Prima pagina

Arestarea lui Saddam, cel mai neasteptat sprijin pentru dolar

Arestarea lui Saddam, cel mai neasteptat sprijin pentru dolar
15.12.2003, 00:00 28

Fostul presedinte irakian, Saddam Hussein, a fost capturat si arestat sambata noapte, la Tikrit, la nord de Bagdad, de fortele americane in colaborare cu fortele speciale kurde. Fostul dictator irakian, pe capul caruia a fost fixat un premiu record de 25 de milioane de dolari, a fost arestat in urma unei operatiuni a fortelor speciale americane si kurde, pe baza informatiilor care au indicat prezenta lui Saddam Hussein la Tikrit, fieful lui electoral.


In plan economic, capturarea fostului lider irakian va influenta in mod cert evolutia pe plan mondial a pretului petrolului, are un potential impact psihologic asupra evolutiei cursului de schimb euro - dolar si va inlesni investitiile si accesul companiilor americane si straine la reconstructia Irakului. In acelasi timp, pietele bursiere vor fi impulsionate astazi la reluarea tranzactiilor.



Analistii economici cred ca pretul petrolului va scadea de la actualul nivel de peste 30$/baril si ca dolarul va primi un impuls pozitiv in lupta cu moneda unica europeana.



Irakul ocupa locul secund in lume in privinta rezervelor de titei si poate pompa 3 procente din necesarul de petrol al lumii. Capturarea liderului irakian este in masura sa elimine sabotajele conductei petroliere ce leaga Irakul de Turcia, fapt care ar contribui la cresterea exporturilor, la o eliberare a pietei globale de spaima neacoperirii necesarului mondial, dar si la diminuarea, intr-o oarecare masura, a influentei OPEC asupra pietei. Refacerea exploatarilor petroliere, care produceau 2,8 milioane de barili pe zi inainte de razboi, este esentiala pentru eforturile de reconstructie ale statului irakian. Intr-o prima faza, Bagdadul a anuntat ca vizeaza majorarea productiei de la nivelul actual de 1,8 milioane de barili pe zi la 3,5 milioane de barili pe zi in 2004. Societatea britanica de consultanta AT Energy considera ca va fi nevoie de investitii in valoare de 10-12 miliarde de dolari pentru a mari capacitatea zacamintelor irakiene la 3,5 milioane de barili pe zi. Pentru a ajunge la o productie de sase milioane de barili pe zi, Irakul va trebui sa atraga capital strain de mai multe miliarde de dolari. In acelasi timp, aproape 20 miliarde de dolari va trebui sa fie investite in cele mai promitatoare zacaminte irakiene din sudul tarii - Bin Umar, Majnoon, West Qurna, Nassiryah, Halfaya si Ratawi.



In prezent mai multe companii americane, printre care Fluor Corp., Bechtel Group Inc., Parsons Corp., Louis Berger Group Inc. si Halliburton Co.'s Kellogg Brown & Root, au licitat si au castigat contracte de mai multe miliarde de dolari pentru repararea infrastructurii irakiene.



Arestarea fostului dictator irakian va avea, probabil, efectul unei puternice lovituri de imagine pentru presedintele american George W Bush si premierul britanic Tony Blair. Pe fondul repetatelor atacuri ale gherilei irakiene impotriva soldatilor coalitiei americano-britanice, justetea razboiului din Irak era tot mai vehement pusa sub semnul indoielii. Iar, in aceste conditii, sondajele de opinie aratau ca popularitatea liderului de la Casa Alba si a sefului guvernului britanic scad vertiginos. Analistii politici de la Washington puneau sub semnul intrebarii obtinerea unui al doilea mandat prezidentuial de catre George W. Bush, in perspectiva alegerilor de anul viitor. Nici cariera politica a lui Tony Blair nu avea o perspectiva mai optimista. In repetate randuri, s-au auzit voci chiar din randul laburistilor, care i-au cerut premierului britanic sa renunte la mandat. In conditiile unui sprijin politic limitat si a unei popularitati in scadere, analistii politici de la Londra nu se aratau convinsi ca Blair va fi investit cu al treilea mandat de prim-ministru.



Capturarea fostului dictator va avea insa, ca efect imediat stabilizarea situatiei din Irak, tara puternic afectata de vidul de putere din ultimele sapte luni. Si, nu il ultimul rand, va ridica moralul soldatilor coalitiei americano-britanice, pus la incercare de sangeroasele atacuri ale fidelilor fostului regim irakian. mirela.luca@zf.ro ; dorin.oancea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO