Prima pagina

Balcanii, in centrul reuniunii NATO de la Budapesta

30.05.2001, 00:00 16



Ministrii Afacerilor Externe din tarile membre ale NATO au inceput ieri la Budapesta reuniunea lor semestriala in cursul careia vor discuta in principal despre situatia din Balcani, apararea europeana si proiectul american al scutului antiracheta.

Aliatii doresc ca Secretarul american de Stat Colin Powell sa-si reafirme angajamentul privind mentinerea pacii in Balcani, unde situatia din Macedonia ameninta cu declansarea unui nou razboi, relateaza CNN.

In plus, Powell va incerca sa convinga aliatii din cadrul NATO de faptul ca sistemul american antiracheta (NMD) nu va modifica semnificativ configuratia mondiala de securitate.

"Voi incerca sa-i linistesc si sa-i asigur ca nu exista nici un fel de divergente in cadrul administratiei de la Washington privind mentinerea prezentei militare in Balcani", a declarat seful diplomatiei americane inaintea reuniunii de la Budapesta.

Anterior, secretarul american al apararii, Donald Rumsfeld, declarase ca Statele Unite sunt pregatite sa se retraga din Bosnia, dar Powell a precizat ca afirmatiile lui Rumsfeld au fost interpretate gresit.

Potrivit unui inalt oficial al NATO, declaratia lui Rumsfeld "nu a fost primita cu prea multa placere in Europa".

In timp ce in cadrul Aliantei exista un consens privind faptul ca actualele dimensiuni ale fortei internationale din Kosovo sunt cele potrivite, comandantii militari ai NATO vor cere, probabil, o reducere "modesta" a numarului trupelor din Bosnia, cu circa 10-15%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO