Prima pagina

Anca Ioan, cea mai puternica femeie din businessul romanesc

Anca Ioan, cea mai puternica femeie din businessul romanesc
12.10.2005, 19:27 95

Anca Ioan, 43 de ani, unul dintre cei mai apreciati consultanti de pe piata locala, a fost aleasa de omul de afaceri Ion Tiriac sa-i conduca afacerile, care depasesc in acest moment nivelul de un miliard de euro pe an.

Anca Ioan a condus din 1999 pana acum biroul local al firmei germane de consultanta de management Roland Berger Strategy Consultants, pozitia sa urmand a fi preluata de catre Codrut Pascu, care la 30 de ani este cel mai tanar manager in randul multinationalelor de profil prezente pe piata.

"La inceputul verii, am fost contactata de catre Ion Alexandru Tiriac (Tiriac Jr. - n.r.) ca reprezentant al actionarului majoritar, care mi-a spus ca vrea sa construiasca o echipa de management pentru a defini orientarea strategica a grupului de firme Tiriac si sa creeze premisele pentru dezvoltarea sustinuta a Tiriac Holdings. Grupul are nevoie de o structura operationala, care sa valorifice sinergiile dintre companiile din cadrul grupului si sa canalizeze investitiile noi spre domeniile cu potentialul cel mai ridicat", a declarat pentru ZF Anca Ioan, noul director general executiv (CEO) al Tiriac Holdings.

Firma controleaza direct sau indirect afacerile lui Ion Tiriac din sectorul bancar, al asigurarilor, leasing auto sau real estate.

In cadrul grupului, firmele lui Tiriac s-au dezvoltat dupa 1990 cu viteze diferite, iar acum printre obiectivele noii echipe de management instalate se doreste gasirea unor directii clare pentru fiecare afacere in parte. Vor fi dezvoltate business-urile existente, dar Tiriac Holdings va intra si in afaceri noi. Grupul se va concentra in perioada urmatoare in special pe real estate, sector cu o rata de dezvoltare puternica si cu marje atractive de profitabilitate.

Pe lista candidatilor pentru CEO al Tiriac Holdings, pozitie nou creata, Anca Ioan a concurat cu alte nume de calibru, majoritatea expatriati provenind din industrie si din sectorul financiar-bancar. Anca Ioan a semnat un contract de management pe patru ani cu omul de afaceri.

Prin aceasta miscare, Tiriac incearca sa delege din responsabilitatile pe care le are intr-un business care este din ce in ce mai amplu si mai complex, astfel incat sa-si gaseasca timp si pentru pasiunile personale, printre care se numara si vanatoarea.

Grupul inglobeaza activitatea Bancii Tiriac, care este in curs de a fuziona cu HVB, compania de asigurari Allianz Tiriac (unde pachetul majoritar este detinut de catre grupul german Allianz), Tiriac Leasing, grupul de firme din domeniul auto care importa si distribuie zece marci de automobile printre care se numara Ford, Mercedes, Hyundai sau Mitsubishi.

Grupul de firme Tiriac s-a numarat printre clientii biroului local al firmei de consultanta Roland Berger Strategy Consultants, care l-a asistat pe omul de afaceri in cazul primei incercari de a vinde firma de asigurari catre grupul german Allianz.

Tiriac l-a adus tot de la Roland Berger pe Valentin Radu initial pe pozitia de consilier, dupa care in vara lui 2003 l-a numit managing director la Tiriac Holdings. In prezent, Radu ocupa pozitia de director general la Autorom, importatorul DaimlerChrysler.

Dupa zece ani in industria consultantei, Anca Ioan va fi inlocuita la sefia biroului din Romania al Roland Berger de catre Codrut Pascu. "Ne-am propus patru directii de dezvoltare a activitatii biroului: servicii financiare, Infocom (IT & Comunicatii, inclusiv media), energie si FMCG (fast mover consumer goods - bunuri de larg consum). Acestea sunt prioritatile noastre.

"Suntem intr-o faza de extindere a biroului local, cu echipe de executie mai mari, cu consultanti familiarizati atat cu ceea ce se intampla pe plan european, cat si cu dificultatile si realitatile mediului local", a declarat pentru ZF Codrut Pascu, noul managing partner al biroului local al firmei de consultanta.

"Piata locala a ajuns la un nivel mai sofisticat al cererii, atat ca diversitate a tematicii, nivelului de intelegere a clientului, cat si a complexitatii proiectelor", a mai spus Pascu. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO