Prima pagina

Avem 7,7 milioane de tone de grau. Unde il tinem?

Avem 7,7 milioane de tone de grau. Unde il tinem?

Click pentru imaginea intreaga

11.09.2008, 19:58 36

Productia de grau si secara din acest an a depasit 7,7 milioane de tone care valoreaza peste un miliard de euro, potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii.
Aceasta este cea mai mare productie inregistrata in ultimii patru ani, aproape de nivelul record inregistrat in 2004 de 7,8 milioane de tone.
De asemenea, productia medie la hectar a fost anul acesta de 3,5 tone la hectar, mai mult decat dubla fata de recolta obtinuta in anul precedent, cand din cauza secetei, Romania a inregistrat o productie medie de grau si secara de 1,5 tone la hectar si o productie totala de 3 milioane de tone. Romania are insa o capacitate de depozitare a cerealelor de circa 11 milioane de tone, in conditiile in care estimarile ministerului indica pentru acest an o productie de cereale si plante tehnice de 21,2 milioane de tone.
"Silozurile sunt pline si spatii de depozitare nu prea sunt deoarece recolta a fost buna anul acesta, de aceea multi producatori vor fi fortati sa vanda imediat productia realizata iar aceasta va determina o scadere a preturilor", a declarat Mihai Anghel, proprietarul Cerealcom Dolj, unul dintre primii trei jucatori din topul companiilor agricole din Romania. El a adaugat ca in ultimele trei luni, preturile cerealelor care au inregistrat productie buna in acest an au scazut cu pana la 50% fata de nivelurile atinse inainte de recolta, cele mai mari ieftiniri fiind inregistrate la culturile de porumb, grau si floarea-soarelui.
Potrivit principalilor producatori de cereale, pretul unei tone de grau variaza in acest moment intre 160 euro, pentru cei care vor sa vanda urgent, si 180 de euro, in functie de calitatea produsului. "In prezent tot graul recoltat este depozitat, ceea ce nu se stie insa este cat grau se afla in silozuri si magazii specializate, cat grau se afla in posesia producatorilor agricoli si cel mai important, cat din graul recoltat poate fi destinat panificatiei" , a declarat Adrian Porumboiu, omul de afaceri care controleaza grupul cu activitati in industria agricola si alimentara Racova Com Agro Pan Vaslui.
Potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului Agriculturii, 46% din probele recoltate din 36 de judete au fost slabe din punct de vedere calitativ. In cazurile probelor slabe, principalele probleme au fost un index mic al glutenului (patru judete), un continut mic de gluten al graului (26 de judete), o calitate slaba a glutenului (20 de judete), iar in Salaj si Maramures graul a incoltit. Cu toate acestea, Anghel estimeaza ca preturile isi vor relua tendinta de crestere pana la finalul acestui an. Aceasta nu inseamna insa ca problemele agricultorilor s-au terminat.
"In timp ce anul trecut producatorii primeau subventii pentru inceperea productiei de toamna, anul acesta pretul ingrasamintelor s-a majorat cu 420%, iar acest aspect va aduce greutati mari producatorilor agricoli la inceperea noului ciclu de productie", a adaugat Porumboiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO