Prima pagina

Aproape 200 de militari sarbi sunt judecati pentru crimele din Kosovo

26.04.2001, 00:00 46



Aproape 200 de ofiteri si soldati ai armatei iugoslave au fost acuzati de comiterea de crime de razboi comise in timpul conflictului din Kosovo, au anuntat oficiali militari de la Belgrad. Militarii sunt acuzati de diverse infractiuni, inclusiv crime, hartuiri, vatamari corporale, arestari ilegale, batai si furturi, iar procesele unora dintre ei au inceput deja, relateaza CNN.

Un purtator de cuvant al Natiunilor Unite a salutat arestarea si punerea sub acuzare a celor 183 de membri ai fortelor armate iugoslave, afirmand ca acestea reprezinta semne incurajatoare privind angajamentul Belgradului de a-i deferi justitiei pe cei ce se fac vinovati de crimele comise in Kosovo.

Armata iugoslava a anuntat marti ca procuratura militara a ordonat anchete impotriva "soldatilor si ofiterilor pentru infractiuni grave ce au dus la moartea si ranirea civililor, precum si la privarea acestora de drepturile de baza ale omului in timpul operatiunilor militare din provincia Kosovo in 1998 si 1999".

"Dorim sa identificam indivizii pentru crimele comise si sa evitam o vina colectiva pentru intreaga natiune sarba", a declarat un purtator de cuvant al armatei, care a refuzat sa precizeze cate din procesele incepute au dus la condamnari sau ce pedepse au fost date.

Desi neaga acuzatiile potrivit carora in Kosovo a avut loc o campanie criminala sistematica impotriva albanezilor, reprezentantii armatei iugoslave au declarat in numeroase randuri ca, daca militarii Belgradului au comis atrocitati, ei vor fi adusi in fata justitiei.

Comunitatea internationala suspecteaza ca mii de etnici albanezi au fost ucisi in timpul interventiei militare sarbe in Kosovo, in timp ce alte sute de mii de civili au fost nevoiti sa-si paraseasca locuintele si sa se refugieze din calea luptelor. Tribunalul international de la Haga (TPI) afirma ca pana acum au fost deshumate peste 2.000 de cadavre din mai multe gropi comune din Kosovo.

Pana acum, armata iugoslava anuntase ca doar 24 de soldati sunt sau au fost judecati pentru acuzatii similare referitoare la conflictul din Kosovo. Dupa anuntul de marti, unii ofiteri au declarat ca este posibil ca numarul celor pusi sub acuzare sa creasca in continuare.

Numarul mare de persoane acuzate reflecta recunoasterea de catre armata iugoslava a faptului ca o parte a trupelor Belgradului au comis atrocitati impotriva albanezilor din Kosovo.

Acestea au incetat numai dupa o campanie de bombardamente a NATO asupra Iugoslaviei, care a dus la retragerea armatei si politiei sarbe din provincie. Fostul presedintel iugoslav Slobodan Milosevici a fost pus sub acuzare de catre TPI pentru atrocitatile comise in Kosovo.

Milosevici este in prezent in custodia autoritatilor de la Belgrad, fiind acuzat de coruptie si abuz de putere, dar guvernul iugoslav a refuzat pana acum sa permita extradarea sa.

Acuzatiile privind atrocitatile comise de trupele iugoslave au fost aduse initial de Statele Unite, aliatii sai occidentali si organizatiile pentru apararea drepturilor omului, fiind insa negate de Milosevici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO