiembrie.
Analistii noteaza ca datele privind inflatia din august diminueaza sansele unei noi majorari de dobanda in septembrie fiind conforme asteptarilor legate de reducerea indicelui preturilor de consum sub 7% pana la finele anului.
"Nu cred ca vom asista in acest an la o relaxare a politicii monetare. Chiar daca inflatia intra pe un trend descendent in urmatoarele luni, nivelul acesteia este destul de ridicat si in afara intervalului tinta al bancii centrale.
De asemenea este foarte important ca in 2009 sa se realizeze atingerea tintei de inflatie si in acest context mentinerea unei politici monetare restrictive este absolut necesara", apreciaza Georgiana Constantinescu, analist in cadrul Credit Europe Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO