Prima pagina

Apartamentele din Bucuresti s-au scumpit cu 27% in 2007

Apartamentele din Bucuresti s-au scumpit cu 27% in 2007

Click pentru imaginea intreaga

04.07.2007, 18:49 26

Pretul pe metrul patrat de teren in Capitala a crescut cu circa 27% in prima jumatate a anului, ajungand la 1.564 de euro, conform unei analize realizate de ZF pe baza anunturilor aparute in cea mai mare publicatie de profil din Romania, anuntul.ro. Analiza a fost realizata pe apartamentele de trei camere construite intre 1980 si 1990. Astfel, pretul unui apartament de trei camere la o distanta de jumatate de ora de centru a crescut de la 80.000-90.000 de euro la 110.000-120.000 de euro.
Cresterea s-a observat inca de la inceputul anului, ca urmare a modificarii Codului fiscal, astfel ca la sfarsitul lui ianuarie fata de sfarsitul lui decembrie pretul mediu pe metru patrat a luat un avans de circa 4%.
"Conform noului Cod fiscal, impozitul pe care il platea cumparatorul s-a mutat la proprietar", a spus Gabriel Dragomir, Senior Broker in cadrul agentiei imobiliare Indoors Real Estate Group, care a avut afaceri de circa 120.000 de euro anul trecut.
Astfel, de la 1 ianuarie 2007 se percepe impozit la vanzarea unui apartament daca acesta a fost cumparat cu mai putin de trei ani inainte de vanzare.
Alte motive care au generat cresterea preturilor sunt integrarea in Uniunea Europeana, aprecierea leului in raport cu euro, precum si relaxarea politicilor de creditare.
Potrivit reprezentantilor agentiilor imobiliare, cea mai mare crestere s-a inregistrat la apartamentele de trei camere.
"Conform datelor analizate de noi in cartierele Titan, Balta Alba si Dristor, pretul garsonierelor a crescut cu 13%, cel al apartamentelor cu doua camere cu 16%, cel al apartamentelor cu trei camere cu 24%, iar la patru camere cu 22%. Preturile au crescut cel mai mult la apartamentele cu trei camere pentru ca lumea a inceput sa se orienteze spre suprafata, iar pretul pe metru patrat e in general mai ieftin la apartamentele mai mari", a mai spus Dragomir.
De exemplu, o garsoniera in Dristor de 30 de metri patrati costa cel putin 50.000 de euro, potrivit site-ului anuntul.ro, astfel ca pretul pe metru patrat depaseste cu usurinta 1.600 de euro, in timp ce pretul mediu pe metru patrat ajunge in aceeasi zona la un apartament cu trei camere la 1.400 de euro. Si reprezentantii agentiei imobiliare Romania Real Estate Agency au observat o crestere a preturilor in primele sase luni.
"In zonele centrale, daca metrul patrat costa in decembrie 1.300 de euro, acum a ajuns la circa 2.000 de euro. Totodata, in zonele periferice pretul pe metrul patrat a crescut de la 600-700 de euro la circa 1.300 de euro", a spus Clara Nicoara, general manager Romania Real Estate Agency.
Cresterea preturilor s-a observat nu numai in Bucuresti, ci si in alte orase ale tarii.
"In Cluj-Napoca s-a inregistrat o majorare a preturilor cu circa 10-20%. Acum, dupa modificarea politicii de creditare, prin eliminarea avansului, nu este exclus ca acest procent sa fie depasit", a spus Adela Aldea, director de marketing la agentia imobiliara EDIL, din Cluj-Napoca. Altfel spus, in perioada urmatoare preturile nu se vor calma, ci vor continua sa creasca datorita relaxarii politicii de creditare, potrivit reprezentantilor de pe piata imobiliara.
"Preturile vor mai creste pana la sfarsitul anului cu aproximativ 10 - 15%. Cresterea mare o sa se simta totusi incepand cu jumatatea lunii septembrie, cand oamenii se intorc din vacante", a spus Dragomir.
Pe de alta parte, Nicoara crede ca numai pana in septembrie preturile vor mai creste cu 150-300 de euro.
"Relaxarea politicii de creditare va determina noi cresteri. Cred ca vom asista la o calmare a pietei imobiliare la mijlocul anului viitor", a spus Nicoara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO