Prima pagina

Avem economie de piata, dar nu rezistam concurentei din UE

Avem economie de piata, dar nu rezistam concurentei din UE
07.10.2004, 00:00 24

Romania a obtinut in raportul de tara prezentat ieri de Comisia Europeana statutul de economie de piata functionala si reconfirmarea ca datele integrarii nu s-au modificat. Obiectivul UE ramane, asadar, semnarea unui tratat de aderare comun cu Bulgaria, in 2005 si integrarea celor doua tari in 2007.
Raportul prezentat ieri in fata Parlamentului European de presedintele Comisiei, Romano Prodi si de comisarul pentru extindere, Gunter Verheugen sustine ca Romania si Bulgaria vor adera impreuna la Uniunea Europeana, in 2007, "daca vor fi pregarite pana atunci". Dupa semnarea tratatului de aderare, "cat mai rapid posibil in 2005" va exista o perioada de monitorizare de doi ani, pentru cele doua tari. Comisia europeana doreste sa se asigure, astfel ca cele doua tari isi respecta angajamentele luate in negocieri. Altminteri, integrarea ar putea fi amanata cu un an.
Bulgaria a incheiat in vara negocierile de aderare, iar Romania spera sa le inchida pana la sfarsitul anului. Comisarul pentru extindere a declarat ieri in fata europarlamentarilor ca Executivul european sprijina incheierea negocierilor cu Romania pana la sfarsitul anului. El a spus insa ca desi acest lucru este dificil "nu este o varianta care trebuie exclusa".
Raportul Comisiei mentioneaza ca, potrivit criteriilor economice de la Copenhaga (din 1993), pentru ca o tara sa fie acceptata in Uniune trebuie sa aiba o "economie de piata functionala" care sa fie "capabila sa faca fata concurentei si fortelor pietei din interiorul Uniunii". Sunt asadar doua subcriterii care se completeaza.
Romania a reusit in acest an sa-l indeplineasca pe primul, dar nu si pe cel de-al doilea. Raportul subliniaza ca acest lucru va putea fi dus la capat daca reformele vor fi continuate - se vorbeste despre eforturi de sustinere a stabilitatii macroeconomice si despre necesitatea continuarii reformelor structurale. Acest al doilea criteriu trebuie indeplinit pana la data aderarii.
Cum era de asteptat, documentul a suscitat reactii. Ambasadorul UE la Bucuresti, Jonathan Scheele  i-a felicitat pe romani pentru consideratiile pozitive din raport, considerand ca acesta este rezultatul unui efort colectiv: "ii incurajez sa continue cu aceeasi hotarare ca si pana acum".
Premierul Adrian Nastase a declarat aseara ca rezultatele pozitive consemnate in raport sunt rezultatul efortului tuturor cetatenilor si a tuturor guvernelor "responsabile" de dupa 1989. Castigarea statutului de economie de piata functionala va insemna mai multe investitii straine si mai multa incredere in Romania, din partea institutiilor internationale, a spus Adrian Nastase. Desi ne aflam in campanie electorala, Guvernul va trata cu seriozitate si lipsurile consemnate in raport, a spus premierul.
Presedintele Ion Iliescu a calificat raportul drept "un document echilibrat si obiectiv", dar a amintit si de "slabiciunile" enumerate. Prin purtatorul sau de cuvant, Corina  Cretu, seful statului a spus ca aceste probleme necesita o atentie speciala din partea Guvernului. Ion Iliescu va prezida sedinta de astazi a guvernului in care va fi analizat raportul. Executivul a anuntat ca in sedinta de astazi vor fi adoptate o serie de masuri pentru a corija lipsurile semnalate in raport.
Alianta PNL-PD a salutat pozitia Comisiei Europene de a mentine Romania in procesul de integrare pentru 2007. Copresedintele Aliantei, Calin Popescu Tariceanu a declarat ca raportul este "un gest diplomatic de bunavointa fata de Romania" si nu o apreciere fata de politica Guvernului din ultimii ani. In privinta punctelor slabe, Tariceanu a afirmat ca documentul "exprima neincrederea Comisiei in capacitatea Guvernului PSD de a avea performanta necesara respectarii calendarului de aderare". Din acest motiv, CE va introduce clauza de monitorizare, a apreciat noul lider liberal.
Raportul Comisiei Europene remerca cresterea continua a economiei si accentuarea procesului de reducere a inflatiei.
Analizand peformantele economiei de la precedentul raport (noiembrie trecut), documentul subliniaza pasii care trebuie facuti in vederea sustinerii stabilitatii macroeconomice si adancirii reformelor structurale.
In domeniul macroeconomic, Romania este indemnata sa acorde prioritate reducerii inflatiei si consolidarii sustenabilitatii balantei de plati prin "mentinerea unui mix de politici prudente". Se insista pe necesitarea reducerii, in continuare, a deficitului din sectorul public.
Comisia enumera o serie de conditii pentru ca economia sa poata face fata regulilor competitiei cerute in interiorul uniunii Europene.
Este ceruta intarirea disciplinei financiare, continuarea adaptarii preturilor la energie in vederea recuperarii costurilor si imbunatatirea performantelor financiare ale companiilor publice. Comisia Europeana cere  finalizarea procesul de privatizare, inchiderea rapida a inreprinderilor cu pierderi si rezolvarea disputele aparute dupa trecerea companiilor in propritate privata.
Comisia cere ca in sectoarele cheie ale economiei - energetic, transporturi si minier - sa fie continuata restructurarea si privatizarea.
Analizand punct cu punct capitolele de negociere, raportul  afirma ca au fost inregistrate progrese in ceea ce priveste legislatia referitoare la libera miscare a bunurilor, a persoanelor si la liberalizarea serviciilor, fara ca procesul sa fie finalizat.
In privinta liberei circulatii a capitalurilor au fost facute progrese, dar mai exista o serie de restrictii. Se recomanda ca Oficiului National pentru Prevenirea si Controlul Spalarii Banilor sa fie mai eficient.
Capitolul Concurenta, care nu a fost inca inchis, beneficiaza de o atentie sporita.Documentul spune o mare parte a legislatiei este corelata cu legile antitrust ale UE. Sunt insa remarci, care ar putea fi cu usurinta trecute la categoria reprosuri. Primul dintre acestea se refera la ajutoarele de stat, iar documentul mentioneaza ca deseori administratia centrala acorda "ad-hoc" derogari in cazul unor intreprinderi, carora le acorda ajutoare de stat. Este luat cu precadere in discutie sectorul otelului: "Romania trebuie sa se asigure ca ajutorul acordat companiilor din sectorul otelului este conform cu Acordul European", se arata in raport.
La capitolul transporturi, raportul semnaleaza pericolul ca investitia autoritatilor romane in autostrada Brasov-Bors (construita de Bechtel) sa limiteze disponibilitatea cofinantarii nationale a fondurilor pentru infrastructura, care vor fi acordate Romaniei dupa aderare pentru constructia de autostrazi. Documentul remarca "inconsecvanta" autoritatilor in acest proiect. "Pentru ca nu a existat o licitatie pentru obtinerea contractului, Comisia Europeana nu va putea furniza sprijin financiar pentru acest proiect", precizeaza raportul.
Romania a avansat in aplicarea acquis-ului la nivelul taxelor, iar acum va trebui sa acorde o atentie sporita alinierii si imbunatatirii capacitatii administrative, spune documentul.



Ce este clauza de salvgardare
Este masura de protectie pe care si-o ia Uniunea Europeana in raport cu statele candidate. Odata ncheiat procesul de negociere, niunea vrea sa aiba un mijloc de constrangere a statelor care aspira la integrare ca isi vor indeplini toate angajamentele pe care le-au asumat in timpul negocierilor, dupa calendarul stabilit, astfel incat data aderarii sa le gaseasca pregatite pe deplin.
In cazul in care aceste tari uita sau intarzie ca mai au de facut anumite lucruri, Uniunea poate sa se foloseasca de aceasta clauza, s-o invoce si sa amane momentul aderarii. In cazul Romaniei si al Bulgariei, amanarea poate fi de un an. Aceste tari pot fi considerate norocoase in comparatie directa cu Turcia si Croatia. In cazul lor - nici una nu a inceput inca negocierile de aderare - exista o clauza care stipuleaza ca pe parcursul negocierilor, in cazul in care Uniunea sesizeaza devieri de la normele europene in privinta respectarii drepturilor omului sau de la procesele democratice, poate suspenda negocierile. Pe perioada nelimitata.
Este important de precizat ca o astfel de clauza nu a fost mentionata in timpul procesului de aderare al celor zece state care au devenit membre ale Uniunii la 1 mai anul acesta. Intrarea lor in Uniune a creat insa nemultumiri din partea multor oficiali de la Bruxelles si din partea unor politicieni, care au considerat ca aceste state nu si-au respectat pana la virgula termenele si angajamentele, astfel ca au adus in cadrul Uniunii un deficit. Nu este vorba insa de o discriminare, ci de o masura suplimentara care duce in final la o mai buna coordonare cu statele candidate. Este adevarat insa ca incepand cu 1 mai a avut loc o confruntare directa intre nivelul unor tari care erau deja membre si cele zece state foste comuniste in conditiile unor diferente considerabile in plan economic. Mai este o realitate si faptul ca efectele imediate ale acestui val au creat un curent mai puternic decat pana acum al celor care nu doresc ca extinderea Uniunii sa mai continue. Costurile, spun cei mai multi, ar fi prea mari.
Asadar, Romania si Bulgaria sunt primele tari care vor "da piept" cu clauza de salvagardare. Mai trebuie spus ca este un proces continuu de fapt de monitorizare. Asta pentru ca acest mecanism include un raport anual al progreselor pe care le-a facut fiecare tara. Primul va fi in noiembrie anul viitor.In cazul in care Comisia constata ca angajamentele sunt in pericol de a nu fi onorate, semnaleaza deficitul liderilor politici. Apoi, mai exista o treapta in acest mecanism - al sesizarii oficiale a Consiliului European - organismul cu cea mai puternica putere de decizie in cadrul Uniunii. Sunt trei niveluri care vor fi monitorizate:administratia publica, sistemul judecatoresc, coruptia si reformele economice. Oricare dintre problemele pe aceste domenii poate aduce, asadar, amanarea aderarii cu un an.



Minusurile din raport persista de mai multa vreme
Exista in acest raport cateva critici din partea Uniunii Europene care persista de mai multi ani. Rezolvarea lor este urmarita cu atentie la Bruxelles, este cuantificat fiecare pas pe care il face Romania in sensul depasirii handicapurilor. In multe dintre cazurile in discutie nu se poate spune ca ne aflam la nivelul anului 1998, cand Comisia Europeana a inceput evaluarea Romaniei. Prblema este ca in domenii precum justitia sau coruptia, chiar si administratia, sau concurenta Romania nu a facut mai multe decat sa adopte legi compatibile cu normele Uniunii. Lectura raportului arata ca la Bruxelles se mai asteapta inca aplicarea legilor respective.
Un exemplu concludent este cel al luptei anticoruptie. Comisia a semnalat, in anii precedenti, ca fenomenul este larg raspandit si ca a ajuns la cele mai inalte niveluri. Apoi, inca de anul trecut, a salutat adoptarea legii anticoruptie. De data aceasta, in mai multe randuri, sub mai multe formulari, se remarca faptul ca nu au existat pedepse ca urmare a unor fapte de coruptie la nivel inalt. In domeniul justitiei, independenta magistratilor a fost o problema constanta. Exista evfaluarea pozitiva in legatura cu aparitia unor legi reformatoare in domeniu, dar, spune Uniunea Europeana, sunt multi judecatori care se confrunta cu presiuni in exercitarea atributiilor. Sau, cum este cazul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, se numeste presedintele nu dupa experenta profesionala, ci dupa statutul sau de consilier al unor demnitari.
Un alt domeniu in care avem probleme este cel al presei. Problema independentei presei se pune de trei ani. Pana atunci s-a vorbit despre legi care incriminau ziaristii - pedeapsa pentru insulta, calomnie sau ofensa adusa autoritatii. Legal, aceste chestiuni sunt in mare parte rezolvate, dar persista fenomenul autocenzurii impuse de presiunile unor interese politice sau de afaceri, cum spune raportul de anul acesta.
In domeniul respectarii drepturilor minoritatilor, Romania a trecut de criticile privind discriminarile asupra populatiei de etnie maghiara. Au aparut, mai nou, discrimari la adresa romilor.
In economie, un capitol pare sa nu avanseze prea mult. este vorba despre sistmul energetic. Progrese exista, spune Comisia, dar nu sunt consistente. Se vorbeste, ca si in primii ani ai evaluarii anuale, de ineficienta producerii energiei in Romania. In continuare costurile de productie nu sunt acoperite de preturi. este remarcata reajustarea preturilor la principalele surse de energie, dar in acelasi timp este recomandata continuarea acoperirii prin pret a ineficientei din productie.
Privatizarea, care pana de curand era o piatra de incercare pentru economia romaneasca a ajuns sa fie acum evaluata ca fiind aproape finalizata. Este un progres. Comisia atrage atentia asupra pierderii efectelor pozitive ale privatizarii prin acordarea unor ajutoare financiare din partea statului, a unor contracte de la stat sau inlesniri financiare.
Legea falimentului era ceruta insistent pana de curand de la Bruxelles. A aparut intre timp, dar Romania este prea timida sa o aplice. Spune raportul.



Ce reactii vin de la Bruxelles
Gunther Verheugen, actualul comisar pentru extindere al UE
Comisarul european pentru extindere, aflat la finalul mandatului, a anuntat ca Executivul european sprijina integrarea Romaniei si a Bulgariei in 2007. El a amintit ca Bulgaria a inchis deja negocierile, in vreme ce dorinta Romaniei este de a finaliza dosarele de acquis pana la finele anului. "Sprijinim acest lucru, desi stim ca va fi foarte dificil. Nu este insa o varianta care trebuie exlusa", a spus comisarul, referindu-se la stadiul negocierilor Romaniei cu Uniunea.
Comisarul a adus in discutie si clauza instituita ca o masura de siguranta in plus pe care Uniunea si-a ia in privinta pregatirii Romaniei si a Bulgariei de aderare. In cazul in care in aceasta perioada de doi ani se va considera ca una dintre aceste tari sau chiar amandoua nu indeplinesc conditiile cerute, exista clauza de salvgardare, potrivit careia procesul de aderare poate fi amanat cu un an".



Ollie Rehn, viitorul comisar pentru extindere al Uniunii, vorbise despre tarile candidate cu o zi inainte in plenul Parlamentului European. El a spus ca doreste "ca Romania si Bulgaria sa devina membre ale Uniunii la 1 ianuarie, daca vor fi pregatite". El nu a facut nico declaratie privind sprijinul pe care l-ar acorda Romaniei pentru inchiderea negocierilor pana la finele acestui an. Rehn, care va prelua mandatul de comisar pentru extindere la 1 noiembrie, a spus ca va monitoriza Bulgaria si Romania foarte atent. A invocat clauza de salvgardare. "Sper ca nu va trebui sa recurgem la aceasta clauza, dar ea nu e inclusa in tratatul de aderare doar ca sa ne amuzam. E o clauza serioasa si, daca Romania nu va fi in stare sa atinga standardele europene la timp, nu vom ezita s-o folosim", a declarat Olli Rehn in Parlamentul european. De asemenea, Ollie Rehn a precizat ca in cazul ambelor tari, daca lucrurile nu merg bine, nu va ezita sa utilizeze noua procedura de monitorizare a procesului de aderare postnegocieri.



Johnathan Scheele, ambasadorul Uniunii Europene la Bucuresti
"Comisia va depune tot efortul pentru a incheia negocierile de aderare cu Romania in 2004, pentru a senmna Tratatul de aderare cat mai repede posibil in 2005 si a accepta Romania ca nou membru in ianuarie 2007. Raportul subliniaza progresele cat si unele probleme de care Romania trebuie sa se ocupe de acum si pana in ianuarie 2007. Asta nu numai pentru indeplinirea criteriilor de aderare, ci in primul rand pentru a putea sa actioneze din prima zi a aderarii ca membru activ si eficace al UE"...."Pe toata perioada pana la aderare, Comisia va monitoriza indeaproape progresele Romaniei in respectarea obligatiilor sale ca viitor membru al Uniunii. Tratatul de aderare va include clauze de salvgardare, ce vor fi folosite ca ultima solutie, in cazuri problematice".



Emma Nicholson, fost raportor pentru Romania al UE.
Baroneasa Emma Nicholson, reprezentat al Partidului Liberal-Democrat din Marea britanie, printre care se inregistreaza o rata mare a celor care nu mai doresc extinderea Uniunii, a avut o interventie in Parlamentul European. "Ingrijoarea noastra priveste in primul rand coruptia si functionarea defectuoasa a justitiei in Romania. Iar fara justitie nu putem vorbi de democratie, conditie necesara pentru a intra in Uniunea Europeana". "Eu n-as merge chiar atat de departe precum unii dintre colegii mei, spunand ca Romania nu trebuie primita in Uniune in 2007. Intr-adevar, e greu de crezut ca Romania va reusi sa incheie anul acesta negocierile la capitolul justitie, insa nu cred ca acest lucru va insemna automat ca va rata aderarea in 2007". Un alt coleg al Emmei Nicholson a spus ca Romania este ca un mar putred, referindu-se tot la lipsa de incredere a capacitatii tarii noastre de a deveni in 2007 membru al UNiunii.
Si Pierre Moscovici, noul raportor pentru Romania al Parlamentului European, socialist, francez, a anuntat ca va avea o privir critica asupra Romaniei. Dupa anuntarea raportului in plenul Parlamentului, Emma Nicholson a anuntat ca saluta progresele Romaniei si a avertizat din nou asupra intarzierilor.
iulian.anghel@zf.ro ; adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO